Waarom lopers soms best een beetje vies (kunnen) zijn

Door
Dennis Balen
23 mei 2019 00:00
Waarom lopers soms best een beetje vies (kunnen) zijn
Hardlopen wordt al snel geassocieerd met gezondheid en daardoor dus een frisse levensstijl. En terecht. Maar hardlopers kunnen - ontken het maar niet - ook best wel een beetje vies zijn. Want hebben we niet allemaal eens onze neus leeggespoten in ons loopshirt? Een scheet of een boer gelaten tijdens een wedstrijd? Of ongegeneerd op de grond gespuugd? Om nog maar te zwijgen over de loopaccessoires die we gebruiken. Hieronder een opsomming van de minst hygiënische hardloopspullen die we gebruiken.

-Hardloopschoenen

Laten we beginnen met het meest basale dat een hardloper nodig heeft: zijn of haar hardloopschoenen. Allemaal kennen we de soms penetrante (zweet)lucht van de binnenkant. En dus is dat een broeinest voor bacillen. Overigens is het wel zo dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de buitenkant van je schoenen, en dan met name de zolen, nog veel viezer zijn. Zo bevat de buitenkant van een loopschoen 140 keer meer bacillen dan de binnenkant. 

-Hardloopkleding en apparaten

Na een training of wedstrijd zijn je hardloopkleren bezweet. En dus, net als je hardloopschoenen, een bron van bacillen. Wanneer je je outfit niet snel genoeg uittrekt, kunnen deze bacteriën rechtstreeks op het lichaam overslaan. Overigens zijn fitnessapparaten nog erger. Een hardloopband bijvoorbeeld, om maar iets te noemen, bevat circa 80 keer meer bacteriën dan een kraan in een openbaar toilet. En de halters in een fitnessschool kun je misschien ook maar beter mijden, want die bevatten ruim 350 keer meer bacteriën dan een openbare wc-bril. Tja, het is maar dat je het weet.

-Mobiele telefoon

Terwijl een telefoon per definitie al een 'allesbehalve hygiënisch apparaat' is, neemt het aantal bacteriën dat zich er op huisvest alleen maar toe als je jouw mobieltje meeneemt tijdens het trainen. Sterker nog: als je telefoon wordt blootgesteld aan zweet en bijbehorende bacteriën, neemt jouw kans op griep, diarree of zelfs koorts aanzienlijk toe wanneer je de telefoon de volgende keer weer gebruikt. Goed schoonmaken is dus het devies. En die armband waar je jouw telefoon in stopt tijdens het hardlopen? Regelmatig wassen!

-Oordopjes

De meeste hardlopers die een telefoon bij zich dragen, gebruiken ook oordopjes. Maar hoe vaker je die oordopjes gebruikt, des te groter de kans op een oorinfectie. Uit onderzoek is gebleken dat bacillen vrij spel hebben wanneer een oordopje met zweet en al in het oor wordt gedrukt. 

-Bidon

Hardlopers gebruiken regelmatig een bidon of waterfles. Maar, en nu komt het, vergeten die heel vaak te wassen. Veel atleten geven aan hun bidon soms ruim een week te gebruiken alvorens deze te wassen. Wat zij echter vergeten is dat die bidon vaak maar bacteriën bevat dan de voederbak van een hond. Hardlopers die hun bidon ook nog eens delen met een loopmaatje, maken nóg meer kans om een infectie op te lopen. Oppassen dus! 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jim
  En wat zegt dit artikel nu precies? Dat Tim in elk geval heel goed bacteriën en bacillen kan tellen. Maar wat is precies de relatie tussen dat aantal en vies? En hoe erg is vies dan precies? Is er een relatie met gezondheid? Of is je eigen weerstand dan (veel) belangrijker dan die aantallen?
  Reactie geplaatst op 27/04/17 om 15:32 uur

Loopkalender

19
augustus