Wel of niet eten na het hardlopen?

Door
Sebastiaan Timmermans
17 januari 2019 00:00
Wel of niet eten na het hardlopen?
Wees eens eerlijk: in hoeverre doe je aan hardlopen om je persoonlijk record op de tien kilometer te verbeteren? Want hoewel sneller worden best belangrijk is, is het voor velen van ons nog belangrijker om er goed uit te zien. We lopen om af te vallen, of in ieder geval niet aan te komen.  Zodat we ons in de zomer op het strand kunnen vertonen, in een maatje minder passen of juist zonder zorgen los kunnen gaan op de vrijdagmiddagborrel.

En als je dan 1 moment zou willen behouden is dat het moment dat je een kwartiertje na je training uitgezweet en wel op de weegschaal staat.  In drie kwartier rennen ben je opeens een stuk lichter geworden. Natuurlijk weet je ook wel dat dit voor het grootste gedeelte om vocht gaat. Maar wat is nou slim om te doen? Meteen eten na de training om je energie weer aan te vullen en je spieren te doen herstellen of juist nog even wachten, zodat je nog wat extra vet verbrandt?

Wel eten na het hardlopen

Dat het heel goed voor je is om te eten na het hardlopen is een standpunt wat vele artsen delen. Zo interviewde de BBC de Britse voedings-en sportspecialist James Collin hierover. Hij raadt uitdrukkelijk aan om binnen een half uur na het rennen iets te eten. Want zo kun je zorgen dat je spieren een ‘kick-start’ krijgen die essentieel is om te herstellen en sterker te worden.

De grote vraag is dan natuurlijk, wat je het beste kunt eten. Ook daar heeft Collin een antwoord daarop. Let er namelijk vooral op dat je genoeg proteïne binnenkrijgt. Zelf noemt hij 20 gram het ‘magische nummer’. Dat krijg je binnen door bijvoorbeeld een lekkere yoghurt-smoothie te maken of een sandwich te eten met gerookte kip.

Collin is lang niet de enige specialist die dit standpunt deelt. Zo wordt ook in dit stuk van CNN gesteld dat het om de proteïne draait na het hardlopen.

Niet eten na het hardlopen

Dat je binnen 30 minuten wat moet eten na een zeer lange duurloop of een eindeloze interval-training is duidelijk. Maar als je gewoon een kort rondje hebt gerend is het echt niet noodzakelijk direct aan de shakes en gedroogde vruchten te gaan. Dat vindt Christine Luff van de site verywell.com. Als je al een gezond dieet volgt, dan heeft je lichaam dan ‘is er geen specifiek reden om meteen te eten om te herstellen’.

Het is dus goed mogelijk dat je niet hoeft te eten na het rennen, de meesten van jullie zullen immers hun hardlooprondje onder het uur voltooien. Maar als je het wel doet, wacht dan vooral niet te lang. Want je wilt je ‘window of opportunity’ verpesten, omdat je per se wilt dat het getal op de weegschaal nog lager gaat. Daar schiet je uiteindelijk niets mee op.  En eet vooral gezond. Want als je elke keer na het hardlopen een zak chips opentrekt  ‘omdat je toch zoveel hebt verbrand’, dan zou de weegschaal nog wel eens je ergste vijand kunnen worden.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Anne
  Wat een belachelijke reactie Fokko. Misschien verstandig om de volgende keer je reactie nog een (paar) keer na te lezen en dan pas te plaatsen. Ik weet van diverse hardlopers (van niet zo fanatiek tot die-hards) dat ze de informatie van ProRun interessant vinden. Daarnaast doe je wel erg negatief over en tegen de schrijver, die zover ik kan zien Sebastiaan heet en geen Jasper.
  Reactie geplaatst op 20/03/19 om 14:50 uur
 • Matthijs
  *vinden=zoeken
  Reactie geplaatst op 14/02/17 om 08:50 uur
 • Matthijs
  Fokko, de wereld (en ook Prorun) draait niet alleen voor en om jou. Daarnaast kom je zelf een beetje dommig over (probeer de doelstelling van Prorun eens op te vinden).
  Reactie geplaatst op 14/02/17 om 08:49 uur
 • Ronald
  Nou er is ook een andere categorie die kijkt Fokko s!!
  Reactie geplaatst op 12/02/17 om 17:23 uur
 • Fokko S
  lekker domme aannames van de schrijver... we lopen niet hard om je PR om de 10 KM te verbeteren? Ik dácht het wél dus.... Volgens mij is Prorun gericht op wedstrijdatleten die alles voor de prestatie doen, niet op huisvrouwen die willen afvallen... Kwestie van je doelgroep kennen, Jasper. Misschien kun je beter voor de Libelle of Margriet gaan schrijven.... Durf te wedden dat de gemiddelde Prorun-lezer wél meer dan een uur per sessie hardloopt....
  Reactie geplaatst op 11/02/17 om 14:53 uur

Loopkalender

19
augustus