X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Naar de fysiotherapeut met een blessure

Door
redactie Redactie
30 november 2017 07:34
Naar de fysiotherapeut met een blessure
shutterstock
Elke trouwe hardloper krijg weleens te maken met een blessure. En ook al zijn blessures soms te voorkomen, als je er eenmaal een hebt moet je er wel eerst vanaf zien te komen. Het kan snel een zwakke plek worden of een gat slaan in je trainingsschema. Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen en aan welke kosten moet je denken? En wat vergoedt je zorgverzekering in 2018?

Verschillende soorten fysiotherapie
Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Een fysiotherapeut is een specialist in beweging, en is erop gericht iemand weer zo goed mogelijk te laten bewegen. Je kunt er terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om ergere klachten te voorkomen. Voorbeelden van klachten die met beweging te maken hebben zijn behalve blessures ook artrose, hernia, klachten aan arm, nek of schouder en reuma. De fysiotherapeut kan advies geven over de houding en het actief blijven ondanks beperkingen of oefeningen geven voor versoepeling van de spieren. 
Bekende soorten van fysiotherapie die kunnen worden toegepast zijn manuele therapie, sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, kinderfysiotherapie en oedeemfysiotherapie.

Ik moet naar de fysio. En nu?
Bij een eerste afspraak wordt door middel van onderzoek en het stellen van vragen een zo’n goed mogelijk beeld van je persoonlijke situatie gevormd. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Dit kan per persoon verschillen en is ook maatwerk. Daarom kunnen de uiteindelijke kosten per persoon veel verschillen. De tarieven voor fysiotherapie zijn vrijgegeven. Dit betekent dat de tarieven niet zijn vastgesteld door de overheid en onderling kunnen wisselen.  Voor een reguliere behandeling betaal je meestal tussen de €28 en €40 per zitting. Een zitting duurt gemiddeld 20 à 30 minuten. Voor specialistische therapieën, zoals manuele therapie en kinderfysiotherapie, ligt het tarief vaak tussen de €37 en €45. Kosten voor een screening liggen vaak tussen de €10 en €14. 

Vergoeding vanuit de basisverzekering
Bij bepaalde chronische aandoeningen vergoedt de basisverzekering fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Maar let op: dit geldt pas vanaf de 21ste behandeling. De overheid heeft bepaald welke aandoeningen in aanmerking komen. Denk aan chronische aandoeningen zoals Multipele sclerose (MS), spierziekte, whiplash, lymfoedeem en littekenweefsel. Heb je een blessure, maar geen chronische aandoening? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig om de kosten vergoed te krijgen.

Wat kun je aanvullend verzekeren?
Bij een chronische indicatie moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Dit geldt alleen aan het begin van een behandeltraject. Je hoeft niet ieder jaar opnieuw de eerste 20 behandelingen te betalen.
Heb je een blessure of verwacht je die te krijgen? Bedenk dan hoeveel behandelingen je nodig zou hebben. Vervolgens kun je daar een passende verzekering voor afsluiten. 

Waar moet je op letten?
Verzekeraars maken afspraken met fysiotherapeuten. Daarom is bij het uitzoeken van een fysiotherapeut belangrijk om te controleren of de fysiotherapeut een contract heeft met de verzekeraar waar jij op dat moment verzekerd bent. Hebben ze geen contract afgesloten? Dan kan het zijn dat de kosten maar gedeeltelijk worden vergoed. 

En mijn eigen risico? 
Worden je kosten vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je eerst je eigen risico. In 2018 is dit ook weer €385,00. Loopt het behandeltraject door in het nieuwe kalenderjaar, dan betaal je weer opnieuw je eigen risico. Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

15
december