Waarom ouder worden helemaal zo gek nog niet is (qua hardlopen dan)

Door
Sebastiaan Timmermans
22 juni 2019
Waarom ouder worden helemaal zo gek nog niet is (qua hardlopen dan)
Ouder worden. Het hoort niet alleen bij het ‘gewone’  leven, maar ook bij het hardloopleven. Bij elke leeftijd past namelijk een andere manier van lopen. Je lijf is immers anders op je zevende dan op je zeventigste, terwijl je op beide leeftijden kunt floreren op de hardloopbaan. Welke afstand past bij je leeftijd?

Spierkracht versus duurvermogen

Hoe korter de afstand die je rent, des te meer spiervermogen je nodig hebt. Het draait hier immers om snelheid. Anders wordt dat bij de lange afstanden. Daar maakt het steeds minder uit dat je keihard kunt sprinten. Nee, het gaat erom dat je een bepaald tempo rent en dat vooral heel erg lang volhoudt. Het liefst urenlang. 

In je eind twintiger jaren bereik je je piek in je spierkracht. Het is dus dan dat je het beste de korte of de middenlange afstanden kunt rennen. Vanaf dit moment begint je spierkracht af te nemen. Daar tegenop trainen vereist discipline is is een gevecht met een onvermijdelijke verliezer: jijzelf. Bij de lange afstanden is dit anders. Daar telt het duurvermogen en dat is veel beter trainbaar tot op hogere leeftijd. Niet voor niets gloriëren veel topatleten eerst op de 10 kilometer om vervolgens hun geluk op de marathon te beproeven. 

De wetenschap

Er is interessant onderzoek gedaan naar het ouder worden en de prestaties bij de echt lange afstanden. We hebben het dan over wedstrijden, waarmee vergeleken de marathon een beginnersafstand is. Daar speelt de pure snelheid immers geen rol meer en is het enkel het duurvermogen dat telt. 

Wetenschappers uit Zwitersland en Frankrijk onderzochten twaalf jaar lang de resultaten van een bekende 100 kilometer-loop in het Zwitserse Bern. De finishtijden van de groep 28-29-jarigen waren significant beter dan de 18-24-jarigen. En de atleten tussen de 30 en 34 waren weer sneller. Maar nu komt het: tot 49 jaar bij mannen en 54 jaar bij vrouwen bleven de eindtijden vervolgens even snel! De snelste tien lopers waren zowel bij de mannen als de vrouwen gemiddeld 39 a 40 jaar oud. Dat is overigens in lijn met andere onderzoeken naar ultra-lopers, waarbij steevast de lopers die eind dertig zijn het beste presteren.

Niet alleen zijn oudere ultra-lopers dus sneller dan de jonkies, ze raken ook nog eens minder geblesseerd. Onderzoekers van de Stanford Universiteit hielden de gezondheid en de mate waarin atleten blessures krijgen bij van ruim 1200 ultralopers. Ruim driekwart van hen had het afgelopen jaar minimaal 1 blessure.  Maar degenen die dat niet hadden waren gemiddeld ouder en hadden ook nog eens meer loopervaring. 

De jeugd mag dan de toekomst hebben. Als oudere hoef je je in de loopsport zeker niet afgeschreven te voelen als je veertig of vijftig kaarsjes uitblaast. Sterker nog: de Nederlander Cees Stolwijk werd in 2015 nog wereldkampioen marathon in de categorie mannen ouder dan 65. Hij deed dat bovendien in een tijd, waar de meeste marathonlopers alleen maar van kunnen dromen: in 2 uur en 59 minuten. Op deze manier is ouder worden helemaal zo gek nog niet.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Theo Grent
  Is 'lang' niet elke afstand voorbij de marathon? In de leeftijdscategorie 65+ staat het WR (en dus NR)100 km Winschoten 16/09/1995) op 08:07:22 op naam van Will van der Lee. Met behulp van de formule t100 km = (100xtM)/{42-(3xtM)} kun je uitrekenen dat zijn tijd op de marathon uitkomt op 2:45. De marathontijden van Cees Stolwijk (2:59) en Jo Schoonbroodt (2:55) zouden op de 100 km overeenkomen met een tijd van net boven de 9:00 en rond de 8:47. Welke 'oudere' verbetert dit?
  Reactie geplaatst op 22/07/18 om 16:49 uur
 • Jan
  -Daar telt het duurvermogen en dat is veel beter trainbaar tot op hogere leeftijd. Niet voor niets gloriëren veel topatleten eerst op de 10 kilometer om vervolgens hun geluk op de marathon te beproeven.- Als duurvermogen zo goed trainbaar is zouden ze juist beginnen op de marathon. Echter starten ze met topprestaties op de 5 en 10km omdat ze de techniekontwikkeling nodig hebben om optimaal te lopen op de marathon, iets wat tegenwoordig vaak wordt vergeten waardoor het aantal marathonlopers dat onder de 4 uur, en zeker onder de 3 uur loopt schrikbarend afneemt.
  Reactie geplaatst op 23/07/17 om 17:41 uur
 • Jo Schoonbroodt
  Zelf denk ik dat niet zozeer de leeftijd telt maar ook het aantal wedstrijd jaren. Lopers die vroeg zijn begonnen hebben hun top en motivatie eerder bereikt. Zelf ben ik pas op mijn 36e begonnen met hardlopen en kon de stijgende lijn wat langer vast houden. Dit met name op het loopwerk voor de langere adem.;-) Zonder afbreuk te doen aan het geweldig resultaat van Cees Stolwijk, zelf liep ik als M66 tijdens Marathon Eindhoven nog onder de 2:55 uur Zie voor meer info en mogelijk inspiratie mijn website www.jogger.tk
  Reactie geplaatst op 22/03/17 om 14:12 uur
 • Laurens
  Leuk om te lezen dat ouderen meetellen. Maar statistisch rammelt dit verhaal nogal. Mannen van 49 en vrouwen van 54 die nog steeds meedoen aan een 100 km-loop, zijn een select gezelschap van mensen die bovengemiddeld fit en fanatiek zijn en kennelijk nog niet moesten stoppen met lopen vanwege blessures. Geen wonder dat ze dan gemiddeld per jaar minder blessures hebben en relatief snel zijn.
  Reactie geplaatst op 22/03/17 om 10:17 uur
 • Cor
  Jammer dat het artikel de naam niet dekt. Is er dan niets bekend over lopers van 65 jaar en ouder??
  Reactie geplaatst op 22/03/17 om 09:30 uur
 • Lambert Verhoeven
  Bovenin het artikel staat onder meer: 'welke afstand hoort bij je leeftijd'? Vind ik interessant maar daarna lees ik daar niets meer over?! Jammer!
  Reactie geplaatst op 22/03/17 om 08:54 uur

Loopkalender

21
september