Getest: de Coros Pace 2

Coros heeft Stryd volledig geïntegreerd in haar multisporthorloges en maakt zo een nog beter gebruik van hardloopvermogen met winddetectie mogelijk.

Getest: de Coros Pace 2

Ron test het nieuwe multisporthorloge van Coros in combinatie met zijn Stryd. Het is het eerste horloge met volledige integratie van de Stryd hardloopvermogensmeter.

Eliud Kipchoge loopt met een Coros hardloophorloge. Eerlijk gezegd hadden we wel eens van dit merk gehoord maar ons er nooit zo in verdiept. Het in Californië gevestigde Coros kwam in 2016 met een eerste product op de markt, een wielrenhelm. Dit was mogelijk via een crowdfundactie van deze start-up in het kickstarter programma. Kort daarna kwam het met geavanceerde sporthorloges op de markt.

Coros is in november partner geworden van NN Running Team. ‘NN Running Team-atleten zullen trainen met het Coros Pace 2 Premium GPS-sporthorloge, het lichtste GPS-horloge op de markt met slechts 29 gram en ontworpen met de nadruk op hardlopen op de weg en persoonlijke records.’ Dít is dus de reden dat we Eliud Kipchoge met zo’n horloge afgebeeld zien! ‘Zijn mantra No Human is Limited en de Coros slogan Explore Perfection passen perfect bij elkaar.’ staat in het persbericht.

Er is nog een tweede reden dat ons Coros opviel. Misschien wel de allerbelangrijkste reden. Het is het eerste horloge met volledige integratie van de Stryd hardloopvermogensmeter.

Eliud Kipchoge als nieuwe ambassadeur van Coros, de nieuwe partner van NN Running Team (foto: www.nnrunningteam.com en Coros)
Eliud Kipchoge als nieuwe ambassadeur van Coros, de nieuwe partner van NN Running Team (foto: www.nnrunningteam.com en Coros)

Is het een Garmin killer?

Ron heeft zijn Stryd dagelijks in combinatie met de Garmin Fenix 6X in gebruik, een geavanceerd maar prijzig klokje. Er is een hele reeks aan merken en modellen die goed samenwerken met Stryd. We hebben ook heel goede ervaringen met Polar. Maar volledige integratie met Stryd is een ander verhaal. Dat gaat alleen nog maar op voor de modellen van Coros.

Wij kregen rechtstreeks uit de Verenigde Staten een Coros Pace 2 toegestuurd. Dezelfde als Eliud Kipchoge draagt. Om uit te proberen. En we gaan dat natuurlijk weer in een duurtest doen. Daar komen we over een tijdje in een volgend artikel op terug. In dit artikel gaat het over onze eerste kennismaking met de Coros Pace 2. En die is indrukwekkend. En al helemaal voor de prijs van net geen € 200. Let wel op. De Coros Pace is ook nog te koop maar díe is niet ‘fully compatible’ met Stryd.

De Coros biedt net als de gerenommeerde merken voor multisporthorloges enorm veel mogelijkheden. En ogenschijnlijk neemt Garmin ideeën van Coros over: op 20 oktober 2020 kwam Garmin met de softwareversie 12.20 uit. Onder meer met het nieuwe profiel ‘Run op baan’. Deze ondervangt het GPS-probleem met de bochten van een atletiekbaan. Omdat de afstandmeting van een GPS-horloge gebaseerd is op de lengte van rechte lijntjes tussen de GPS-meetpunten wijkt de afstand op een atletiekbaan altijd wat af. Het profiel ‘Run op baan’ gaat er vanuit dat de atletiekbaan een lengte van 400 meter heeft. Het horloge rondt de afstand daarop af. Je kunt zelfs de baan instellen waarin je op de atletiekbaan loopt. Want de 400 meter klopt alleen voor baan 1. Voor baan 2 is dat bijvoorbeeld al ongeveer 7 meter meer, baan 3 is ongeveer 14 meter langer, enzovoort.

Coros blijkt deze Track Run optie al een jaar langer te hebben….

De lichtgewicht Coros Pace 2 is beslist interessant voor hardlopers.
De lichtgewicht Coros Pace 2 is beslist interessant voor hardlopers.

Coros Pace 2

De Pace 2 is het goedkoopste horloge in de modellenreeks van Coros. Uitgezonderd de oorspronkelijke Pace kennen ze allemaal een volledige integratie met Stryd.
De Pace 2 heeft een nylon bandje en de vezel versterkte kunststof kast en weegt – gecontroleerd op de keukenweegschaal – niet meer dan 29 gram. De claim is dat het lichtste GPS-horloge is dat te koop is. De Garmin Fenix 6X van Ron blijkt met 93 gram op dezelfde keukenweegschaal een relatieve zwaargewicht. Het valbestendig geachte glas van de Pace 2 is van de Amerikaanse fabrikant Corning. Het is geen saffierglas. Dat is voorbehouden aan de duurdere modellen van Coros.

De bediening lijkt op dat van een Apple Watch en bestaat uit een knop met draai/klik-functie en een tweede klikknop om terug te gaan in een menu.
Er zijn diverse sportieve wijzerplaten om uit te kiezen, in kleur zowel digitaal als analoog. De accu gaat bij normaal GPS gebruik 30 uur mee. De Pace 2 kent ook een UltraMax-optie waarin minder GPS punten worden bepaald, de nauwkeurigheid dus minder wordt, maar de accu 60 uur meegaat. De Pace 2 bevat alle gebruikelijke smartwatch functies en heeft hartslagmeting op de pols. De specificaties op de website van Coros blijken niet eens compleet. Er staat bijvoorbeeld niet vermeld dat ook je slaappatroon te bekijken is. De filosofie van Coros is dat de hardware (je horloge) lang mee moet gaan en nieuwe functies met software updates tot stand komen.

De Coros Pace 2 heeft veel mogelijkheden. Een uitgebreide manual hebben we (nog) niet gevonden. Wel zijn tal van YouTube video’s te vinden met uitleg hoe iets werkt of kunt wijzigen of instellen.

Trainingsschema’s

De Coros heeft basis trainingsschema’s aan boord. Interessanter is dat je schema’s rechtstreeks vanuit TrainingPeaks in het horloge kunt laden. Helemaal interessant is dat je eenvoudig zelf een training (run program) in het horloge kunt aanmaken. Ook op basis van vermogen. Dat kun je doen in de Coros app op je mobiele telefoon. Vrijwel alles is mogelijk. Je kunt kiezen voor segmenten op basis van afstand of tijd. En bij de intensiteit voor tempo, hartslag, cadans én vermogen. Als je op deze manier een aantal trainingen hebt aangemaakt, kun je als je wilt een compleet trainingsschema (training plan) bouwen in de Coros app. We laten dat aan de hand van wat screen prints zien in onderstaande afbeelding.
Jammer is dat de mooie Stryd Workout App met adaptieve persoonlijke trainingsschema’s niet werkt met Coros. Stryd Workout App is beschikbaar voor sporthorloges die apps van derden toestaan, zoals Garmin en Apple Watch.

Voorbeeld-training aangemaakt in de Coros app. Met 2 km warming-up in 230-250 watt, 5 herhalingen van 500 meter in 290-300 watt en cooling-down in 250-270 watt. Alles is vrij te kiezen.
Voorbeeld-training aangemaakt in de Coros app. Met 2 km warming-up in 230-250 watt, 5 herhalingen van 500 meter in 290-300 watt en cooling-down in 250-270 watt. Alles is vrij te kiezen.

Rustige duurloop

Bij de eerste keer uitproberen is een rustige hersteltraining gelopen. Zowel op het horloge als in de Coros app zijn alle mogelijke gegevens na afloop te bekijken. Vanzelfsprekend is ook een synchronisatie koppeling met Stryd’s PowerCenter aanwezig. Je critical power blijk je overigens wel handmatig in te moeten geven.

De eerste indruk ik prima. Het horloge doet onderweg wat het doen moet. De timer stoppen was even onhandig. Dat bleek geen kwestie van het draaiknopje indrukken, maar eerst draaien (scroll to unlock) en dan indrukken. In het systeemmenu van de Coros kun je dit wijzigen in langer indrukken (hold to unlock) of de Auto Lock helemaal uitzetten (Off).

Helaas werkt ook deze hartslagmeting aan de pols niet goed bij Ron. Dit is niet per se een specifiek minpunt voor Coros. Bij Garmin, Polar, Sigma en Apple Watch werkt het bij Ron ook niet goed. Op zich is dat geen probleem omdat Ron toch altijd met een hartslagband loopt.

Zowel in het horloge als in de Coros app zijn alle gegevens van de training terug te vinden. De vormgeving van de informatie is prima. De Stryd app is wel meer compleet en – kwestie van smaak – mooier, maar ook dat is geen minpunt voor de Coros omdat je bij een Stryd vanzelfsprekend ook over de Stryd app beschikt. Vanuit dit gezichtspunt is de Coros Pace 2 onderweg een heel mooie monitor van je Stryd. Vergelijkbaar met Apple Car Play navigatie op het ingebouwde navigatiescherm in je auto.

Screenprints van (een deel van) de informatie in respectievelijk de Coros app en Stryd app.
Screenprints van (een deel van) de informatie in respectievelijk de Coros app en Stryd app.

Binnenkort

Over een tijdje komen we bij ProRun terug met een tweede artikel over de Coros Pace 2. We gaan dit horloge eens lekker uitgebreid uitproberen. Het ziet er veelbelovend uit en de prijs is heel gunstig.

Als spoiler alert melden we alvast dat de Coros horloges – uitgezonderd de oude Coros Pace (zonder toevoeging 2) – net als de Polar Vantage V en de Polar Grit X ook zelf je hardloopvermogen kunnen bepalen; met hulp van de GPS-gegevens zonder koppeling aan een Stryd footpod. Hoe goed zou dat zijn?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  • Aart

    Corps moet zijn coros. Ik heb een paar clinics van jullie gevolgd tijdens de hardlooptrainersdag en moet zeggen dat jullie geweldig belangrijk onderzoek doen, Bedankt!!

  • Aart

    Ik ben ook benieuwd!
    Kan er ook worden beken hoe de resultaten zijn zonder gebruik van de GPS? Mijn stryd geeft eigenlijk altijd de beste info achteraf en een corps is dan een mooi dashboard. Het niet gebruiken van de GPS geeft een betere batterijduur en nog wat voordelen;-)

  • Karin Verheijden

    Ben benieuwd naar een volgend artikel als jullie het horloge echt getest hebben. Maar klinkt veelbelovend gezien prijs/kwaliteit

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear