Mijn officiële record op een marathon was 2:59:02”.
Op de Coolsingel klokte ik gisteren mijn nieuwe PR: 2:34:21”.
Hoe ging het, hoe kan dat?
Eerst over de zonnige dag in Rotterdam.
Even voorbij dertig kilometer loop ik op een drankpost af.
Mijn bovenbenen beginnen wat zwaar te voelen, maar mijn tempo is nog hoog. Naast me loopt niemand. Vlak voor me loopt niemand. Links staat een rij mensen met oranje jassen en rechts staats een rij met oranje jassen. Ze hebben bekertjes water vast, die ze uitnodigend naar het midden van de weg reiken.
Ertussen ligt een lege weg waar ik doorheen loop.
Eén van de meisjes die met een bekertje staat zegt iets tegen het meisje naast haar.
‘Dit zijn de profs, de amateurs komen straks pas.’
Ik schiet in de lach.
Dit zijn de profs.
Ongemerkt versnel ik een beetje.
Een prof word ik nooit, maar gisteren liep ik in Rotterdam wel een dik PR.
25 minuten sneller. Yeah. Het bewijs:
Het was een schitterende dag, alles zat mee
Het weer. Het publiek. Team KBoom.
Eigenlijk begon het al op zaterdagmiddag. Klaas B. had voor zijn lopers de startnummers opgehaald op vrijdag en zaterdagmiddag hadden we afgesproken op het clubhuis, in Amsterdam.
Klaas deelde de startnummers uit en de voorpret begon.
Koffie. Bietensap. Bananenbrood. Ouwehoeren.
Na een pasta en een heerlijke nacht, hervatte het voorpretten zich op station Amsterdam Sloterdijk om 7:48. De helft van Team KBoom pakte dezelfde trein.
‘Klaas?’
‘Ja, Koen?’
‘Jij zei gisteren toch: de lucht is zwanger van belofte?’
‘Ja.’
‘Volgens mij zijn de vliezen van de lucht gebroken.’
In de coupé tintelde het van loopvreugde.
Voor de start hadden we mazzel. Klaas had iets geregeld. We konden namelijk vlakbij de start rustig omkleden, koffie drinken, ouwehoeren en nog even naar de WC bij de Vondelgym. Dat was goud.
Het strijdplan was simpel.
275 watt. Ik had met een schema van Klaas Boomsma getraind en de voorspellingen en vermogens aan Stryd overgelaten, een vermogensmeter voor hardlopers.
Dus starten op 275 watt en dan gewoon gaan.
De eerste kilometer ging op een te laag vermogen (wave 1 bleek best vol te staan) daarna ging het goed. 275. 275. 274. 271. 274. 275. 275. 278. met wat variatie, maar gemiddeld lagen de wattages goed.
Het was wel een gekke gewaarwording.
Omdat ik vrij achterin wave 1 stond, haalde ik in het begin vooral mensen in. Soms liep ik naar een groepje en keek ik om me heen. Dan zag ik lopers met lange benen en afgetrainde lijven, dure sporthorloges en grote passen. Amai, die lopen hard, dacht ik dan. Het volgende moment realiseerde ik me dat ik naar deze groep toe was gelopen en keek ik op mijn horloge. 265 watt, ai ik moet/kan sneller. En daar ging ik weer.
Zo liep ik wat bekenden (Herman Leeman, David de Goede, Johan Pluim) voorbij die allemaal erg hard liepen.
Bij kilometer 30 zakte mijn vermogen wat in
Niet dat ik er helemaal doorheen zat. Dat blijkt ook wel uit de video van de NOS waarbij ik (kilometer 31) nogal enthousiast klap voor de kopgroep (Abdi! kilometer 39).
Maar ik merkte dat ik het moeilijk vond om te blijven pushen naar 275 watt. Het was heerlijk weer. Ik liep alleen. Ik liep sowieso snoeihard voor mijn doen. Ik ging ruim onder de 2:40 lopen. En onder de 2:30 was onmogelijk.
Met deze gedachten viel mijn vermogen (wat) terug.
268. 264. 257. 255. 254. 249. 245.
Na een versnelling op de Coolsingel (dat gaat vanzelf) met een grote grijns gefinisht in 2:34:21”
Tijdens het nagenieten bij de finish kwamen de andere KBoomers binnen.
Het was bizar.
10 lopers, allemaal een (dik) persoonlijk record. David, Toon, Koen D, Kiki, Gerben, Thijs, Leon, Danique en Mark Z. Het regende tevreden gezichten en felicitaties. Ook Bas M. (die van het clubhuis) liep zijn persoonlijk record van 25 jaar geleden uit de boeken.
Het bleek maar weer eens dat loopvreugde aanstekelijk werkt en dat samen rennen goed werkt om wat meer uit jezelf te halen dan je gewend was.
Los van de aanstekelijke loopvreugde; wat zijn de oorzaken van deze enorme progressie?
Waarschuwing: ik ontkom er niet aan om een verkooppraatje houden voor allemaal dure attributen. Al die dure spullen hebben mij (vermoedelijk) dertien minuten opgeleverd.
Waar ik meer dan zes minuten mee kocht, waren de nieuwe Nikes. Dik tweehonderd euro voor zes minuten, ik had het ervoor over dit keer, maar het voelt ook wat ongemakkelijk. De schoen is snel, maar weinig duurzaam, want al na 500 kilometer is de rek er wel uit.
Ook van Maurten kreeg ik hulp. Trainingen loop ik vaak nuchter en ik heb eens een marathon gelopen op vier krieltjes en water. Maar als ik zo hard mogelijk loop, vallen de slimme suikerbommen van Maurten erg goed. Voor de start en daarna iedere acht kilometer een gel en ik kan op hoge hartslag op glycogeen blijven gaan.
Na afloop kreeg ik de vraag of ik met het 14-kilometer-schema had voorbereid. Nee. Ik volgde een schema van Klaas Boomsma. Sinds 1 januari heb ik 1067,4 kilometer gelopen. Wat zijn geheim precies is, weet ik niet. Ik doe gewoon netjes wat hij me opstuurt. Twee dingen vielen over de hele linie op: de intervaltraining op dinsdagavond was zeer gevarieerd. Veel afwisseling van echt kort en intensief werk en wat langere intervallen. Naast de intervallen vond ik het heerlijk dat lange duurlopen altijd blokken hadden op marathonvermogen. Er stond nooit: ga 2 uur rustig rennen. Er zaten altijd blokken in van 8 minuten of 5 kilometer op 275 watt (mijn marathonvermogen).
Dat vermogen werd berekend door mijn Stryd. Over die meter heb ik eerder al geschreven waarom ik het zo interessant vind. In het kort: een Stryd neemt elke stap die je in een voorbereiding zet mee in de vermogensadviezen. Dus naast een trainer in een oranje jas met een tevreden grijns (Klaas) had ik ook een trainer die iedere stap op mijn schoen zat en na een training ging rekenen. Zonder de formules te begrijpen, merkte ik wel dat de conclusies klopten en dat gaf vertrouwen. Door de kennis en de prognose van Stryd haalde ik eruit wat erin zat: een tijd onder de 2:35.
In vergelijking met oktober vorig jaar toen ik 2:59:04 liep, heb ik ook twaalf minuten gewonnen door dik vier kilo af te vallen. Mijn gewicht voor de marathon van Amsterdam was 62 kilo, zes maanden later in Rotterdam woog ik minder dan 58. Volgens Ron en Hans is dat twaalf minuten winst.
En nu?
Eerst lekker nagenieten, trails lopen, fietsen, ijsbaden nemen, mediteren en chocola eten. Wellicht een volgende keer onder de 2:30? Dat moet ik even aan Klaas vragen.
Wordt weer vervolgd.
kosrat
Een top tijd en top verhaal. mijn pr is 3.22,maar ik doe helaas ook voetbalen erbij. wil een keer alles uit mij halen en onder 3uur lopen. kunt u mij een schema sturen die u goed vind voor een dikke pr? bedankt
Koen de Jong
Dan moet je Klaas Boomsma hebben!
Wouter
Proficiat met je sterke prestatie. Ik (amateur) moest onlangs tijdens een 4 x 4min interval de snelle gedeeltes aan 275W lopen en dacht eraan hoe jij dit een volledige marathon volhield. Straf.
Ik vraag me af hoe het effect van het gebruik van verschillende shoen types is met de Stryd. Ik koop enkel hetzelfde type, enerzijds om blessures te vermijden, maar anderszijds ook om de Stryd meting constant te houden. Is de vermogenmeting niet totaal verschillend bij bvb een Asics Kayano, een Hoka met veel demping en een superschoen met carbon plaat van Nike? Als je bvb een CP test doet met een snelle Nike en hierdoor een hogere waarde krijgt, train je dan niet aan een te hoge intensiteit met een tragere schoen? Of begrijp ik dat verkeerd? Ik vond weinig info hierover op internet.
Koen de Jong
Op dit onderwerp wordt momenteel flink gepuzzeld bij Stryd Wouter, je redenering klopt. Ik doe het zo: Critical Power opkrikdagen op mijn trainingsschoen en bij de wedstrijden heb ik dan wat bonus.
Frank Lind
Ja de vraag is nu, bewijst dit nu dat die Stryd het wel of niet goed had. Dat het bij jou klopt, wordt een 1 op n bewijs genoemd en kan dus toeval zijn. Zeker ook omdat je ook nog aan andere variabele heb gedraaid, zoals gewicht, andere schoenen, betere trainingsmethode, betere voeding enz.
Ik hoorde bijvoorbeeld van Nienke, die het NK record uit de boeken liep bijvoorbeeld, dat de voorspelde eindtijd door de Stryd totaal mis zat, dus ja zo kan het ook gaan.
Veel amateurs proberen de elite lopers na te doen. Dat is denk een erg onverstandige keuze, je kan daarom volgens mij trouwens een marathon als amateur beter op hartslag lopen, je hartslag reageert veel beter dan een star getal op omgevingsfactoren als warmte en wind tegen of mee en dat is denk ik een veel betere graadmeter om gezond de eindstreep te halen.
Koen de Jong
Ha Frank, dit is een interessante casus. Stryd zegt zelfs overigens dat ze met wattages goed zitten en voorspelde eindtijden secundair zijn. We zijn benieuwd of het marathonvermogen bij Nienke wel klopte, weet jij dat? Want als Nienke bijvoorbeeld traint op andere schoenen dan de snelle Nikes, kan het goed dat Stryd op vermogen goed zat en dat de snellere tijd dan verklaarbaar is. Weet jij dat?
charles
Oh en je doet jezelf tekort. De schoenen geven een 4% betere loopeconomie, maar geen 4% snelheidswinst, eerder rond de 2%. Dus pak ‘m beet 3 minuten.
Hans
In perspectief:
6 minuten door schoenen,
12 minuten door afvallen en
7 minuten door training en lopen mbv vermogensmeter.
Koen de Jong
Ja, dat is ‘t. Met als toevoeging dat het afvallen lukte door de trainingen met Klaas en de voorspellingen van Stryd. Dus die 12 minuten kun je uitsmeren.
Myra van Es
Gefeliciteerd! Balen dat je nu nog niet bovenaan De Eerlijke Strijd staat!
Koen
Ha Myra, ja ik kan maar één ding doen: bloemen kopen voor Karin, want dat red ik nooit.
Ard Schenk
In een heel grijs verleden liep ik in Rotterdam zonder hartslagmeters, carbon schoenen en snelle gelletjes een soortgelijke tijd.
Wat ik zou willen weten hoe kom je nu met de eventuele aanschaf van een Stryd tot optimale prestaties in wedstrijden – bestaan hier schema’s voor als je geen Klaas tot je beschikking hebt?
Respect voor je mooie en snelle tijd in Rotterdam.
Koen de Jong
Ha Ard, gek eigenlijk dat we tijden van nu niet meer kunnen vergelijken met de tijden voor deze schoenen. Hans van Dijk liep wat jaren terug 2:34:15. Met de huidige schoenen was dat onder 2:30 geweest.
Met Stryd kun je prima werken zonder Klaas (hoewel ik het wel aanraad mét Klaas 😉) want er zitten schema’s in Stryd op vermogen.
Geluk, Koen
charles
Het aankondigen en dan ook echt waarmaken: knap !
Koen de Jong
Dank Charles, eigenlijk kondigde Stryd het aan, niet ik 😉
Karin Verheijden
Geweldig gedaan Koen. Snelle schoenen, minder gewicht, de Stryd, de trainingen van Klaas en bovenal jouw gedrevenheid om er voor te gaan met een mooie club mensen om je heen, waarbij Klaas natuurlijk niet onbelangrijk is gebleken.
Koen de Jong
Prestatieindex van 84%, ik kom nog niet bij je in de buurt….haha
RunHanRun.nl
Braveau!
Koen de Jong
Merci