De marathon en je nieren

Door
Dennis Balen
15 oktober 2018 06:00
De marathon en je nieren
Marathon en je nieren
Als hardloper hoor je het liefst zoveel mogelijk positieve dingen over het beoefenen van jouw grootste hobby: het lopen van mooie afstanden. Het is gezond, je valt er van af, je longinhoud en conditie verbeteren. Allemaal waar. Maar uit een onlangs verschenen onderzoek blijkt ook dat het lopen van marathons een behoorlijke aanslag op je nieren is. En dat is dus minder leuk om te horen!

We moeten er gelijk de kanttekening bij maken dat de mate van schadelijkheid enorm afhankelijk is van wat voor loper je bent. Hoe beter getraind, des te minder schade de nieren zullen oplopen tijdens die lange weg van ruim 42000 meter. En ook is het zo dat de intensiteit waarmee je een marathon loopt, een grote invloed heeft op de schadelijkheid. Hoe harder je rent, des te meer je het lichaam belast en daarmee ook je nieren. En dus hoe groter de schade kan oplopen. Maar hoe kan dat?

Spierafbraak en ontstekingen

Onlangs deden onderzoekers van de Yale School of Medicine onderzoek naar dit fenomeen. Daaruit bleek dat een marathon uitlopen voor tachtig procent van de marathonlopers een flinke aanslag op de nieren betekent. Het onderzoek werd verricht onder 22 marathonlopers met een gemiddelde van 44 jaar. 41 procent van die lopers was man. En wat bleek? Het lopen van een marathon zorgde voor een bepaalde mate van uitdroging, waardoor de nieren flink werden belast. Daardoor vond er spierafbraak plaats en ontstonden er ontstekingen. Doordat er meer eiwit in het bloed van de lopers terecht kwam, moesten de nieren nóg harder werken om het lichaam te filteren. 

Intensive care

Eén van de onderzoekers, Chirag Parikh, kwam zelfs met een behoorlijk heftige uitspraak: 'Er is, als je het hebt over de druk op de nieren, geen onderscheid tussen een marathonloper en een hartpatiënt op de intensive care'. Uit bloed- en urinemonsters van diverse marathonlopers bleek dat zij een verhoogde hoeveelheid creatinine en inflammatoire eiwitten in het lichaam hadden zitten. Deze resultaten waren vergelijkbaar met de metingen van patiënten met acuut hartfalen.

Dus, geen marathons lopen dan maar? Natuurlijk wel! Want wat is er mooier dan na ruim 42 kilometer over de finish te komen en te kunnen zeggen dat je zo'n prestatie hebt geleverd? Te weten dat je 'het' aankan. Maar probeer dus wel te beseffen dat je deze uitdaging nooit zomaar - of ongetraind - moet aangaan. Goed trainen en voldoende rust na afloop is belangrijk. En zowel vooraf, tijdens als na de race (meer dan) voldoende drinken is minstens zo belangrijk. Te diep gaan, de grenzen te ver opzoeken, kan gevolgen voor je gezondheid hebben.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Cédric
  Jan, groot gelijk heb je!
  Reactie geplaatst op 16/10/18 om 08:25 uur
 • Jan
  Helaas speelt dit probleem niet pas bij hun marathon, maar al bij de duurlopen in voorbereiding. Misschien is het voor sommigen stoer, maar elke loper die weinig tot niets drinkt tijdens de trainingen in de voorbereiding is feitelijk nog niet rijp voor de marathon.
  Reactie geplaatst op 07/03/18 om 23:07 uur


Loopkalender

17
juni