Rob heeft zich niet ingeschreven voor de marathon van Amsterdam in oktober. Maar hij gaat er wel voor trainen met het ‘blokkenschema’.
Voor de komende marathon van Amsterdam vertrouw ik op Marktplaats en het Blokkenschema.
Op Marktplaats, omdat ik me echt niet van tevoren ga inschrijven – ik zal wel wijzer zijn. De afgelopen twee jaar liep ik in het voorjaar Rotterdam, kwam levend over de finish en besloot me enthousiast in te schrijven voor de najaarsmarathon in Amsterdam. Waarvoor ik als een gek ging trainen (je wilt toch steeds sneller, immers) en geblesseerd raakte, waardoor ik beide keren niet aan de Amsterdamse start kon verschijnen. Maar die ongebruikte inschrijving kostte me dus elke keer weer zuurverdiende eurootjes.
Dit jaar doe ik het anders: ik ga trainen voor Amsterdam, maar koop pas in de week vóór de start een kaartje, als ik vrij zeker weet dat ik inderdaad kan gaan lopen. In die week zijn er immers genoeg mensen die hun kaartje op Marktplaats zetten omdat ze geblesseerd zijn. Been there, done that.
Verder ga ik eens proberen te lopen via het blokkenschema. ‘Wablief?’, hoor ik jullie nu denken. Inderdaad: het ‘blokkenschema’ dus – ik kende het zelf óók niet. Dat is een schema waarin je tijdens je lange duurloop steeds grotere stukken – de ‘blokken’ – op je marathonsnelheid gaat lopen.
Het schema is voor me samengesteld door Paul van de ProRun-redactie (dank kerel!), die ik laatst op een dag van de ProRun eindelijk eens in levende lijve sprak. Het was een heel gezellige dag waarbij me drie dingen opvielen. In de eerste plaats dat hardlopers, ondanks dat ze een heel individuele sport beoefenen, heel sociale en leuke mensen zijn. In de tweede plaats leerde ik dat als je appelgebak bestelt voor hardlopers, je de slagroom het beste maar kan laten zitten. Er is toch niemand die het opeet. En in de derde plaats hoorde ik dus over het blokkenschema.
Ik ben het meteen gaan uitproberen en de eerste duurloop is al meteen 17 kilometer. Slik – dat wordt even wennen. Voor de marathon van Rotterdam, dit voorjaar, trainde ik met het Sportrusten-schema. Volgens dat schema hoef je in je training nooit meer dan 14 kilometer te rennen. En het werkte. Ik liep twee maanden geleden in Rotterdam een bescheiden persoonlijk recordje: 4 uur en 12 minuten. Geen podiumplaats, maar voor mijn doen dus wel de beste tijd ooit (de eerste twee marathons, ook in Rotterdam, liep ik de afgelopen jaren steeds een paar minuten langzamer).
Maar nu wil ik potdorie wel eens door de grens van 4 uur breken: mijn doel wordt 3:55. Zal ik dat met het blokkenschema gaan bereiken? Wie weet, en anders zal ik van dit schema toch wel weer iets opsteken. Ook nooit weg.
Het eerste leermomentje komt al na de eerste kilometer. Ik heb mijn Garmin 225 weer eens omgedaan, en dit keer loop ik op snelheid (met het Sportrusten-schema loop je op hartslag, dus heb ik nooit op de snelheid gelet). En wat zie ik? Mijn gemiddelde pace schommelt, volgens mijn Garmin 225, wel heel erg: tussen de 6:15 en de 5:15. Terwijl ik toch redelijk gelijkmatig loop. Klopt die gps-module in dat horloge wel? Ik stop en pak mijn iPhone met Runkeeper er bij. Ik reset mijn Garmin, druk op precies hetzelfde moment op mijn Garmin en mijn iPhone op ‘start’, en daar gaan we.
Aan het einde van mijn loopje, na 16 kilometer, komt de verrassing. Volgens iPhone/Runkeeper heb ik bijna 17 kilometer gelopen (16,93, voor wie het precies wil weten) terwijl de Garmin slechts 16,5 kilometer op de teller heeft staan (16,46). Een halve kilometer verschil dus: Caramba.
Erger nog: het verschil tussen de Garmin en mijn Runkeeper/iPhone is precies het verschil tussen succes of falen straks op de marathon van Amsterdam. Volgens Runkeeper heb ik namelijk een pace van 5:34, volgens Garmin is die slechts 5:43. En met die laatste pace red ik het net niet om de marathon onder de 4 uur te lopen (zeker niet na de traditionele ontmoeting op kilometer 32 met de man met de hamer, of liever de olifant met de pneumatische breekbeitel).
Dus ik wil het weten: wie is er hier gek? Ik besluit tot een veldtest: ik ga de Garmin 225, Runkeeper/iPhone én een Samsung Galaxy met Strava eens tegelijk aanzetten tijdens mijn volgende blokkenschema-duurloop. Ik ben benieuwd – volgende week verder.