Wat je BMI je niet vertelt

Door
Eleanor Crick
10 januari 2017 11:43
Wat je BMI je niet vertelt
Wat je BMI je niet vertelt
Een half miljard mensen weten niet ze obesitas hebben.Dan denk je, maar dat zie je toch als je in de spiegel kijkt? Of als je op de weegschaal staat? Nou dit blijkt toch wat ingewikkelder dan gedacht.  

Je kan je BMI uit te rekenen door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. 
Vanaf een BMI van 25 is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overgewicht, vanaf 30 obesitas en vanaf 35 extreem obesitas. Maar zegt je BMI eigenlijk zoveel? 

Het blijkt dat het eigenlijk niet zo rechtdoorzee is. Sommige mensen hebben meer spieren (hardlopers bijvoorbeeld) of zwaardere botten dan gemiddeld. Een bodybuilder zal sneller een hogere BMI hebben, maar nauwelijks lichaamsvet hebben. Een persoon die slank is, kan ook ongemerkt veel lichaamsvet hebben zonder dat hun BMI in een risico categorie valt. 

Dit laten de Amerikaanse professoren Daniel Hruschka en Grag Hadley weten in een nieuw onderzoek gepubliceerd in vakblad Obesity Reviews. Obesitas is een sluipende ziekte met veel gezondheidsrisico’s. Aangezien het zo onopgemerkt kan zijn en niet alleen af te meten is van je BMI pleiten gezondheidsexperts voor betere meetmethodes. En daarom werken Hruschka en Hadley aan een betere methode om obesitas te meten, want je gewicht en je BMI zegt dus niet eens zoveel. 

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt ook dat 30 procent van de mensen met een ‘gezond BMI’ metabolisch ongezond zijn. Hierbij kijken ze naar bloeddruk, waardes aan cholesterol en andere vetten, glucose en insulineresistentie. Volgens professor ontwikkelingspsychologie Caroline Braet (UGent) is de BMI slechts een schatting. "Ook lichaamsbouw, soorten vet en levensstijl zijn van belang”, zegt ze in De Morgen. 

Gelukkig zijn er al vijf alternatieven onderzocht die kunnen zien of jij gezond bent. Dit zijn de vetmassa-index, de vetvrije massa-index, de taille-omtrek, de verhouding taille-lengte en het percentage lichaamsvet. Maar helaas zijn deze methodes duur, ingewikkeld en niet precies genoeg. Breat geeft aan dat het beter is om naar de levensstijl te kijken. Als je gewicht stabiel is, je gezond eet en voldoende beweegt, zou dit al voldoende moeten zijn en zegt de BMI op zich weinig. 

Als hardlopers hoeven we ons daar dus misschien iets minder zorgen over te maken, aangezien we toch al genoeg bewegen. Maar verder? Hoe staat het bij jou? Heb jij verder een gezond levensstijl?  
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Erik de Groot
  Hoi Eleanor, Interessante bijdrage, weer! Je schrijft in je stuk: "Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt ook dat 30 procent van de mensen met een ‘gezond BMI’ metabolisch ongezond zijn.". De vraag die dan bij mij opkomt: hoe zit het andersom, hoeveel mensen met een ongezond BMI blijken er metabolisch gezond te zijn? Dank voor je reactie!
  Reactie geplaatst op 10/01/17 om 14:24 uur

Loopkalender

24
november