Als hardloper heb je lang niet altijd door hoe slecht je te zien bent als je zonder verlichting in het donker loopt. Totdat jezelf op een lekker vaartje op je fiets door het park rijdt en er ineens een hijgende holler voor je voorwiel opduikt. Of dat je als automobilist vol in de remmen moet voor een zebrapad omdat er een onverlichte loper oversteekt. Niet fijn, niet veilig en bovendien totaal onnodig. Gelukkig zien de meeste hardlopers inmiddels wel in dat het dragen van reflecterende kleding en verlichting noodzakelijk is om in het donker veilig en lekker je rondje te lopen.
Risico’s
Gek genoeg is het voor voetgangers niet verplicht om verlichting te voeren. Dit in tegenstelling tot iedere verkeersdeelnemer op twee, drie of vier wielen. Het zal te maken hebben met de gedachte dat je als voetganger toch wel zichtbaar bent omdat er op veel plaatsen straatverlichting is. Overigens geldt ook voor voetgangers wel een wettelijke plicht om je in het verkeer niet opzettelijk zo te gedragen dat je gevaar voor anderen creëert.
Want wist jij dat voetgangers in de wintermaanden vier tot vijf keer zo vaak slachtoffer zijn van verkeersongelukken dan in de zomermaanden? Dat blijkt uit een onderzoek dat een paar jaar geleden is gedaan in opdracht van opdracht van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA. Politie en ook ANWB roepen voetgangers, ook wij hardlopers dus, al jaren op om te zorgen zichtbaar te zijn in het verkeer.
Vrijheid
De keuze voor verlichting die je als loper kunt gebruiken is reuze en – wel zo prettig voor ons lopers – het zit je niet in de weg en weegt vrijwel niets. We willen tijdens het lopen immers maar met één ding bezig zijn: hardlopen.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) geeft voetgangers de volgende tips om op te vallen in het donker: ga voor opvallende kleding en ‘val op met accessoires’, waarbij je kunt denken aan verlichting. VVN voegt daar nog een derde tip aan toe overigens, namelijk ‘verlicht je hond’. Dat is natuurlijk zeker ook voor hardlopers die hun viervoeter als loopmaatje hebben goed om bij stil te staan.
Als hardlopers kennen we natuurlijk de bandjes die je om je pols, arm of enkel kunt dragen, maar wat wij echt top vinden is verlichting die je aan de voorkant zicht en zichtbaarheid geven en je tegelijkertijd ook aan de achterkant zichtbaar maken. Dus wit licht voor, rood licht achter. Hier vind je wat tips en producten van onze partner Decathlon.
Zicht
Aan wat voor soort verlichting jij behoefte hebt, hangt er natuurlijk een beetje vanaf waar je ’s avonds loopt. Loop je binnen de bebouwde kom over verharde wegen en paden, dan is gezien worden je nummer één prioriteit. Maar ben je van plan de natuur in te gaan, buiten de bebouwde kom over onverlichte wegen of over onverharde paden in een park te lopen, dan is het wel zo handig dat je ook kunt zien waar je je voeten moet neerzetten. Dan is bijvoorbeeld een hoofdlamp heel prettig. De meeste hoofdlampen zijn verstelbaar in sterkte, je kunt schakelen van een bescheiden lampje naar standje mistlamp, al naargelang de omstandigheden daarom vragen. Ook kun je vaak de lichtbundel verstellen; wil je verder vooruit schijnen of liever kort voor je op het pad. Als jij door een park in de stad loopt, heb je minder licht nodig en een andere afstelling nodig dan op een bergpad in de mist.
Overigens zijn er ook lampen te krijgen die je op je lichaam draagt. Dat zijn de types waarbij je vaak ook een rood lampje op de rug hebt. Zoals gezegd; de keuze is reuze, er is voor elke denkbare hardloopactiviteit verlichting verkrijgbaar.
Voor hoofdlampen, veiligheidsvesten met verlichting en de andere types lampen die je op je lichaam draagt, geldt vrijwel allemaal dat ze niet op batterijen werken, maar oplaadbaar zijn.
Veilig
’s Avonds of ’s ochtends vroeg in het donker hardlopen is heerlijk, maar hou het veilig! Neem bij voorbeeld altijd je telefoon mee, zodat je in geval van nood gebeld kunt worden. Ga bij voorkeur met een loopmaatje op pad, dat is niet alleen veiliger, maar ook wel zo gezellig. De techniek maakt het ons tegenwoordig ook wel wat makkelijker omdat je je run bijvoorbeeld live kunt laten tracken. Dat kan via Strava, maar ook Garmin heeft live tracering instellingen. Je stuurt de thuisblijver(s) een appje met de link naar live tracking en zij kunnen precies zien waar jij bent. Superhandig!
Doe jezelf en andere weggebruikers tenslotte een lol door goed zichtbaar te zijn en zorg dat je goed kunt zien wat er voor je op je pad ligt.
Loop ze!