De organisatie van de Damloop zet de tijdsregistratie uit en roept lopers op om vooral niet hard te lopen van Amsterdam naar Zaandam; 16,1 kilometer. Volgens de weersvoorspelling zou het zondagmiddag 25 graden worden, de organisatie wilde geen risico lopen en hittestuwing bij deelnemers voorkomen.
Voor sportrusten.nl schreef ik onderstaand blog, ben benieuwd wat jouw mening is.
Voor organisatoren heb ik grote bewondering.
Ik ga al hyperventileren als ik een verjaardagsfeestje met 8 kinderen in goede banen moet leiden, met 50.000 lopers zou ik me geen raad weten.
De mail van de organisatie had geen invloed op mijn stemming, mijn tijd zie ik wel op mijn Strava.
In het startvak bleek het bewolkt en een miezertje zorgde voor een frisse start en perfect loopweer.
Le Champion (de organisatie) kon het weer natuurlijk niet weten en na twee overleden deelnemers vanwege hittestuwing in eerdere edities, is de voorzichtige aanpak verklaarbaar. Voor nabestaanden is het afschuwelijk als jonge, sportieve mensen overlijden tijdens een evenement. Aandacht voor symptomen van oververhitting en tips voor omstanders (koud water, koud water en koud water) is belangrijk.
Toch zit me iets dwars
Wat dat is, schiet me te binnen bij kilometer dertien.
‘Kom op, hou vol, hou vol,’ zegt Eline tegen zichzelf.
Ze heeft net op haar horloge gekeken en ziet dat ze op koers ligt voor een tijd onder 1:02:30, haar persoonlijk record op 10 mijl.
Op weg naar een persoonlijk record ontkom je de laatste kilometers niet aan gedachten die je in de weg zitten: het is nog ver, dit houd ik geen 3 kilometer meer vol, mijn bovenbenen doen zeer, misschien moet ik even gas terug nemen.
De kunst is: de gedachten opzij zetten en de eerstvolgende stap met kracht zetten.
Lopers die een startnummer opspelden oefenen diepgaan, verleggen grenzen en ervaren wat een lichaam allemaal kan.
Als een organisatie oproept om vooral voorzichtig te zijn, rustig te lopen, niet diep te gaan en vooral veel water te drinken is dat een gevaarlijk signaal.
Een gevaarlijk signaal, is dat niet een tikkie overdreven?
Nee, dat is niet overdreven. Want we zien allemaal dat het juist gevaarlijk is om discomfort te vermijden. Verwarming aan in de winter. Elektrische fiets om van A naar B te gaan. Boodschappen tot in de keuken bezorgd. Altijd eten en drinken binnen handbereik.
Chronisch op jacht naar comfort is de kiem van overgewicht, somberte en vermoeidheid.
Het is goud waard om af en toe discomfort op te zoeken en daar senang bij te blijven. Een loopevenement is daar uitermate geschikt voor. Met duizenden anderen je grens opzoeken.
Een oproep van de organisatie aan vrijwilligers, publiek en verzorgers om te letten op oververhitting en koud water binnen handbereik te hebben is altijd goed.
Een oproep van de organisatie aan lopers om niet te gek te doen als je weinig loopt en een startbewijs krijgt bij de vrijdagmiddagborrel twee dagen voor de Damloop, is logisch.
Maar voor getrainde lopers: wist je dat er half juli een ultramarathon is in Death Valley in Californië. Badwater Ultramarathon is 217 kilometer en half juli is het daar boven de 50 graden Celsius. Voor de meesten geen aanrader, maar ook dat is mogelijk met een goed getraind lichaam.
Dus met 25 graden hardlopen en buiten je comfortzone rennen, is niet levensgevaarlijk en niet af te raden.
Ode aan discomfort.
Ode aan samen rennen.
Enne: dank Le Champion, het was weer geweldig georganiseerd.
Eline finisht in 1:01:48: een persoonlijk record.
Yeah.
Liep jij gisteren de Damloop en wil je weten wat je mogelijk kunt lopen op een halve of hele marathon? Klik hier en vul je tijd in.
Coen van Delft
Leuk en goed stuk. Ik vind het ook betuttelend. Het hoort bij de verantwoordelijkheid van de organisatie om een duidelijke waarschuwing te geven. Verder zijn mensen zelf veratwoordelijk voor hun gezondheid en het leveren van een (stretch) op hun inspanning die daarbij past.
Ronald van Beest
Ook ik liep deze keer voor het eerst mee. Ondanks dat ik de laatste paar weken vanwege m’n werk iets minder kon trainen, toch doorgezet. Bij de 5miles begon ik m’n voeten goed te voelen en in m’n hoofd schreeuwde alles om te stoppen. Maar uiteindelijk toch doorgezet. Gelukkig was de tijd uitgeschakeld, want ik kwam binnen op 2h11m. Maar idd, er was aangegeven dat het ontzettend warm zou worden, maar dat is uitgebleven. Miss tot volgend jaar.
Ridwan Alblas
Helemaal mee eens! Het is echt een Nederlands dingetje om bij warmte al heel snel beperkende maatregelen in te stellen. Voor internationale deelnemers is het al helemaal een blamage. Het was grijs weer zondag.
Pieter van der Weijden
Kwam een keer toevallig hardloopwedstrijd in Spanje tegen. Dat begon om 7 uur maar was toen nog gewoon ver boven de 25 graden, ik denk zelfs 29 graden. Maar dat is daar gewoon normaal. Dus ja. Ik heb het idee in een land vol met debielen te wonen tegenwoordig. het zij zo
René Koot
Ben ik niet met jou eens, als er niks ondernomen wordt en het is wel 25 tot 28 gr. En er gebeurd wat dat is het achteraf een koe in ze kont kijken. Ik heb het bij de Leiden Marathon gezien. Was het 29 tot 30 gr 2 jaar geleden. Mensen gingen gewoon out. Lagen op brancards. Veel mensen kregen zout toe voer. Was veel te warm. Ik liep zelf de 10 km om 14.30 uur na 8 km zat ik er doorheen. Ongeacht of het warm is wil je toch een redelijk tijd neerzetten. Maar bij acht km dacht ik laat maar gewoon uitlopen en je medaille halen en deze tijd snel vergeten. Je werdt bij de start al gewaarschuwd zo van ga vandaag niet voor een pr. Kregen al mail de avond van te voren. Om ons te waarschuwen. Zo van we hebben het besproken om de 10 niet door te laten gaan maar besloten om het toch te doen. Mensen pas op loop geen pr start niet te hard er zijn extra waterposten dus drink genoeg. Loop hem gewoon uit doe geen gekke dingen. Enz enz. De ziekenbroeders hadden het druk deze dag. Er zijn altijd mensen die minder getraind zijn die mee lopen. Mensen die minder gezond zijn daar heeft een organisatie gewoon mee te maken…
Rene Spitteler
Helemaal eens Koen, goed verhaal!
Koen de Jong
Dank voor je reactie Rene. Groet Koen
Jan Menssen
Wat wil je met dit stuk zeggen : dat getrainde lopers geen last van hitte kunnen krijgen? Zeer zeker wel, ze zijn idd mss beter getraind om hun hitte kwijt te raken, maar verbruiken ook veel meer vermogen, vermogen waarvan een groot deel in hitte omgezet wordt
Ben het met je eens dat het mij ook wel een heel “voorzichtige” maatregel leek van le Champion, en hoewel gevraagd weet ik nog niet precies waarop de maatregel gebaseerd is, de door jou genoemde ervaringen in eerdere edities zullen zeker meegespeeld hebben
Jan Menssen
In navolging, 25 graden is niet altijd gelijk aan 25 graden, luchtvochtigheid, de straling van de zon speelt ook een rol (WBGT temperatuur) alsmede evt acclimatisatie
Koen de Jong
Dag Jan, blijkbaar heb ik het niet zo duidelijk opgeschreven. Het is niet mijn bedoeling geweest om te suggereren dat getrainde lopers geen last van hitte kunnen krijgen. Kennis van hittestuwing is belangrijk. Voor omstanders en verzorgers. Hittestuwing? Koud water! Wat ik wilde zeggen is dat angst voor discomfort op lange termijn ook gevaarlijk is. Veel zitten en vaak eten voelt op korte termijn comfortabel, maar is op lange termijn gevaarlijk. Vanuit de organisatie begrijp ik terughoudendheid, daarom is het goed als lopers en looptrainers ook aan het woord komen en mensen oproepen om vooral te genieten van lopen. Genieten van een rustige opbouw én af en toe diepgaan. Waar lees jij dat getrainde lopers geen last van hitte kunnen krijgen? Groet, Koen