Een heilzaam kantoorleven

Door
Sebastiaan Timmermans
14 september 2017 07:00
Een heilzaam kantoorleven
Beeld shutterstock
Nu de vakantie periode op zijn einde loopt gaan we we 'naar school en kantoor'. De meesten van ons zitten dag in dag uit in een klimaatgestuurde werkomgeving. Acht werkuren per dag achter de computer. Op het kantoor liggen vele gevaren op de loer: RSI, stress, te weinig beweging en burn-out gevaar. Om over vervelende collega’s nog maar te zwijgen. Aan dat laatste kun je weinig doen, maar voor de overige 'aandoeningen' bestaat een heilzaam alternatief. Hardlopen natuurlijk!

Wondermiddel loopsport
De loopsport blijkt namelijk een wondermiddel om te overleven in de stressvolle kantoorjungle. De conclusies van dit artikel liegen er bijvoorbeeld niet om. Hardlopen brengt het stressniveau in je lichaam subiet naar beneden. En dat is iets wat zeer zeker het nastreven waard is. Stress is namelijk zo'n beetje het allerschadelijkste voor je lijf en je hoofd. In dit artikel staat een schrikbarende opsomming. Depressie, hartproblemen, veroudering, diabetes en artritis worden allemaal verergerd of zelfs veroorzaakt door stress. Door te rennen maak je echter het wonderstofje dopamine aan, dat korte metten maakt met dat vreselijke gevoel.

De gemiddelde 'kantoorslaaf' mag dan te veel stress ervaren. Dat kan niet gezegd worden van de hoeveelheid beweging. Ga maar na. Velen stappen 's ochtends in de auto, nemen de lift of roltrap richting bureaustoel en lopen alleen naar de printer en koffie-automaat. 's Avonds ploft men doodmoe op de bank. Geen puf meer om een stap te zetten. Val niet in deze valkuil. Trek toch de loopschoenen aan en voel je bij thuiskomt frisser dan ooit. Wat zul je lekker slapen en uitgerust wakker worden.

Gooi de spieren los
Hardlopen heeft nog meer voordelen voor de zittend-werkende mens. Al dat getik op het toetsenbord zorgt voor een groot RSI-risico. Door een verkeerde werkhouding, krijg je bovendien last van rug, nek en schouders. Lekker sporten gooit de spieren los, verbetert de doorbloeding en versterkt de spieren. Rennen is daarmee een slimme en gezonde manier van 'kantoorblessure-preventie'.

Slim
Maar er is meer. Hardlopen is niet alleen goed om allerlei nadelen van het zittend werken te compenseren. Het maakt je ook nog eens beter in je werk. Tijdens het zweten en hijgen leggen je hersenen namelijk miljoenen nieuwe verbindingen aan. Volgens dit onderzoek van de Universiteit van Georgia verbetert zelfs een korte work-out van twintig minuten je geheugen en de manier waarop je informatie verwerkt. Allemaal zaken waarmee je ook je werkprestaties verbetert.

"Je ziet er goed uit”
En of dat nog niet genoeg positieve effecten zijn, geven we er hier nog één. Want de meesten van ons lopen omdat ze het lekker vinden, maar ook omdat ze er goed uit willen zien. Dat komt mooi uit, want ook een goed lichaam vindt zijn weerslag op je werk en je loonstrookje. Zo maken mensen die als knap worden beoordeeld eerder kans op een promotie of een nieuwe baan. Overigens moet daar volgens dit artikel wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt. Overdaad schaadt namelijk. Zo zouden vrouwen niet te knappe vrouwen willen aannemen, omdat ze hen onbewust als een bedreiging zien.

Hardlopen in je CAO
Vooralsnog is hardlopen nog geen verplicht onderdeel van de CAO. Dat heeft ook z'n voordelen. Want totdat al je collega's in de gaten hebben dat een hardlopende werknemer een beter presterende werknemer is, heb je een sportieve én werkvoorsprong op ze. We gaan weer aan de slag!

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Mike
  Ik hardloop graag maar bij een heilzame werkdag denk ik toch meer aan de fiets. Ga, afhankelijk van de afstand, dagelijks of enkele keren per week met de (trein en) fiets naar je werk. Voor langere afstanden is er de elektrische fiets.
  Reactie geplaatst op 17/09/17 om 10:14 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

20
mei