X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Blarenpleisters, wel of beter niet?

Door
Kristien Vanluyd
8 november 2018 00:00
Blarenpleisters, wel of beter niet?
We kennen ze allemaal, de slogans die je wel tot een voorstander van blarenpleisters moeten maken: ‘Vergeet onmiddellijk de overlast!’ en ‘Loop opnieuw pijnloos’. Ze voelen als een tweede huid en gaan verdere wrijving tegen terwijl de blaar in kwestie de tijd krijgt om rustig te herstellen.
Klinkt idyllisch, niet?

En toch… Nog steeds vloeken lopers als die verdomde pleisters je nieuwe sokken naar de haaien helpen en schreeuwen anderen het uit als er een lap huid aan die afgetrokken pleister blijft bengelen. Dus, hoe zit dat nu? 

1. Preventief
Het woord ‘blarenpleister’ is etymologisch niet zo moeilijk te ontleden, dus het spreekt voor zich dat je ze enkel gebruikt als er effectief sprake is van blaren. Als je weet dat bepaalde plaatsen van je lichaam gevoelig zijn voor blaarvorming, volstaan gewone pleisters. Om het loskomen te vermijden bestaat er het ‘dakpansgewijs’ tapen.

 

Vooral bij moeilijke plekken, zoals je hiel, is dit een goede manier. Je start enkele centimeters boven je ‘target’ en kleeft verschillende plakkers onder elkaar, waarbij ze elkaar een beetje overlappen. Dit doe je tot ruim voorbij de pijnlijke plek. Zo creëer je een stevig vlak dat de wrijving opvangt zonder jouw beweeglijkheid te verhinderen. Ga niet slordig te werk want als je plakwerk vol ribbels zit, kan dit net nieuwe blaren veroorzaken.

2. Kleine blaren
Als deze minieme exemplaren jou niet irriteren, is het zaak om dat zo te houden. Blaren hebben de vervelende eigenschap snel te groeien, open te springen of te vermenigvuldigen. Omdat het kleinood gedefinieerd wordt als zijnde ‘blaar’ mag je speciale blarenpleister gebruiken. Logisch toch! Het voordeel van deze pleister is dat ze naast pijnstillende stoffen, een product bevatten dat vocht absorbeert, waardoor de blaar als het ware leeggezogen wordt. Heb geduld en geef het enkele dagen de tijd om zijn werk te doen. De klever zal vanzelf lossen. Ga dus niet als een gek de boel forceren, want de stap van ‘kleine blaar’ naar ‘open wond’ is niet zo groot. Raak je helemaal gefrustreerd van die plakkende randjes in je sokken? Strooi er wat talkpoeder op of bedek het met een extra laagje sporttape. Pas je loophouding niet aan om de druk op de blaar te vermijden. Als je plots bijvoorbeeld meer op je voorvoet gaat lopen, is de kans natuurlijk groot dat je én overbelast raakt, én op die ‘ongetrainde’ plek blaren krijgt.

3. Grote blaren
De vuistregel zegt dat je dikke blaren best doorprikt. Omdat je een dichte wond omzet in een open exemplaar, is het een must om hygiënisch te werk te gaan. Was eerst je handen en steriliseer de naald. Doe dit bij voorkeur met alcohol. Expeditie-Robinsonsgewijs aan de slag gaan met vuur is een optie, maar houd je naald dan vooral in de blauwe vlammen. De gele bevatten roetdeeltjes die juist voor een ontsteking kunnen zorgen. Ontsmet de blaar en de huid errond met alcohol, jodium of betadine. Het prikken mag geen afkooksel zijn van een slechte dartswedstrijd. Om het vocht er makkelijk te laten uitlopen, prik je aan de zijkant van de blaar. Gebruik een steriel gaasje om het vocht op te vangen. Je mag hierbij gerust wat druk uitoefenen op de blaar. Snij het vel niet weg, de genezing bestaat erin dat het zich terug hecht. Het nadeel van het doorprikken van een blaar is dat je altijd wat infectiegevaar hebt. Vandaar dat het afdekken gedurende enkele dagen, hetgeen bij blarenpleister gebeurt, niet altijd het meest verstandige idee is. Als je wonde begint te ontsteken en je op die plek aan een schijnbaar niet loslatende pleister moet beginnen sleuren… geen aanrader. Alles heeft natuurlijk te maken met jouw huidtype, de plaats en de ernst van de blaar. Maar het is belangrijk om het genezingsproces op te volgen. Vandaar dat kleurend ontsmettingsmiddel en te lange afdekking wordt afgeraden, je ziet dan immers niet wanneer er tekenen van infectie, zoals roodheid, de kop opsteken.

4. Open blaren
Als de blaar in kwestie zelf besloten heeft om er de brui aan te geven en spontaan opengeknald is, zie je vaak dat de huid niet meer in aanmerking komt om ook maar enige bijdrage te leveren aan het herstelproces. Dan zoek je best iemand met een vaste hand die voorzichtig (met behulp van een ontsmette schaar en pincet) de gerafelde huid wegknipt. De rest is vergelijkbaar met de behandeling van de opengeprikte versie: Kleefpleister, compressen en tweedehuidplakkers kunnen, maar blijf alert en zorg dat je medisch advies vraagt als je roodheid, warmte of ettervorming ervaart.

5. Bloedblaren
Als er trappen van vergelijking voor blaren zouden bestaan, is dit de superlatief: een blaar die intact is maar zo diep dat ze zich met bloed vult. Vaak verkleurt ze van lichtrood, naar steeds donkerder tinten tot zelfs paars of zwart. Qua herstel is het eenvoudig: met rust laten. Bloedblaren zijn extra vatbaar voor infecties dus worden beter niet opengeprikt. Het vraagt wat geduld maar ze zal na een tijdje uitdrogen en verdwijnen.

Dus bij kleine blaren met weinig infectiegevaar zijn blarenpleisters ideaal maar voor preventief gebruik of bij open wonden zijn er zeker andere alternatieven in de verbanddoos.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei