–Inzwemmen, 10 minuten afwisselend schoolslag en borstcrawl. Je hebt de neiging de borstcrawl snel te doen. Je kunt deze techniek ook echt langzaam uitvoeren. Des te beter kun je deze moeilijke slag verder verbeteren.–Zwem 4 keer 50 meter in een matig tot wat uitdagender tempo. Houd tussen iedere 50 meter 30 seconden rust aan.–Zwem 8 x 25 meter in een uitdagend tempo en neem na elke 25 meter 25 seconden rust.–Zwem 400 meter achter elkaar in een rustig tempo. Voel even hoe je blessure zich houdt.–Is alles oké, zwem 200 meter in een uitdagend tempo.–Zwem daarna nog 200 tot 300 meter uit in een lekker ontspannen tempo.

Blessure? Duik in het water voor herstel
Blessure en dan niet kunnen trainen? Ga zwemmen en houd zo je conditie op peil en herstel sneller
Je hoopt dat het nooit gebeurt, een echt vervelende blessure. Niet zo een kleintje waar je met wat rust klaar mee bent. Het is er een van de buitencategorie die niet zo maar weggaat. Rust heb je al geprobeerd. Wat kun je doen? Pak je zwembroek of badpak en duik het water in.
Voor herstel is bewegen goed maar je wil de belasting laag houden. Daarom is zelfs een rustig duurloopje niet altijd geschikt. Bij iedere stap zet je weer je lichaamsgewicht er op en dat merk je. Je zoekt daarom een element dat geen druk op jouw blessure zet. De oplossing: water.
Onbelast met de schoolslag aan het werk
Je hebt natuurlijk je zwemdiploma’s ooit lang geleden behaald. Dan is een schoolslag en crawl geen probleem. De schoolslag werkt fijn door het onbelaste openen, strekken en sluiten van de benen. Praktijktip: je doet deze zwemsessie voor herstel. Strek en sluit dan niet fanatiek de benen. Juist het bijna gewichtsloze effect van water zorgt voor het onbelaste gevoel. Houd dat gevoel vast. Bewegen zonder belasting zorgt voor een goed gebruik van je beenspieren. Je herstel kan met sprongen vooruit.
Crawl gecompliceerde techniek
De borstcrawl is een gecompliceerde techniek. De triatleten zullen dit beamen. Het mooie samenspel van armen en beetje is een technisch hoogstandje. Wil je borstcrawl doen als herstel, zorg dan dat je goed vanuit je heupen aan je benen werkt. Zet niet teveel druk op je benen want je bent bezig met herstel. Het is natuurlijk wel een uitdagende slag en lekker om mee te trainen.
Ook aan je conditie werken?
Wil je naast het zwemmen voor het herstel met dat onbelaste gevoel ook werken aan je conditie? Dan kun je dit korte schemaatje volgen:
Aquajoggen iets voor jou?
Geen zin in een schema en je wil graag in een groep werken aan je herstel? Bijna alle zwembaden bieden aquajogging aan. Een stevige training voor hart en longen. Veel bewegingen lijken op rennen onder water. Precies wat jij nodig hebt. Het grote voordeel is dat je niet de impact, de schokbelasting, hebt zoals bij hardlopen maar door de weerstand in het water werk je echt aan kracht en conditie.
De groep, de muziek, een enthousiaste trainer aan de kant, doen wonderen voor je. Slim om te doen: geef van tevoren bij de trainer aan waar je last van hebt. Dan kan hij of zij meedenken welke oefeningen je even niet meedoet en welke juist heel goed voor je zijn. Het gebied rondom je heupen en de hamstrings worden stevig gebruikt bij aquajoggen. Heb je net daar een blessure dan is overleg met de trainer zeker aan te raden. De intensiteit waarmee je de oefeningen doet heeft ook veel invloed. Als je je niet teveel laat opzwepen door de trainer en de muziek kun je daarmee spelen voor een optimaal herstel.
3 grote voordelen
Water biedt je heel veel mogelijkheden. Het is leuk, het gewichtsloze effect voelt fijn en toch kun je werken aan je conditie. Dat lukt niet zo vaak in andere omstandigheden als je echt een blessure wil aanpakken. Veel plezier en succes en wie weet ben je binnenkort weer terug op de weg. Sommigen vinden het water zo fijn dat ze weg en water blijven combineren.
Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.
Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en doneer eenmalig € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.
Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.
Alvast bedankt!