Nederlandse marathons stijgen in prijs

Door
Dennis Balen
6 oktober 2017
Nederlandse marathons stijgen in prijs
Het seizoen van de najaarsmarathons staat in Nederland op punt van beginnen. Dit weekend zijn er bijvoorbeeld marathons in Eindhoven en Zeeland en volgend weekend volgt één van de grootste van het land: Amsterdam. Voor duizenden lopers enorm spannend - want dat is het natuurlijk ook gewoon - maar toch is er ook een ontwikkeling gaande die niet voor alle lopers even leuk is: de marathons in Nederland worden gemiddeld genomen steeds duurder.  

Dat blijkt uit onderzoek van besparingsplatform Kortingscode.nl. Dat platform deed namelijk onderzoek naar de prijsverschillen ten opzichte van vorig jaar van de dertien grootste marathons in Nederland. En al snel bleek dat waar loopevenementen in het algemeen, en marathons in het bijzonder, steeds meer groeien, de prijzen voor die evenementen ook blijven stijgen. Gemiddeld genomen zijn marathons het afgelopen jaar drie euro duurder geworden. Nou ja, eerlijk is eerlijk, dat valt dan nog best mee.

De marathon van Spijkenisse springt er wellicht het meeste uit, want daar is de prijs met 8 euro het meest gestegen. De gemiddelde prijs voor een marathon in Nederland bedraagt op dit moment overigens 44.12 euro, maar vooral Rotterdam en Amsterdam steken daar met respectievelijk 72,50 euro en 81,50 euro ver boven uit. Eindhoven, dit weekend het decor voor de marathon, ligt met 57,50 euro ook ver boven dat gemiddelde. 

Natuurlijk kun je er als loper nog wel enigszins voor zorgen dat de kosten tijdens het inschrijven beperkt blijven. Zo snel mogelijk inschrijven is sowieso een goed advies, omdat je dan profiteert van vaak interessante kortingen. Neem bijvoorbeeld Rotterdam, waar je dat tot 21.50 euro kan schelen. Ook extra's, denk bijvoorbeeld aan een massage, worden dankzij deze zogenaamde vroegboektariefen voordeliger aangeboden.

Vind je het dan nog steeds zonde geld? Dan kun je ervoor kiezen om je te laten sponsoren. Of je behaalt een podiumplek (maar dan moet je wel heel hard lopen), want bij vrijwel iedere marathon is daar een flinke geldprijs aan verbonden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kortingscode.nl. Alle onderzoeksresultaten kun je hier terugvinden.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Marco
  Tja, Wat Jan schrijft zal best wel zo zijn. Dat je door zo\'n stad loopt en die afgezet moet worden ...maar dat kost geen 2,8 tot 3,5 miljoen wat het wel zo\'n beetje opbrengt (voor zo\'n 5-6 uurtjes op een zondag) vergeet niet dat het hele grote geheel uit vrijwilligers bestaat. En natuurlijk moeten we allemaal wat verdienen maar je hoeft het niet met twee handen binnen te harken... Met de komst van Galazo en Le Champion .... ben ik ook maar aan het trailen geslagen... Loop je nog lekker voor half geld door de natuur (zolang als het nog duurt)...
  Reactie geplaatst op 10/10/17 om 14:58 uur
 • Benno
  De meeste grote lopen zijn inmiddels opgekocht door makelaars die handelen in hardloopwedstrijden. Le Champion uit Belgiƫ is hierin de grootste. Bijna elke zichzelf respecterende wedstrijd wordt door hun georganiseerd. Zodra je het hebt over makelaars dan kun je begrijpen dat ook de prijzen stijgen. Jammer ik doe er maar niet meer aan mee en wanneer de hype rond het hardlopen minder wordt dan verkassen ook de makelaars wel weer en kan alles beduidend goedkoper lijkt me.
  Reactie geplaatst op 06/10/17 om 15:10 uur
 • Jan
  Tja vind je het gek dat Amsterdam en Rotterdam duurder zijn, je gaat dwars door een drukke stad dus er komen aanmerkelijk hogere kosten bij kijken dan een regioloopje. MAar zolang we niet de prijs van NY overstijgen valt het allemaal wel mee.
  Reactie geplaatst op 06/10/17 om 12:42 uur
 • Rob
  Komt nog reizen heen en terug erbij...eten..drinken...alles bij elkaar toch een flink bedrag wat zo'n dagje hardlopen kost...ben zelf trailrunner en zie daar ook de prijzen flink stijgen....
  Reactie geplaatst op 06/10/17 om 11:55 uur

Loopkalender

21
september