Let iets minder op de weegschaal

Door
Tim Moria
31 januari 2018 00:00
Let iets minder op de weegschaal
Weegschaal -Foto Rob Pauel
Mensen in het algemeen, en hardlopers in het bijzonder, zijn geneigd om de weegschaal in de gaten te houden. En van die weegschaal hun grootste vijand te maken. Zeker in deze tijd van het jaar willen we allemaal zo snel mogelijk terug naar het gewicht van voor de feestmaand, of daar eigenlijk nog iets onder duiken. Maar is dat verstandig?

Hardlopers horen het vaak: je kunt pas goed presteren als je onder een bepaald gewicht komt. Je moet vooral niet te zwaar zijn of overtollig vet met je meedragen. Het weegmoment is voor veel lopers dan ook vaak een emotie bepalend moment. Het moment waarop je met een glimlach van de weegschaal afstapt en de conclusie trekt dat je trainingsschema goed in elkaar steekt, of juist het moment dat je je een beetje teneergeslagen terugtrekt  en begint te twijfelen aan al die uren die je de afgelopen tijd hebt geïnvesteerd in trainingen. Maar gewicht zegt niet alles. En gewicht betekent al helemaal niet dat als je een keer wat in kilo's bent gestegen, je meteen je rustige trainingen moet overslaan en die moet inwisselen voor intensieve varianten.

Je gewicht heeft niet per definitie, en zeker niet direct, invloed op hoe je presteert. Wat dacht je tenslotte van je mentale kracht? Die heeft minstens zoveel invloed op hoe snel jij kunt lopen en hoe lang je dat kunt volhouden. Staar je dus niet blind op een aantal cijfertjes. Of probeer dat in ieder geval niet te doen. Het aantal kilo's dat je weegt, correleert niet direct aan de snelheid die je kunt halen. Of de afstand die je kunt afleggen. Natuurlijk wordt lopen over het algemeen iets gemakkelijker wanneer je lichter bent, maar allesbepalend is je gewicht zeker niet.

Lopen moet vooral leuk zijn. Je moet er plezier in hebben, zonder dat je je daarbij laat dicteren door een bepaald streefgewicht. Je mag best naar een bepaald doel toe willen werken - heel goed zelfs - maar dit mag nooit de enige reden zijn waarom je aan het hardlopen bent. Dat doe je gewoon omdat het heerlijk is. Omdat het gezond is. Omdat je lekker buiten bent, van de natuur kunt genieten en je grenzen kunt verleggen. Omdat je deze passie met ontzettend veel lopers kunt delen. Omdat je fitter wordt en zeker ook sterker. En ja, dan vliegen die kilo's er vanzelf wel een keer af!

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Tim
Tim Moria
Tim Moria

Tim Moria

Hoofdredacteur

Tim is hoofdredacteur bij ProRun, verzorgt de PR & Marketing rondom Challenge Almere-Amsterdam (oudste triathlon van Europa), is eigenaar van www.3athlon.nl en heeft een eigen tekstbureau: Tekst Direct Online. Schrijft bij voorkeur over sport en alles wat daarmee te maken heeft. Heeft meerdere marathons gelopen en de Long Distance triatlon (3.8km, 180km, 42.2km) van Almere en Roth (Duitsland) gedaan. Nog steeds dagelijks in het zwembad, op de fiets of met loopschoenen aan te vinden.

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Harold
  Onzin Hein. Spieren zijn zwaarder dan vet en dus is gewicht niet altijd bepalend voor snelheid.0
  Reactie geplaatst op 01/02/18 om 08:13 uur
 • Hens
  Ik sta elke dag op de weegschaal en dat is zeker geen emotioneel moment, maar gewoon routine. De weegschaal is niet mijn vijand, hij geeft alleen maar aan hoeveel ik weeg en kan daar verder niets aan doen. Als de weegschaal je vijand is zou je beter eerst oorzaken bij jezelf kunnen zoeken in plaats van een weegschaal tot zwarte piet te maken. JIJ hebt te weinig getraind, teveel gegeten of allebei. Als je na de feestdagen kilo's bent aangekomen, dan gaan ze er doorgaans ook zó weer af. Anders zijn het niet alleen maar de feestdagen, maar mankeert er misschien wel wat aan je schema, je motivatie of de uitvoering. Je moet het zélf doen, afschuiven helpt niet!
  Reactie geplaatst op 31/01/18 om 16:46 uur
 • Hein
  "Je gewicht heeft niet per definitie, en zeker niet direct, invloed op hoe je presteert." Een grotere onzin heb op hardloopgebied nog nooit gelezen. Prestaties zijn omgekeerd evenredig aan gewicht. Hoe zwaarder je bent hoe langzamer je bent. Dit is een onontkoombaar gevolg van de natuurwetten. Het is slechts een persoonlijke keuze hoe belangrijk je je gewicht vindt in relatie tot je prestaties.
  Reactie geplaatst op 31/01/18 om 13:08 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
maart