X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Hardloopmythes onderzocht: zorgt rennen voor een leeg hoofd?

Door
Sebastiaan Timmermans
3 september 2018 00:00
Hardloopmythes onderzocht: zorgt rennen voor een leeg hoofd?
Beeld Shutterstock
Bij mijn eerdere artikel vroeg ik aan de lezers om hardloopmythes aan te leveren. Van die ‘waarheden’ over het rennen die iedereen aanneemt. Maar zijn ze wel echt waar? Er kwamen een flink aantal goede suggesties binnen die ik de komende weken zal behandelen. Een daarvan is een klassieker: maakt hardlopen je hoofd leeg?
 
Want dat is inderdaad een van de meest genoemde voordelen van het rennen. Dat je na een tijdje nergens meer aan denkt en alleen nog maar bezig bent met de volgende stap en je ademhaling. Maar zo stelt de vragensteller: ‘Bij mij draaien juist de eerste kilometers mijn gedachten op volle toeren. Pas na een flink aantal kilometers ervaar ik een leeg hoofd.’  We splitsen de vraag daarom in tweeen: Klopt de hardloopmythe van je hoofd leegmaken en wanneer treedt dit effect op?
 
Hoe hardnekkig deze mythe ook is, hij is bijzonder lastig te onderzoeken. Dat schrijft nymag een overzichtsartikel over dit fenomeen. Want de enige manier om erachter te komen hoeveel mensen denken en waaraan, is door dit bij te houden. Maar ga dat maar eens doen bij iemand die aan het hardlopen is. Sommige onderzoekers probeerden bijvoorbeeld achteraf te vragen waar hardlopers aan dachten. Maar ja, dan ben je het merendeel van je hersenspinsels al weer vergeten.
 
Amerikaanse onderzoekers hebben daar een oplossing voor gevonden. Zij vroegen aan 10 hardlopers om tijdens het rennen hun gedachtes bij te houden.  Dat deden ze door dit in een microfoontje in te spreken tijdens de training. Duidelijk werd dat er een hoop werd afgedacht. Wel had al dit denken voornamelijk met het rennen zelf te maken. En voornamelijk aan deze drie zaken:

1.   Snelheid en afstand (pff, ben ik er nu nog niet / zou ik nu eindelijk 12 kilometer per uur rennen)

2.    Pijn en ander ongemak (mijn god mijn benen en longen branden / ik had toch een lange broek aan moeten doen)
3.   Omgeving (kijk daar een roodborstje / wat is het hier ongelooflijk mooi)
 
Hoe je het went of keert: dit zijn allemaal soorten gedachtes.  Een leeg hoofd in de letterlijke zin des woord blijkt heel moeilijk te onderzoeken (of niet te bestaan).
 
Echter, wellicht dat mensen met leeg hoofd bedoelen dat ze hun stressvolle baan kunnen vergeten door het op een rennen te zetten. Goed nieuws: dat is wel onderzocht en bewezen. Hardlopen verlaagt namelijk aantoonbaar het stressniveau.
 
Dit artikel van de gezondheidssite van Harvard legt het perfect uit. Beweging zorgt ervoor dat je minder cortisol en adrenaline in je bloed en hersenen hebt. Twee stofjes die als een malle worden aangemaakt als je stress ervaart. En dit effect treedt al snel op en echt niet alleen als je met het tempo van een wereldkampioen over het asfalt knalt. Dus: nee,je hoofd echt leeg maken lukt niet. Maar als je daarmee bedoelt, kun je door hardlopen je stressvolle bestaan achter je laten, dan is het antwoord: zeker en vast. En dit effect treedt al vrij snel op. Een beter argument om vanavond na die ellenlange vergadering de hardloopschoenen aan te trekken, kunnen we ons haast niet voorstellen!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jan
  "...Amerikaanse onderzoekers hebben daar een oplossing voor gevonden. Zij vroegen aan 10 hardlopers om tijdens het rennen hun gedachtes bij te houden..." "...Dus: nee,je hoofd echt leeg maken lukt niet...." Conclusie klopt niet, je kunt namelijk niet je gedachtes bijhouden en je hoofd leegmaken/krijgen tegelijk. Als je een opdracht krijgt alle gedachten in een microfoon in te spreken kun je niet ontspannen lopen. Voor een groep lopers zal het enkele feit dat ze die opdracht meekrijgen al voor meer spanning zorgen omdat ze het -goed- willen uitvoeren (veel hardlopers zijn perfectionisten).
  Reactie geplaatst op 05/11/15 om 14:05 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei