Marathons populairder én sneller

Door
Dennis Balen
24 april 2015 00:00
Marathons populairder én sneller
De eerste voorjaarsmarathons zitten er weer op en misschien ben jij ook nog wel aan het herstellen van Rotterdam of Enschede. Hoe dan ook: het marathonseizoen is dus weer in volle gang en dat zullen we weten. Zo gek is dat ook niet, want de marathon wint aan populariteit. Niet alleen in Europa, maar eigenlijk wereldwijd. ProRun zet de belangrijkste, leukste en meest interessante cijfers op een rij.

Groei in populariteit

Ten opzichte van 2009 is de populariteit van de marathon wereldwijd gestegen met 13,25 procent. Die groei is vooral te danken aan Azië, want op dat continent nam de populariteit van de marathon met 92 procent toe. In Amerika (14 procent) en Europa (10 procent) ligt dit percentage beduidend lager. Onder mannen groeide de populariteit van de marathon met een kleine 8 procent , terwijl de populariteitsgroei onder vrouwen veel hoger ligt: 27 procent. In de toekomst zal je dus ook veel meer vrouwen aan de start van een marathon zien verschijnen.Misschien dat je het niet verwacht, maar de populariteit van de marathon neemt vooral in Rusland toe. Ten opzichte van 2009 is de populariteit in dat land met maar liefst 300 procent toegenomen. China (259 procent) en de Filipijnen (212 procent) volgen op bescheiden afstand, maar zien de marathon ook een steeds populairdere afstand worden. In Europa wint de marathon vooral aan populariteit in Portugal (65 procent) , Spanje (25 procent) en Frankrijk (22 procent). 

Is het dan allemaal 'hosanna'? Nee hoor, want in een aantal Europese landen is de populariteit van de marathon gedaald: Switzerland (-33 procent), Finland (-29 procent) en Italië (-23 procent).

In Nederland wordt het lopen van de marathon wél populairder. Ten opzichte van 2009 zelfs met 27 procent en daarmee nemen wij de 24ste plek wereldwijd in. 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

19
augustus