Het hardloopjaar van Diane

Door
Eleanor Crick
20 december 2016 00:00
Het hardloopjaar van Diane
Diane (rechts) samen met Running Blind buddy Rafael Krijgsman het jaar afgesloten met een hm in Spijkenisse
Naam: Diane den Breejen
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Leidschendam
Favoriete afstand: 15 km
Loopt sinds: 2014
Aantal keren per week: 1 - 3 keer

ProRun spreekt iedere week een hardloper over zijn of haar trainingsschema en wat zijn hardloopdoelen zijn voor het voorjaar. Deze week spreken we hardloopster Diane.

Diane is slechtziend en loopt ongeveer twee jaar hard. Dit kan mede dankzij Running Blind, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking: "Ik wilde iets sportiefs gaan doen, maar als je slechtziend bent moet je kijken waar dat mogelijk is. Ik heb een bucket list waarop de City-Pier-City in Den Haag stond. Die wilde ik graag lopen.” Via een filmpje van een visueel beperkte op internet kwam Diane erachter dat er een organisatie is waarbij zij kon gaan lopen. "Ik train nu elke donderdagochtend met de Running Blind groep in Leiden.” 

Diane loopt hard om de fysieke ervaring, maar ook om meer uit haar comfortzone te komen als visueel beperkte: "Als slechtziende ben je redelijk beperkt in de vrijheid van dingen ondernemen. Dus dan ga je op zoek naar waar de mogelijkheden wel liggen. Bij Running Blind is samen sporten belangrijk en tijdens de trainingen leer je ook veel sportieve en fantastische mensen kennen.” Dit jaar wilde Diane de City Pier City (CPC) lopen in Den Haag, maar helaas lukte dit niet vanwege een flinke griep. 

Hoe is afgelopen jaar gegaan?

"Het hoofddoel van dit jaar was de halve marathon uitlopen. Ik was aan het trainen voor de CPC 2016. In januari heb ik de 21 kilometer gelopen bij de Rokkeveense Dekkerloop, maar daarna werd ik helaas ziek. In augustus ben ik eigenlijk pas weer begonnen met trainen. Ik wilde graag dit jaar eindigen met een halve marathon en dat is afgelopen zondag ook gelukt! Ik heb de halve marathon van Spijkenisse gelopen. Daar ben ik echt trots op.”

Hoe is het gelukt om als slechtziende te trainen? 

"Het is best lastig om als slechtziende een goed schema af te werken om fitter te worden. Je bent altijd afhankelijk van anderen die met je kunnen lopen. Dat vergt best wel wat organisatie. Gelukkig heeft Running Blind een groot netwerk, maar je moet het ook treffen. Het heeft met veel aspecten te maken of je samen kunt sporten.”

Hoe ziet jouw trainingsschema er dan uit?

"Running Blind Leiden traint op de donderdagochtend bij de Leiden Roadrunners en daar zijn veel mensen die ook op andere dagen kunnen lopen. Op dinsdagochtend train ik bij de Roadrunners en op zondag zijn er regelmatig door de Roadrunners georganiseerde trainingen en duurlopen. Daar kun je ook bij aansluiten.”  

Wat zijn je doelen voor aankomend jaar?

"Running Blind gaat voor het eerst meedoen aan de Roparun. We gaan nu volledig zelf georganiseerd meedoen. Het team bestaat uit 37 personen, waarvan acht visueel beperkten (blinden en slechtzienden) lopers met ieder een buddy. Daarnaast hebben we ook visueel beperkte masseurs die meegaan. Het is naast de fysieke uitdaging, ook een uitdaging om met een heel team drie dagen op pad te zijn. Dat wil ik gewoon niet missen!”

Hoe gaat dat in zijn werk?

"Tijdens de RopaRun lopen we de 560 kilometer van Hamburg naar Rotterdam. Het zijn etappes van 1,5 kilometer waarbij een visueel beperkte samen met een buddy loopt. Er fietst ook altijd een begeleidingsteam mee. Op 14 januari 2017 hebben we onze eerste Roparun Running Blind training waar het hele team bij elkaar komt.”

En de CPC-loop? 

"Die heb ik dit jaar gemist, dus dat staat nog op mijn lijst! In maart 2017 ga ik voor de halve marathon, samen met mijn buddy!” 


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Karin
  Wat heerlijk dat dit mogelijk is. Het lijkt mezelf doodeng om je over te geven aan een ander tijdens hardlopen. Fantastisch dat er buddys zijn die meelopen en zo kan iedereen volop genieten van deze heerlijke sport. Nog heel veel sportieve jaren gewenst en dat er maar voldoende buddys beschikbaar blijven!
  Reactie geplaatst op 20/12/16 om 23:14 uur

Loopkalender

24
augustus