Als je dit leest, wil jij ook een Stryd

Als je dit leest, wil jij ook een Stryd

We kennen allemaal wel iemand die bij de marathon in Rotterdam stuk ging vanwege de warmte. Dat blijkt niet nodig.

Bijgewerkt: december 2021

Trainen in december bij 8 graden Celsius is wat anders dan een marathon lopen met 20 graden Celsius. Da’s logisch. Nu is er een slimme oplossing voor dit ‘probleem’.

Ken jij iemand die door hoge temperaturen tijdens de marathon helemaal stuk is gegaan? Dan is lopen op vermogen interessant.

Samen met Hans van Dijk en Ron van Megen heb ik een boek geschreven. Over hardlopen op vermogen.

In het begin was ik wat huiverig. Ten eerste vanwege het onderwerp: is lopen op vermogen wel zo interessant? En ik was ook huiverig om het boek samen met Ron en Hans te schrijven. Want ja, ik weet helemaal niets van natuurkunde en als ik een ingewikkelde formule zie, ga ik koffie zetten. En Ron en Hans weten álles van lopen op vermogen en gaan glunderen als ze praten over ingewikkelde formules om uit te rekenen hoe snel persoon X een marathon kan lopen. Dus ik vreesde dat als ik teksten aanleverde, dat Hans en Ron het dan niet eens zouden zijn met mijn toon en inhoud. En dat we op die manier vijf jaar met het boek bezig zijn.

Mijn twijfel bleek ongegrond: lopen op vermogen ís kneiterinteressant en een boek schrijven met Hans en Ron is een feestje

Als ik op zondagavond 20:15 een mailtje stuur naar Hans en Ron, krijg ik van Hans om 20:22 al de eerste reactie.

‘Ziet er op het eerste oog goed uit. Ik ga het nu aandachtig lezen en zet er aantekeningen bij. Dan stuur ik het manuscript door naar Ron en zie je onze reactie tegemoet.’

Een dag later krijg ik al een uitgebreide reactie. Eerst wat aardige woorden en daarna heel duidelijk de opmerkingen en aanmerkingen in de tekst, die ik eenvoudig kan aanpassen.

De heren weten ongelooflijk veel, maar stellen zich dienend op naar de lezers die niet zoveel hebben met ingewikkelde teksten en formules, maar die wel graag een  PR willen lopen.

Dan het lopen op vermogen zelf. Stryd is voor lopers die in 2021 een PR willen lopen een zegen.

In het boek komen verschillende slimmigheden van Stryd aan bod. Eind maart komt het boek als gratis download beschikbaar voor geïnteresseerde lopers.

Eén van de slimmigheden wil ik alvast delen. Met deze kennis kun je een halve of hele marathon vlak en goed lopen, ook als het ineens 10 graden warmer is dan tijdens je trainingen.

We kennen allemaal iemand die een keer trainde voor de marathon van Rotterdam en topfit aan de start stond. Goede voorbereiding gehad, gelletjes getest en vol vertrouwen om een PR te lopen. Alleen bleek het tijdens de marathon ineens warm te worden. Na een voorbereiding in 10 graden Celsius is het op de dag van de marathon 20 graden Celsius. Op welke hartslag en op welk tempo moet je dan starten?

Veel lopers komen zichzelf dan tegen en gaan de laatste 7 kilometer helemaal stuk. De hitte gooit roet in het eten en naar een PR kan je fluiten.

Stryd heeft hier een oplossing voor

Door met een Stryd te trainen en te lopen, weet je onder alle omstandigheden hoe hard je moet starten.

Hoe werkt dat?

Ik neem een voorbeeld van een halve marathon.

Op basis van mijn trainingen, mijn Critical Power* (het omslagpunt van vermogen) en mijn herstel, geeft Stryd aan dat ik een halve marathon kan lopen op 265 Watt.

Verwachte eindtijd: 1:22’23”

Maar dat is op basis van een vlak parcours, 8 graden Celsius en weinig wind.

Vul ik in dat het tijdens mijn halve marathon geen 8 graden Celsius is, maar bijvoorbeeld 21 graden Celsius, dan geeft mijn Stryd op dat ik niet op 265 Watt moet lopen, maar op 259 Watt. De verwachte eindtijd wordt dan ruim twee minuten langzamer: 1:24:32″. Spijtig natuurlijk als mijn PR op 1 uur 23 staat, maar wel handig om te weten.

Niet alleen temperatuur maar ook hoogte heeft natuurlijk invloed op de eindtijd bij een evenement. Als ik bijvoorbeeld invoer dat er 230 meter hoogteverschil is door wat grote bruggen, is mijn wedstrijdvermogen weer wat lager: 257 Watt. En dan doe ik er een klein minuutje langer over.

Veel van mijn loopvrienden die ik dit laat zien in de app van Stryd, raken enthousiast van de mogelijkheden. En dit is maar één van de slimmigheidjes.

Het grote voordeel van het apparaatje is dat het je als loper erg gemakkelijk wordt gemaakt. Je krijgt gewoon 1 getal op waar je op kunt letten. Je hoeft zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken met je Critical Power*, je zones, de temperatuur, je looptechniek, het hoogteverschil, de luchtvochtigheid, de afstand en je getraindheid. Stryd heeft tig sensors en meet je snelheid, de temperatuur, je pasfrequentie, het hoogteverschil etc. etc. Op basis van alle data geeft het apparaat aan op welke vermogen jij het slimst kunt trainen om beter te worden. En het apparaat geeft aan op welk vermogen jij een wedstrijd kunt lopen en of dat een PR op gaat leveren.

Wil je meer weten over deze slimme vermogensmeter? Lees meer.

Wil jij deze week beginnen met lopen op vermogen? Klik hier.**

Loop jij al op vermogen? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring ermee.

*Critical Power is een andere slimmigheid van Stryd. Daarover later meer. Maar ook het bepalen van je Critical Power, word je door Stryd erg makkelijk gemaakt.

**Noot van de redactie: Stryd heeft sinds kort een membership. Voor deze functionaliteit moet je lid worden. Voor lopers die via Prorun een Stryd bestellen hebben we een code voor een halfjaar gratis lidmaatschap. Ruim genoeg voor je marathon dit najaar.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties

  • Bart

    Moet je naast de Stryd ook gewoon je hartslagmeter omdoen of is dit niet meer van doen?

    • ProRun | Mark

      Ha Bart, wel als je ook je hartslag wilt registreren, want Stryd heeft geen hartslagsensort aan boord. Bij de manier van trainen is het wel aan te bevelen om een keuze te maken: of op hartslag, of op vermogen.

  • Wilbert Jansen

    Ha Koen,

    Sinds 2 weken heb ik een Stryd en ben fanatiek aan de slag gegaan. Van de week een critical power test gedaan (9-3min) en daar kwam een CP uit van 340watt. Als ik autocalculatie doe, komt er 323watt uit. Dit is dus het vermogen wat ik een uur zou moeten kunnen volhouden?! Ik heb vandaag getest en bij 340watt loop ik zo’n 3:30 en bij 323 ongeveer 3:50 min/km. Maar dit hou ik echt geen uur vol.

    Daarnaast train ik voor de Amsterdam marathon. Dit wordt mijn eerste marathon en wil deze graag onder de 3uur lopen. De app geeft aan dat mijn target power 285watt is voor de marathon. Echter is dat 4:22 min/km en de estimate time staat op 2:32 uur. Dus dit is totaal niet in verhouding. Hoe kan dat?

    Groetjes Wilbert

  • Nienke

    Hoi Koen, ik heb wel een vraagje. Ik ben sinds 3 weken bezig met Stryd. Ik vind het heel makkelijk in gebruik, maar… ik heb ook een omslagpunttest laten doen bij Sportrusten olv Victor en daar kwam uit dat ik wat langzamer moet trainen. Met de Stryd moet ik echter echt aan de bak! Mijn Garmin is ook van slag daardoor: ik ben in die 3 weken al bijna 4 VO2 max punten gezakt, plus ik train, blijkt later, best hoog in mijn hartslag. Van Victor moest ik juist rustig lopen. Maar Stryd stuurt me op pad met een missie. Wat is wijsheid? Loop ik mezelf niet kapot met een Stryd?

    • Koen de Jong

      Ha Nienke, dat moet je zelf inschatten. Trainen op hartslag en de tips van Victor, wijken af van de tips van Stryd. De keuze is vermoedelijk: zoek je het randje op en kies je voor Stryd, of kies voor veiligheid en rustige opbouw en kies je voor hartslag.

      • Nienke

        Ha Koen, dank voor je antwoord! Ik heb mezelf aan het werk gezet met een trainingsschema van Stryd nu. Kijken wat ik kan op de 5 km. Wat wel leuk is om te ontdekken, is dat de “easy run” van Stryd waarbij je iets hoger in de “easy” zit, zeg maar, keurig op het randje van mijn D2 zone is! Dus het lijkt erop dat het niet eens zo gek van elkaar af zit. Ik ben altijd liever in de comfort zone, dus Stryd is een uitkomst om mezelf eens op te schudden 🙂

  • Danny

    Wat is eigenlijk de beste horloge om te gebruiken met Stryd. Als ik de site van Stryd bekijk dan lijkt dit precies wel de Apple Watch te zijn, want met deze horloge haalt hij alle gegevens van de stryd zelf, dus ook de hoogtemeters.

  • Yannik Willems

    Dag Koen
    Is een Stryd ook handig om trails mee te lopen? Ik loop voornamelijk in het bos, heuvelachtig.
    Is een Stryd dan ook een meerwaarde zoals op de weg?

    Alvast bedankt
    Mvg
    Yannik

  • Youri

    5 december de marathon van Valencia gelopen. Ik train veelal met minstens twee flinke bruggen in mijn duurlopen en pak vaak extra heuvelwerk mee. Ik heb getraind op tempo met coach, maar het hele jaar de stryd mee gehad.
    Mijn stryd en trainingen voorspelde een eindtijd van 3u24-3u30, maar 4 weken voor mijn marathon raakte ik geblesseerd door een ongelukje en kon ik amper tot niet trainen en mijn langste duurloop gemist.
    Desondanks mikte ik op 3u30.
    Aangezien er flinke wind stond op het parcours (windkracht 5), besloot ik om tegen de afspraak met mijn coach in toch deels de stryd te gebruiken om mijn tempo’s te bepalen. Wind mee resulteerde dit soms in tot wel +17 sec/km en wind tegen in -15 sec/km.
    Uiteindelijk kon ik niet volledig op mijn stryd vertrouwen vanwege mijn blessure en ben ik de laatste 14km progressief gruwelijk stuk gegaan, maar desondanks wel in 03u34 gelopen. Wat een verbetering is van 23 minuten (!) tov mijn (eerste) marathon 6 december vorig jaar.
    Dit jaar gaat het gebruik van mijn stryd volledig in mijn trainingen verwerkt worden:)

  • Sander

    Op mij komt de Stryd over als een apparaatje dat veel kan helpen als je al loopt, maar ik krijg niet echt duidelijk of het ook handig is om mee op te bouwen.
    Hoe zie jij dit?
    Is de Stryd ook handig om te beginnen met hardlopen? Of is dat wat overkill?

    • Koen

      Ha Sander, als je net begint met lopen, lijkt Stryd me overdreven. Dan kun je al veel leren van opbouw en tempo’s en zien hoe snel je 5 kilometer of 10 kilometer loopt. Stryd lijkt mij vooral interessant voor mensen die al lopen met een hartslagmeter en blijven hangen op een bepaald niveau. Om dan een stap te maken, is Stryd waardevol (en leuk).

      • Antonieke

        Hoi Koen, ik snap wat je bedoelt. En toch zou ik jouw antwoord graag willen nuanceren. Bij deze. Ik loop nog niet zo lang, een kleine 2 jaar. Telkens was ik aan het hannessen met m’n tempo om m’n hartslagzones te bereiken. Ik heb adhd en voel m’n lijf niet zo goed aan. Lopen op gevoel moet ik niet doen, dan ren ik mezelf kapot. Dat heb ik al 2x aan den lijve ondervonden de afgelopen periode. Stryd is voor mij m’n redding bij het lopen. Het is m’n rem en m’n accelerator. Door m’n vermogen in de gaten te houden, weet ik zeker dat ik handig bezig ben met trainen.

  • Joris

    Beste Koen, ik heb een Stryd maar vind het lastig om op mijn Garmin 245 een bepaald CP te lopen. Het is een getal dat zich telkens aanpast en weinig constant is. Ik heb wel de optie om op mijn horloge een gemiddelde snelheid te lopen, bestaat die optie ook voor het CP?

    • Koen

      Wat is je Critical Power nu? En je gewicht? Mijn Critical Power gaat alleen omhoog na een hele intensieve loop of naar beneden, als ik 90 dagen mijn optimale niveau niet haal.

    • Filip

      Hoi Joris, ik loop altijd met twee waarden. Het actuele wattage en het gemiddelde wattage. Het actuele wattage schommelt idd nogal. Afh van snelheid, wind, helling,… daarom richt ik mij op het gemiddelde wattage voor een loopje, per interval, noem maar op…

      • Youri

        Hi Joris,

        Ik doe hetzelfde als Filip. Helaas zijn er nog niet veel (voor mij geschikte )opties voor vermogenschermen. Ik heb nu een scherm in de connect iq store gedownload die ik kan instellen op 2 waardes. Daarbij heb ik gekozen voor actuele waarde (3s average) en gemiddeld vermogen per lap.
        Ik zou graag nog zien dat ik daar ook overall average bij kan nemen, maar dat is helaas nog even wachten ben ik bang.

  • Thijs van Halewijn

    Hoi Koen, allereerst dank voor alle zeer goed leesbare en verhelderende blogs + eBook over lopen op vermogen! Het heeft mij over de streep gehaald en ik zou niet anders meer willen dan lopen met mijn Stryd.

    Vraag: ik gebruik hem nu zo’n 6 weken en ik houd het gevoel dat mijn CP nog steeds te laag wordt ingeschat door de Stryd. Nu lees ik her en der tips om hem met een paar runs aan te scherpen.

    In je eBook Je Eenvoudigste Weg Naar Een PR zeg je:
    Doe maandelijks een ‘critical-power-opkriktraining.’ Dat is een training van 3000 tot 5000 meter volle bak. Om te testen of je critical power al wat omhoog is gegaan.

    Wat bedoel je met ‘volle bak’? Is dat 3000 meter vanaf het begin zo hard als je kan (met als effect dat je aan het eind wat zal inkakken) of is dat gewoon op maximaal vermogen op die afstand?

    #benieuwd naar je antwoord

    • Koen de Jong

      Ha Thijs, excuses voor mijn late reactie. Je reactie was er bij mij tussendoor geglipt. Volle bak is inderdaad snoeihard starten en dat volhouden. Bij voorkeur starten op de pace van een PR. Ik vroeg altijd een snellere loopvriend om me even te hazen bij de ‘Critical-Power-opkrikdag’. Hoe is het nu met je CP?

  • Laurens

    Vorig jaar maart een halve marathon gelopen met Stryd in een tijd die ik voorheen niet voor mogelijk had gehouden.

    Dit jaar ben ik in voorbereiding op een hele marathon in september, waar opbouwen van voldoende trainingsuren icm blessurevrij blijven de grootste uitdaging is. Ik gebruik de Running Stress Score van Stryd als indicator voor m’n trainingsopbouw, en dat gaat tot nu toe heel goed. Voor mijn gevoel nauwkeuriger dan met hartslag, afstand o.i.d. Er zitten bovendien een aantal mooie fartlek- en tempo run-oefeningen in de nieuwe betaalde versie, die veel leuker zijn dan te doen dan vooraf voorspeld (die me bovendien dwingen tot goed warmlopen, iets waar ik normaal het geduld niet voor heb). De live feedback op m’n Garmin-horloge werkt erg fijn.

    Een ding mis ik wel, en dat is dat de footpod maar aan een kant zit. Ter aanvulling draag ik een hartslagband die ook de links-rechts balans weergeeft en daarmee de beste indicator voor vermoeidheid en pijntjes en hun effect op je lopen vormen.

    • Patrick Smit

      Laurens, veel mensen wensen een tweede pod op de andere kant om balans te bekijken of afwijkingen. Dit gaat Stryd niet doen omdat zij zich willen richten op hardlopen met vermogen, en niet op herstel of analyseopties. De informatie die met een tweede pod verkregen zouden worden voor normaal hardlopen zijn niet actioneernbaar, dat wil zeggen, wat doe je met die onbalans of verschil in contacttijden?

      Waarschijnlijk helemaal niets, je kan dat niet actief anders gaan maken, en als je dat wel doet loop je het risico op blessure, immers actief in je biomechaniek is niet zonder risico’s, iemand die van loopstijl (bv voetlanding) is veranderd zal dat beamen. Zeker als ze daarbij iets te hard van stapel liepen, shin splints, spierpijn etc kunnen zich dan al snel presenteren.

      Het beste is om je stijl te verbeteren, loopschooloefeningen (kracht en plyometrisch) te doen en vaak strides te doen, sprints zijn niet perse nodig, maar mogen wel. ik verkies strides omdat ze dichter bij de normale ontspannen loopstijl liggen.

  • Eric H

    Hoi Koen,
    Via site prorun en jou blogs mij enkele maanden geleden ook een stryd aangeschaft. Was al ff bezig met vermogen op de vantage V maar deze lag hoger (bruto) en niet echt bruikbaar met powercenter van stryd. Nu met de strydpod heel handige tool. Moet wel trager lopen dan voorheen om in mijn zones te blijven.
    Zijn er ook handige tips om wattage te gebruiken in ultra bergtrails?
    Er is ergens sprake bij stryd om CP waarden voor vlak, heuvel, wandel en downhill apart te testen en te gebruiken tijdens de race. Is er niets eenvoudiger uit te dokteren?

    Mvg Eric

  • Jean

    Heeft er iemand ervaring met Stryd pod op Vibram loopschoenen? Het monteren kan niet mooi in het midden van de schoen, gezien daar reeds een lint is gemonteerd boven op de veters. Tenzij je gaat knippen.

  • Fred Vonk

    Ik ben sinds begin mei 2020 een enthousiaste gebruiker van de Stryd. In oktober heb ik de virtuele marathon van Amsterdam gelopen na een schema die door Stryd was gemaakt. Heb nog geprobeerd om het schema van Prorun te gebruiken maar daar kom ik goed mee uit de voeten. De interval wattages zijn volgens mij te hoog, in ieder geval voor mij. Hopelijk komt daar nog verbetering in. Om workouts op je horloge te zetten heb je tegenwoordig bv Final Surge nodig. Jammer dat je niet meer zelf de workouts met Stryd kan aanmaken op je Garmin. De workouts uit van Stryd schema’s worden uiteraard wel op je Garmin geladen. Er is een aantal goede webinars van het Stryd team waarin alle functies en begrippen uitvoerig worden uitgelegd. Zeer de moeite waard om die te bekijken. Ben benieuwd naar het e-book, wat is de titel? De Marathonrevolutie 2.0?

  • Dic van Hummel

    De Stryd gebruik ik sinds eind april 2020 en bevalt prima. Na enige tijd laat ik de hartslagmeting achterwege en ga volledig met de Stryd.
    In combinatie met het blokkentrainingsplan, omgerekend naar wattage, liep ik eind november, solo, de Amstelveense marathon in 3.33.25 uur. Toen kwam de aankondiging dat Stryd komt met een eigen marathonvoorbereidingsplan : interessant voor de Zürich Marathon op 25 april as ( hoop dat deze door kan gaan…). Ik volg nu het low profile marathon : 4 trainingen in de week, met heel veel tijd in zone 1 “ vogels kijken “, wel 80 % van de trainingstijd, in combinatie met een beperkte dosis versnellingen en korte tempoloopjes van een paar minuten in interval. 20 % van de trianingstijd.
    Ergo : ik mis momenteel de lange blokken op marathontempo !
    Mijn vraag : hoe kijken jullie aan tegen de voorgestelde trainingen van Stryd ?

    • Koen de Jong

      Ha Dic, met de voorgestelde trainingen van Stryd ben ik nu bezig. Dat wordt vervolgd! Mooi om te lezen hoe je tot 3:33:25 kwam. Nu duimen dat Zürich door kan gaan.

      Groet, Koen

  • Petra

    Vraagje. Ik loop volgens het run-walk-run-principe van Galloway. Dat betekent concreet korte run-intervallen van 30-180 seconden afgewisseld met 30 seconden wandelen. Heb je dan ook iets aan een vermogensmeter of wordt dat rommelige info 🙂 Hoe vlot is de feedback is in dat kader ook interessant want gps-info ijlt vaak nogal na waardoor het lastig is om het tempo in een run-interval te ‘controleren’ bij korte snelle intervallen.

    • Koen de Jong

      Ha Petra, als je weet op welk vermogen jij de intervallen het beste loopt, is de vermogensmeter zeker waardevol. Binnen 5 seconden zit je op je vermogen. Dus het is een goed alternatief in plaats van trage GPS of langzaam oplopende hartslag. Werkt Galloway ook met zones? Of hoe werkt dat?

    • Patrick Smit

      @Petra, dit gaat prima werken, ik werk zelf met Klaas Loks schema’s op dit moment, daar zitten hele korte wandelstukjes in, maar je kan alles programmeren via Final Surge (gratis) of via Stryds workout builder (paywall). Final Surge heeft momenteel nog ene paar kleine voordelen wat betreft complexe workoutouts, maar de meeste trainingen zijn goed te bouwen in de app van Stryd, en werkt naadloos samen met de kalender.

  • Altan

    Als volger (en fan?) van Sportrusten bekruipt me langzamerhand het gevoel dat ik zonder Stryd een soort loser ben die de komende jaren niet meer mee mag doen zonder dit wonderlijke apparaatje. Ik geloof het als jullie zeggen geen commercieel belang te hebben bij verkoop, maar twee keer per week juichverhalen of opmerkingen op social media is bijna ongeloofwaardig. Ik blijf de ontwikkelingen geïnteresseerd volgen, en hoop binnenkort ook een iets kritischer stuk te lezen, of een vergelijkende test met vergelijkbare apparaatjes. Als die niet bestaan, ben ik ook benieuwd waarom. Met positieve groet!

    • Michel

      Ik heb hetzelfde gevoel, Altan. Ik heb 2 jaar lang de eerste versie van de Stryd gebruikt, maar kreeg geen nieuwe inzichten ten opzichte van trainen op hartslag. De Stryd ligt nu te roesten. (Evenals de nog veel duurdere powermeter op mijn racefiets.)
      En ja, ik heb volgens mij voldoende kennis van prestatieaspecten als theorie en mijn eigen data analyse. Wellicht heb ik een ondergemiddeld effect van wedstrijdspanning op mijn hartslag?
      Wat betreft het argument dat vermogen een veel directere relatie heeft met inspanning dan hartslag: die paar seconden dat hartslag achterloopt op inspanning doen nauwelijks iets af aan de conclusies die je uit de data kan trekken.
      Tenslotte: de nieuwe Stryd wordt o.a. aangeprijst vanwege de meting van wind. Ook het verschil tussen wind mee of tegen zul je terugzien in hartslag.

      • Patrick Smit

        Michel, ben ik met je oneens, hartslag is leuk en aardig, maar stress, temperatuur, hydratiestatus, en nog een aantal factoren hebben sterk invloed op hartslag, Verder is hartslag ook nog eens een zeer complexe functie van tijd en intensiteit, of ik nu een 1500m loop of een 8k cross mijn hartslag is en kan niet bepalend zijn. in het eerste geval is de tijd te kort, in het twee geval zal ik toch de eerste minuten in moeten stellen, en afhankelijk van het parcours varieert dat. Verder zal door vermoeiing de hartslag toenemen omdat je meer en andere vezels moet recruteren om de vermoeidheid van de primair gebruikte vezels te compenseren. In het geval van een marathon zullen dat type II vezels zijn om de type I vezels te versterken. Dat kost gewoon meer zuurstof/brandstof omdat ze minder efficient zijn. Dit effect is niet ingecalculeerd in bij hartslagmethodes en doet zich voor als cardiac drift tijdens een hele lange run (bv een marathon) waarbij je vlak bij je grenzen loopt, i.e.e een race. Welke hartslag moet je dan kiezen? dan zal je deels moeten gaan terugvallen om een combinatie van hartslag en pace te gebruiken. Met een rekentool als de Super Power Calculator of de Race predictor van Stryd (mits betrouwbare data ingevoerd) kom je echt een stuk dichter bij een beste prestatie dan op basis van hartslag, waarbij je dat effect van vermoeidheid en andere invloeden niet goed in een streefwaarde om kan zetten.

    • Koen de Jong

      Haha Altan, een loser word je nooit. Prorun heeft wel degelijk een commercieel belang bij Stryd: ze worden via de website verkocht. Over lopen op hartslag heb ik tientallen blogs geschreven toen ik het boek De Hardlooprevolutie schreef en me onderdompelde in kennis over hartslag. Eerder schreef ik veel blogs over ademhalingsoefeningen toen ik met het boek Verademing bezig was. Daarna volgde nog een periode met blogs over kou (met het boek Koud Kunstje) en mediteren (Tien dagen stil). Nu ik bezig ben met een boek over lopen op vermogen, is dat voor mij een paar maanden een onderwerp waar ik graag over schrijf. En er is inderdaad nog geen andere vermogensmeter die betrouwbaar is. Vermoedelijk duurt dat niet lang. Maar daar gaan Ron van Megen en Hans van Dijk dan over schrijven. Ik vind vooral het verschil tussen lopen op vermogen en lopen op hartslag interessant. Omdat vermogen nog nieuw is voor mij. Nah ja, zoals je leest ben ik enthousiast. Maar lopen op hartslag of gewoon genieten van de vogels blijft natuurlijk ook verrukkelijk.

  • Paul Kemper

    Nou word ik wel erg nieuwsgierig! 😀 Zelf ben ik geen super fanatieke hardloper, maar ik train wél voor mijn eerste marathon: de Marathon van Amsterdam! ❤ Al een tijdje ben ik mij aan het oriënteren op de Stryd om op vermogen te lopen i.p.v. op hartslag.

    Na het lezen van jouw artikel denk ik dat ik het gewoon moet DOEN! 💪🏼

    • Koen de Jong

      Leuk Paul, veel trainingsplezier ermee. Laat je weten hoe het bevalt? Geluk!

  • Hans Kok

    Tijdens de expo van de Amsterdam Marathon kwam ik aanraking met Stryd en werd wel enthousiast door hun verhaal. Sinds oktober 2019 gebruik ik dan ook de Stryd en heb via hen een marathonschema laten berekenen. Na 2 tot 3 weken wat runs te hebben gedaan, is er data om het schema te berekenen. Aan de hand hiervan ben ik de training begonnen voor mijn eerste Marathon in maart 2020.
    Het lopen in de opgegeven zones is even wennen, maar werkte voor mij perfect. Het trainen in zone 1 vond ik soms sloom, maar de afstand ging hierdoor wel gemakkelijk. 4 trainingen per week en de langste afstand was 30 km. Ruim 4 maanden was het schema, maar heel goed vol te houden. De marathon uiteindelijk door Corona in mijn eigen buurt gelopen, maar ging prima in 4:09. Had geen streeftijd, maar wilde vooral lekker lopen en uitlopen.
    Ik heb nooit op hartslag gelopen of iets in die richting. Verder geen lid van een club of gebruik gemaakt van een trainer. Ben nu puur op de Stryd afgegaan.
    Voor mij hielp het en ben ook super enthousiast over de Stryd en kan het zeker aanraden! Het is niet de goedkoopste, maar naar mijn mening wel betrouwbaar. Bij vragen kun je de Stryd customer services benaderen en geven vrij snel een antwoord.

    • Koen de Jong

      Dag Hans, gefeliciteerd met je knappe prestatie. Een marathon in 4:09, gewoon in je eigen buurt is mooi. Jij gebruikt Stryd dus vooral als trainer, begrijp ik dat goed? En je laat je leiden door de schema’s van Stryd?

      • Hans Kok

        Hallo Koen, ik gebruik het inderdaad als trainer. Ik heb in het vorige schema geen training overgeslagen. Bij een paar trainingen was het wel moeilijk om het tempo te behouden, maar probeerde ik het lang mogelijk te benaderen. Voor de marathon heb ik me helemaal laten leiden door Stryd. Ik had wel schema’s bekeken uit boeken en online, maar de trainingen via het Power Center zijn makkelijk te begrijpen en nu zelfs op je Garmin te downloaden. Voor mijn volgende marathon zal ik ook weer het schema van Stryd gebruiken.

        • Koen de Jong

          Dank voor je uitleg Hans, ik ben nu ook aan het trainen met de schema’s van Stryd, maar nog niet heel precies. De koppeling met Garmin is wel erg handig, lijkt me.

          • Patrick Smit

            Wat ook van belang is bij gebruik van de Stryd als trainingsmiddel is te weten wat je vermoge is om boven je criticical power te lopen. Als loper met relatief veel slow twitch vezels zal je dat veel harder vallen dan een loper met relatief veel fast twitch vezels. Dat is natuurlijk een functie van de afstand die in die intensiteit wordt gelopen. Iemand die boven critical power loopt moet het aerobe vermogen flink aanvullen met energie die verkregen is uit de (anaerobe) glycolytische energievoorziening, waarbij er een overschot aan producten is (lactaat, protonen en andere stoffen). Dan moet je dus goed kunnen inschatten dat een bepaalde training met hoge intensiteiten niet te zwaar is. Een spreadsheet als de Super Power Calculator (Palladino, Bateman, Tran) kan daarbij helpen, maar je kan ook de Power Duration Curve van Stryd zelf gebruiken daarvoor.

  • Martijn

    Hoi Koen,

    Sinds eind december train ik met een Stryd. Wat ik tot nu toe merk dat mijn trainingen interessanter worden. Mijn trainer laat me nu nog vooral testjes doen om mijn ideale vermogen te bepalen. Ondertussen is mijn VO2max wel gestegen naar 48. Heb twee marathons gelopen waarvan ik een compleet kapot ben gegaan oktober 2019.. nog wel in mijn eigen stad de lichtstad! Als ik de tijden zie die ik nu zou lopen dan wordt ik daar enorm blij van. Ofwel ik kijk erg uit naar het boek om te kijken wat ik nog meer kan leren.

    • Koen de Jong

      Mooi om te lezen Sander. Dat je trainingen interessanter worden door met Stryd te lopen. Het boek verschijnt vermoedelijk half maart. Wordt v ervolgd!

  • Jasper

    Hoi Koen, net als jij ben ik blij met m’n Stryd. Helaas slaat “elevation” die je noemt niet op hoogtemeters, maar geeft het de gemiddelde hoogte tijdens de loop aan. Ook van belang natuurlijk, maar helaas komt er dan een onzinnig vermogen uit als je daar 1000 meter invult omdat je in de heuvels van Limburg een leuk rondje met wat hoogtemeters wil gaan lopen.

    De simpele truuk die ik nu bedacht heb is om per 100 hoogtemeters 1 km extra afstand toe te voegen. Weet alleen niet of ik dan op een beetje redelijk loopvermogen uitkom – en bij gebrek aan lokale heuvels heb ik ook nog niets getest. Als jij (of Hans of Ron) goede ideeën hebt over hoe je beter rekening kan houden met hoogtemeters dan hou ik me aanbevolen!

    • Koen de Jong

      Ha Jasper,

      Omdat ik in Amsterdam woon, heb ik met hoogtemeters nog weinig getest. We vragen het na bij Ron en Hans, wordt vervolgd.

      Groet,

      Koen

  • Niels Veldman

    Ik loop nu ruim een jaar met de Stryd. Daarvoor liep ik op hartslag welke vooral met races erg onbetrouwbaar is (wedstrijdspanning!?).
    I.v.m corona nauwelijks getest tijdens wedstrijden, maar wel bij diverse virtuele runs van 5 en 10K met behulp van de Stryd race predictor. Natuurlijk is de output van de data afhankelijk van wat je erin stopt, maar ik vond de predictor zeer accuraat (verschillen binnen de 10s op de 5K ). Belangrijk zijn de maximale inspanningen bij verschillende tijdsduren als onderbouwing van het datamodel (vermogens duurcurve). Het mooie is dat de diverse races ook goede input geven voor het model (dus de voorspeller wordt steeds beter).
    Los van de races zorgen de afgeleide vermogenzones ervoor dat je trainingen altijd op de meest optimale manier kan doen. Het grote pluspunt is dat de vermogenswaarden directe output zijn en daardoor ook bruikbaar voor interval- en heuveltrainingen (hartslag ijlt na) alsook een constante belasting bij (lange) duurlopen (hartslag loopt altijd iets omhoog bij vermoeidheid).
    Het zelfs mogelijk om slim te pacen in een groep tijdens wedstrijden omdat de Stryd ook de invloed van de wind meeneemt in het gerapporteerde vermogen.
    Hartslag gebruik ik niet meer en ik ervaar de Stryd als het ei van Columbus.

    • Koen de Jong

      Dag Niels,

      Mooi om te lezen dat jij ook goede ervaringen hebt met Stryd. Ik ben erg benieuwd wat er allemaal nog te ontdekken is met lopen op vermogen. Voorlopig ben ik ook erg blij met het apparaat (en mijn nieuwe PR op de 10).

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear