Deze doping mag wel

Door
Sebastiaan Timmermans
30 oktober 2017 07:00
Deze doping mag wel
Alphense Bergentrail - Rob Pauel
Hoe kan je sneller of langer rennen? Simpel; door goed en vaak te trainen. Helemaal als je daar af en toe zo’n beruchte interval-training tussendoor gooit. Klinkt als een eitje toch? Helaas is de hardloopwerkelijkheid niet zo eenvoudig. Trainingen schieten erbij in, je houdt je echt niet altijd aan je hardloopschema en met al die korte sprintjes tijdens een interval-training heb je het gevoel voor aap te lopen.

Maar ja, je wilt wel dat goeie resultaat. Helemaal als je binnenkort een wedstrijd hebt en je hele familie al heeft aangekondigd je te zullen aanmoedigen. Dat voert de druk flink op. De zenuwen gieren door je lijf als je er alleen maar aan denkt.

Nu snap je ook opeens waarom professionele atleten naar de dopingspuit (of pil) grijpen. Echter, het gaat (nog afgezien van alle medische en ethische nadelen) wel erg veel om aan de EPO te gaan om de Zevenheuvelloop uit te kunnen rennen.

Gelukkig zijn er ook vormen van doping die je kunt nemen die wel mogen. Sterker: ze zijn soms nog gezond ook.

Slaap

Als iets je beter doet presteren is het wel genoeg slaap krijgen. Topatleten zweren bij hun slaap en doen en masse middagdutjes. Tijdens de slaap herstellen spieren zich en worden energie-voorraden aangevuld. Volgens sommige onderzoekers leidt te weinig slaap juist tot een verhoogd cortisol-niveau (je stress-level) en dat is dodelijk voor je prestatievermogen. En bedenk zelf; als je doodmoe bent is een pittige training of knallen tijdens een wedstrijd wel het laatste waar je zin in hebt.

Koffie

Het is een van de meest gedronken dranken ter wereld en het is nog goed voor je prestaties ook! Al in kleine hoeveelheden zorgt cafeïne (dus ook in cola of thee) voor een kick die je prestatievermogen verbetert. Je wordt scherper, kunt je beter concentreren en levert betere duurprestaties. Een dubbele espresso voor een wedstrijd kan dus wonderen doen. Overdrijf niet, want dan kan cafeïne vocht afdrijven (en dat wil je niet tijdens het rennen) en zorg ervoor dat je ook genoeg water drinkt.

Overigens stond cafeïne tot 2004 op de dopinglijst en mochten professionele atleten het dus niet gebruiken.

Voeding

Het is een inkopper, maar wel een belangrijke. Hoe gezonder je eet, des te beter je presteert. Dus aan de verse groentes en laat die alcohol en suiker wat vaker staan. Dat betekent niet dat je meteen een health-freak hoeft te zijn die enkel nog goji-bessen naar binnen mikt. Je bent nu eenmaal niet bezig met een Olympische missie.  En zit er een wedstrijd aan te komen, dan heeft het echt zin om wat koolhydraten te stapelen en een paar avonden (volkoren) pasta op het menu te zetten.

Placebo

Je wilt geen enge pillen, maar wel de effecten hiervan. Ook hier bestaat een truc voor. Ga voor het placebo-effect! Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan en het blijkt dat als je maar denkt dat een bepaald middel werkt, je lichaam zelfs in staat is daar lichaamseigen stoffen op aan te maken.  Sterker nog, er worden inmiddels al placebo-operaties gedaan! Maar ja, hoe kun je een placebo-effect regelen als je weet dat je dit probeert? Want als je weet dat je geen medicijn, maar een smartie slikt is het hele effect weg. Je kunt natuurlijk dit aan een vriendin vragen, daarna heel dronken worden en zo vergeten dat je het hebt gevraagd, maar dat is ook niet gezond.

Heb jij hier wel een goed idee bij of weet je nog een goede natuurlijke doping? Laat het achter in de reacties!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Gerard
  Vóór het rennen doe ik ademhalingsoefeningen van Wim Hof, a.k.a. 'The Iceman'. Geeft veel zuurstof in mijn lijf en energie. Hartslag is dan 10-15 bpm lager Ff opzoeken op Youtube.
  Reactie geplaatst op 13/11/17 om 10:27 uur
 • Jan
  Nu kan je middeltjes opsommen wat je wil, en ik zeg niet dat die niet helpen hoor, maar hardlopen is een eerlijke Sport. Je krijgt wat je verdient...
  Reactie geplaatst op 03/11/17 om 05:01 uur
 • Van Herck
  Melvin is denk dat je een paar nieuwe brillen nodig hebt
  Reactie geplaatst op 02/11/17 om 21:42 uur
 • Geert
  Muziek tydens het lopen
  Reactie geplaatst op 30/10/17 om 14:51 uur
 • Melvin
  Sorry, maar vind dit echt een heel fout artikel. Doping is niet goed voor de sport en mag niet gebruikt worden. Er zijn regels. Middelen die verboden zijn staan op de dopinglijst en zijn dus verboden. Om dan het woord doping te gebruiken in een zin wat je juist wel mag doen vind ik niet verantwoord. Wil je het maximale uit jezelf halen? Prima. Maar gebruik geen doping.
  Reactie geplaatst op 30/10/17 om 12:04 uur
 • Edwin
  En bietensap pillen. Als je er in gelooft
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 12:12 uur
 • john noy
  hallo, Waarschijnlijk is er met hypnose wel wat te doen in het denken dat je epo slikt ipv van een onschuldig pilletje. onschuldige manier in ieder geval, vr gr John
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 11:01 uur
 • Rob Philip
  \"Want als je weet dat je geen medicijn, maar een smartie slikt is het hele effect weg.\" Dat schijnt dus niet zo te zijn. Althans volgens Ted Kaptchuk, onderzoeker bij Harvard. Hij heeft onderzoek gedaan naar het placebo effect en het blijkt dat er ook gezondheidseffecten zijn als de patiënten weten dat ze een placebo toegediend krijgen of zelf slikken. Waarom weten ze nog niet, maar het vermoeden is dat de aandacht die de patiënt krijgt, het serieus nemen van de klachten, empathie tonen en het ritueel (elke dag een pil nemen) van invloed zijn. Dus misschien helpt die wondersmartie toch wel! Meer weten? KLIK
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 09:40 uur
 • arjen hoogervorst
  En inderdaad niet te vergeten: BIETENSAP. Doet wonderen, deze 'nitraatbom'.
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 09:32 uur
 • Van Roosendael Bert
  Rode biet verhoogt de zuurstoftoevoer naar de spieren waardoor je beter presteert. De avond voor een wedstrijd een fles rode bietensap helpt. Is een natuurlijke vorm van epo
  Reactie geplaatst op 26/11/16 om 08:28 uur

Loopkalender

24
november