Dat magnesium als supplement veel wordt genomen door sporters, is algemeen bekend. Zowel krachtsporters als duursporters kunnen baat hebben bij de positieve effecten van extra magnesium. Dat sporters extra behoefte hebben aan magnesium, komt onder andere doordat het vele bewegen de aanwezige magnesium ‘opmaakt’. Het aanvullen van deze voorraad is daarom belangrijk, maar éxtra magnesium nemen kan het prestatieniveau mogelijk naar het volgende niveau brengen. Hoe? Magnesium draagt bij aan een aantal specifieke processen, die belangrijk zijn tijdens het sporten. Nieuwsgierig welke dat zijn? Lees dan snel verder.
Spierkramp voorkomen
Extra magnesium kan spierkrampen mede helpen te voorkomen. Een klacht die veel voorkomt bij met name duursporters, dus hardlopers. Magnesium helpt deze krampen te voorkomen, doordat magnesium wordt gebruikt door het lichaam om een spier te laten ontspannen. Spierkramp kan dus een gevolg zijn van een tekort aan magnesium, waarbij een spier wel samentrekt, maar vervolgens niet ontspant.
Spierherstel bevorderen
Spierherstel verloopt optimaal wanneer afvalstoffen uit de spieren kunnen worden afgevoerd en voedingsstoffen kunnen worden aangevoerd. Ook een goede aanvoer van zuurstof naar de spieren is cruciaal voor spierherstel. Bij al deze processen is magnesium direct en indirect betrokken. Een tekort aan magnesium zorgt er daardoor ook voor dat het spierherstel dus belemmert wordt. Gelukkig werkt het de andere kant op ook: door extra magnesium te nemen, bevorder je het spierherstel.
Energieproductie optimaliseren
Magnesium is essentieel voor de omzetting van voedsel naar energie in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat), het stofje dat door het lichaam direct kan worden gebruikt om onze spieren te laten bewegen. ATP wordt ook wel als de primaire energiebron voor spiercontractie gezien tijdens lichamelijke activiteit. Voldoende magnesium voorradig hebben in het lichaam ondersteunt een efficiënt metabolisme en helpt zo om de energiebehoefte af te stemmen op de vraag. Deze vraag naar energie is bovendien hoger dan gemiddeld wanneer je intensief sport en hardloopt, dus ook hier kan extra magnesium geen kwaad!
Zuurstoftransport
Magnesium speelt ook een rol bij het transport van zuurstof naar spierweefsel. Met name tijdens duursporten is dit belangrijk, omdat het lichaam dan gebruikmaakt van het zogenaamde aërobe energiesysteem. Het energiesysteem wat voornamelijk drijft op zuurstof. Door voldoende zuurstof te leveren aan de spieren die dit nodig hebben (bijvoorbeeld je beenspieren tijdens het hardlopen), voorkom je dat je verzuurt. Hoe beter je lichaam in staat is voldoende zuurstof te leveren aan de betreffende spieren, hoe verder je de verzuring uit kunt stellen. En dat betekent in de praktijk dat je sneller kunt lopen, voordat de verzuring optreedt. Een goede reden om voor voldoende magnesium in je lichaam te zorgen dus!
Optimale zenuwfunctie
Magnesium is ook belangrijk voor een gezonde zenuwfunctie. Dit is voor hardlopers (maar ook voor andere sporten) belangrijk voor het behouden van een goed evenwicht en coördinatie. En iedere hardloper weet: hoe verfijnder je techniek is, hoe efficiënter je passen en dus hoe harder je uiteindelijk loopt!
Regulering van de elektrolytenbalans
Als laatste is magnesium belangrijk voor een optimale elektrolytenbalans in je lichaam. Elektrolyten zijn mineralen met een elektrische lading die verschillende functies binnen het lichaam vervullen. Zo zijn ze betrokken bij een optimale spiercontractie, zenuwgeleiding, de pH-regulatie (zuur-base balans) en de vochtbalans in het lichaam. Al deze processen zijn extra belangrijk wanneer je tijdens het hardlopen het uiterste van je lichaam vraagt.
Wil je vanwege de bovenstaande zes redenen magnesium als suppelment nemen, dan raden we aan om magnesiumcitraat te nemen. Magnesiumcitraat werkt het beste voor de spieren, door de binding van magnesium met een citraatmolecuul kunnen de spieren deze vorm van magnesium het beste opnemen van alle magnesiumsoorten. Probeer het eens, zouden wij aanraden en laat je verrassen door de positieve effecten.