Om een artikel toe te voegen aan je leeslijst moet je zijn ingelogd.
Wil je het artikel "Hardloopvermogensmeters 11: nogmaals de Power2Run app" verwijderen uit je leeslijst?
Medio januari 2018 hebben we op ProRun onze eerste kennismaking met de Power2Run app gedeeld. Deze app is beschikbaar voor Apple producten zoals de iPhone en Apple Watch. Interessant is dat het een hardloopvermogensmeter is. De Power2Run app kun je gratis uitproberen. Na 10 exports van gegevens word je geacht voor € 5,49 de Power2Run premium te kopen. We waren én zijn enthousiast omdat de app het voor velen mogelijk maakt kennis te maken met een vermogensmeter voor hardlopen.
Onze conclusie op basis van die eerste kennismaking rond de jaarwisseling was dat de vermogenswaarden heel aardig in de buurt van de werkelijkheid komen. Power2Run vonden we dan ook aanzienlijk beter dan de IQ app Garmin Running Power. Wel gaven we aan dat voor power users de Power2Run app nog teveel in de kinderschoenen stond. Zowel op het vlakke als in de heuvels mocht het voor die categorie wat nauwkeuriger.
Nieuwe beta versie
Gecharmeerd van de app hebben we ons aangemeld als Beta tester. Onze nieuwsgierigheid werd meteen geprikkeld toen we onlangs zagen dat de vermogensberekeningen in de nieuwe beta versie van de app zouden zijn verbeterd. Daar wilden we natuurlijk meer van weten!
Ron heeft daarom met de nieuwe Power2Run beta app en zijn iPhone een paar keer dezelfde training als bij de eerste kennismaking herhaald. De training bevat een klim van ruim een kilometer en een lange afdaling onder vrijwel dezelfde helling. Op het vlakke is gelopen met verschillende tempo’s.
De ontwikkelaars van de app bij het Amerikaanse in de Greater Los Angeles Area gevestigde bedrijf Inspyridon hebben inderdaad wijzigingen doorgevoerd in de vermogensberekeningen. Aangezien ze gebruik maken van de GPS- en barometerfuncties van de iPhone (vanaf 6) heeft Ron ook de resultaten van een iPhone X met een iPhone 7 vergeleken. Deze iPhone versies verschillen immers in technologie.
De nieuwe resultaten
In de grafiek hebben we per km split weer het met de gegevens van Power2Run berekende energieverbruik (als ECOR, Energy Cost of Running; in kilojoules per kg lichaamsgewicht per kilometer) uitgezet en daar het hoogteprofiel uit Garmin Connect onder geplaatst. In de grafiek zie je in rood wat we bij de eerste kennismaking vonden en in blauw een voorbeeld van een training met de nieuwe beta versie van Power2Run.
De Power2Run beta app blijkt op het vlakke nog beter bij de verwachte waarden voor Ron te komen dan bij de eerste kennismaking het geval was. De ECOR bij de loopstijl van Ron ligt bij lagere tempo’s een fractie boven de 1,00 kJ/kg/km en als het voor zijn doen sneller gaat net op of iets onder de 1,00. De wind kan nog wel een rol spelen, want als je tegen de wind moet opboksen loop je wat minder efficiënt. De invloed van windje mee en windje tegen nemen Power2Run en ook Stryd overigens niet mee. Garmin Running Power pretendeert de invloed van wind wel mee te kunnen nemen in de vermogensberekeningen. Maar we hebben laten zien dat Garmin nog het nodige aan (software?) ontwikkeling zal moeten doen om bruikbare vermogensgegevens te leveren.
We hebben de stellige indruk dat Power2Run op het vlakke flink verbeterd is. Als er afwijkingen zijn lijkt dat vooral door ruis in de GPS gegevens te komen. GPS is een zwak punt van Power2Run omdat gebruik gemaakt wordt van de GPS van de iPhone. Het goede nieuws is wel dat smart phones steeds betere GPS technologie toepassen. Garmin is wat GPS (en Glonass) betreft vele malen nauwkeuriger. De afstanden van de verschillende trainingen volgens Garmin varieerden bijvoorbeeld heel acceptabel binnen een bandbreedte van 30 meter (17,72 – 17,75 km). Power2Run (en dus eigenlijk de GPS van de iPhone’s) varieerde veel meer, van 17.43 – 17.89 km, met zelfs een uitschieter van 18,06 km bij de iPhone 7. Die 18,06 km kan ook een incident zijn.
GPS wordt door Power2Run en Garmin gebruik voor de horizontale verplaatsingen en snelheden. Verticaal (heuvelop en heuvelaf) zijn barometrische (luchtdruk)verschillen belangrijk voor deze twee. Daarvan zagen we dat Power2Run wat hoogtemeters betreft aardig in de pas liep met Garmin. Maar we zagen ook wel uitschieters op dezelfde dag bij zowel de iPhone X als de iPhone 7. Mogelijk dat de hogere luchtdruk en stevige wind die dag een rol speelde.
Bij het testen liepen we nog tegen een heel ander fenomeen aan. Niet geheel onlogisch gaat de iPhone niet standaard in de slaapstand als je Power2Run gebruikt. Je kunt anders onderweg niet gemakkelijk het vermogen zien waar je mee loopt. De consequentie is wel dat het verlichte scherm zeker bij een wat langere training behoorlijk wat van de capaciteit van de accu verbruikt. De oplossing is natuurlijk een simpele. Je kunt de iPhone handmatig met de knop aan de zijkant (of bij de iPhone 7 bovenop) op donker zetten.
Conclusies
Power2Run heeft zich met de nieuwe beta op het vlakke verbeterd. De vermogenswaarden komen nu nog beter in de buurt van de werkelijkheid. Wel blijft de app afhankelijk van de nauwkeurigheid van de GPS technologie die de iPhone biedt. Het zou mooi zijn als Power2Run de inschatting van hoogteverschillen nog verder kan verbeteren. Dat zou zeker ten goede komen aan de nauwkeurigheid van de vermogensberekening heuvelop en heuvelaf.
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl
De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?
Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.
Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en doneer eenmalig € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.