Seizoen geopend: run-dip-run

Seizoen geopend: run-dip-run

Train je deze periode niet gericht met een schema, maar wil je ook in de winter euforie en een goed gevoel na een rondje hardlopen?

Dan is run-dip-run een mooi en avontuurlijk alternatief.

Wat ís run-dip-run?

Je loopt hard en halverwege je rondje doe je even je schoenen, sokken en loopshirt uit om je rondje te onderbreken voor een dip in de gracht, de zee of een plas in de buurt. De kou slaat op je ademhaling, jij zorgt ervoor dat je compleet ontspannen en rustig ademt. Na twee minuten ga je het water uit en loop je door naar huis, naar een warme kop thee.

Gevolg: je voelt je geweldig.

Ideaal voor lopers met een vol hoofd of lopers met een hang naar mini-avonturen.

Over de voordelen van kou schreef ik een boek samen met Wim Hof: Koud Kunstje.

Voor dat boek interviewde ik biochemicus Pierre Capel. Die legde uit dat je lichaam anders reageert op verschillende temperaturen en dat met sprongen van 7 graden Celsius je lichaam anders reageert. De koudereceptoren op je huid gaan echt áán als het water onder de 14 graden Celsius duikt.

Sinds ik dat weet loop ik vanaf eind september iedere week met een thermometer naar de gracht. En er is goed nieuws: afgelopen zondag was het water 12 graden Celsius, dus het run-dip-run is geopend.

Is dat wel gezond?

Grote kans dat je een grote voorliefde hebt voor twintig graden of warmer. Thuis, op je werk en in de supermarkt staat de verwarming op 20 graden Celsius, de douche is warm en als we naar buiten gaan zijn we eraan gewend om ons te wapenen tegen kou met een winterjas (of thermoshirt als we gaan lopen), handschoen en een muts. Trainen met kou is oncomfortabel en ik ken bijna niemand die het meteen leuk of aangenaam vindt. Maar de effecten op je lichaam en je gemoed zijn zo groot, dat er overal in Nederland groepjes hardlopers zijn, die samen dippen.

Goed voor je doorbloeding.

Goed voor je immuunsysteem.

Goed voor je mentale weerbaarheid.

Goed voor mensen met een klacht waarbij een hoge ontstekingsgraad een rol speelt.

Goed voor hardlopers die wegens een blessure geen lange stukken kunnen lopen, maar wél wat endorfine willen.

Als je dit weekend begint met een wekelijkse run-dip-run, wen je geleidelijk aan koud water. Tot je in februari ineens een gat in het ijs moet hakken om het water in te gaan. In het begin klinkt het te zot voor woorden, maar de kracht die je ervaart als je in een wak zit en onderdeel bent van rauwe natuur is met geen woorden te omschrijven.

Ben je nieuwsgierig, maar doe je het liever niet alleen?

Wil jij ook wel eens het koude natuurwater in, maar vind je het spannend om in je uppie het water in te gaan? Dan kun je via de plonskaart eenvoudig je postcode invullen en kijken wie er bij jou in de buurt ervaring heeft met dippen. Samen met anderen is het makkelijker en leuker.

Sinds ik ben begonnen met run-dip-run is de winter een jaargetijde geworden waar ik naar uitkijk, terwijl ik daarvoor in oktober chagrijnig werd van de donkere, natte en koude dagen.

Doe jij het al? Of denk je: mij niet gezien?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  • Michel

    In je uppie heel koud water in gaan zou ik niet spannend noemen, maar gevaarlijk. Door anderen wordt dat sterk afgeraden.

    • Koen de Jong

      Waarom is het gevaarlijk om met focus op je ademhaling koud water (12 graden Celsius) in te gaan Michel?

      • Charles

        Er zijn al heel wat mensen verdronken dankzij de Wim Hofmethode. Vaak zelfs in ondiep water.
        Google maar eens “Wim Hof rechtszaak”.
        Of “shallow water blackout prevention”.

        En alleen in ijskoud water stappen is gewoon levensgevaarlijk.

    • Nelleke

      In de winter is dippen verstandiger dan zwemmen en met dippen blijf je op een plek en je staat op een plek. Het water om je lichaam heen trekt een soort vacuüm en dan na rustig ademhalen wordt je warm. Met hoofd onder water is ook niet aan te raden en ik ga zelfs met handschoenen neopreen aan het water in en de handen blijven ook boven water! Omdat ik reinaudsyndroom heb. Doe dit al jaren en gaat prima. Alleen ik ga voor de run-dip-warme thee😉 en voel me er goed bij. Ps ben 65 jaar.

      • Nelleke

        Inderdaad rustig ademhalen is het belangrijkste

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer