Windkracht 7 en lopen op vermogen: wat leer je ervan?

Bij windkracht 7 leer je waarom het zo moeilijk is om je krachten goed te verdelen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Windkracht 7 en lopen op vermogen: wat leer je ervan?

Om 14:00 uur stond ik omgekleed in de kerk van Zaltbommel. Hoop volk. Lekker eten en drinken. De sfeer was ingehouden vrolijk. Het voelde toch een beetje alsof vrijuit lachen ongepast was. Zoals op een begrafenis. Want echt reden tot een feestje was er niet.

Normaal gesproken zou ik om 14:00 in de laatste kilometer zitten van de marathon. Dat was het plan.

De Two Rivers Marathon ging vanwege de storm echter niet door

Dus stonden we in de kerk te genieten van een bandje en een biertje zónder marathon in de benen.

Toch liep ik zondagochtend een rondje en ik leerde wat interessants over trainen op vermogen. We liepen met een cluppie van 8.  Ik was bij toeval aangehaakt. Net toen ik had besloten om – ondanks de afgelasting van de marathon – zelf wél een rondje te lopen, zag ik een groepje lopers vertrekken vanaf de kerk.

Hoe ver gaan jullie? vroeg ik aan de voorste loper.

Ik ga de hele marathon doen en er zijn er een paar die gaan voor de halve, zei de voorste loper en hij vertrok, ga mee, het is nu schitterend langs de maas.

Dus ik zette mijn horloge aan en zag tot mijn opluchting dat mijn Polar snel contact had met mijn Stryd. Ik haakte aan en we liepen Zaltbommel uit bij windkracht 5 of 6.

Ik wil geen hele marathon lopen, maar een lange duurloop als alternatief was lekker. Mijn experiment (ik had voor het eerst getraind met lange duurlopen, na 7 marathons met het 14K-schema) wil ik wel afronden met een hele marathon met verzorgingsposten en snelle hazen.

Mijn horloge geeft alleen mijn Wattage aan. Als we hier voor het eggie hadden gelopen tijdens de marathon, had ik 245 Watt gelopen. Dat was mijn doel: lopen op 245 Watt en dan zien welke tijd eruit kwam. Volgens de berekeningen zou ik uitkomen op een tijd van 3:02:06.

Maar met windkracht 7 gelden natuurlijk andere wetten (en tijden)

Dus ik was zeer nieuwsgierig hoe dat zou gaan met de storm. Ik vond het eigenlijk wel mooi, die keiharde wind: een goede test om te zien of lopen op vermogen inderdaad accuraat is. Met wind tegen geeft hardlopen op vermogen wel rust: geen stress van lage tempo’s, geen verwarring van schommelende hartslagen. 245 Watt = 245 Watt. Als dat inderdaad het vermogen is dat ik 42,195 km vol kan houden: prima.

Nu loop ik echter op 220 Watt. De groep ging weg op een eindtijd van ongeveer 3u30. Ik loop soepel.

Tot we voorbij Gameren in een open gebied komen en de wind vol op kop krijgen. Mijn vermogen slaat uit naar 265 Watt. Als we de marathon zouden lopen, had ik even gas terug genomen. Nu niet, want ik vind het prima om tijdens mijn duurloop even wat intensiever te lopen. De groep houdt het tempo min of meer gelijk en mijn vermogen schommelt tussen 190 en 300 Watt. Bij windstil weer zou dat een schommeling zijn van ongeveer 5:45 /km – 3:40 /km (!). Een enorm verschil en killing als je een hele marathon wil lopen.

Met dit onstuimige weer zie ik het voordeel van lopen op vermogen. Althans, lopen met Stryd, want dat is de enige vermogensmeter die ook de wind accuraat kan meten. Op de dijk bij de maas heb ik even een uitschieter naar 400 Watt. Ik word dan ook van de weg in de berm geblazen en ik zie uit naar Hede. Vanaf daar stappen 2 lopers in de auto (die zouden de estafette lopen) en 5 vervolgen het parcours van de hele marathon. Ik laat me rustig naar huis waaien (190 Watt) en heb weer veel geleerd.

Lopen op tempo is goed als de temperatuur rond de 8 graden Celsius ligt en het windstil is, maar met harde wind of andere zware weersomstandigheden is lopen op tempo je reinste zelfmoord.

Dat heeft Stryd me in Zaltbommel wel geleerd.

Toch nog reden voor een feestje.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

ProRun Webshop

Stryd vermogensmeter Footpod: Bestel uit voorraad bij ProRun
Boek Hardlopen met Power!

Meer uit Born Runners