Hoe meer de natuur in, hoe beter

Door
Sebastiaan Timmermans
17 oktober 2018 00:00
Hoe meer de natuur in, hoe beter
lopen in de natuur
We leven in het beeldschermen-tijdperk. Heel de dag zitten we in ons kantoor met climate control naar een beeldscherm te staren. Stappen we daarna de trein in, zijn we alleen maar bezig met Facebook en Instagram te checken. En bij thuiskomst verstoppen we ons achter de tablet om het laatste seizoen van de Walking Dead op Netflix te bingen. En wordt er al gesport dan is dat vaak in een sportschool, waar we tijdens het cardio’en naar een beeldscherm met National Geographic staren. 

We zitten dus al starend droog onder een dak. Tenzij het lekker weer is en we pils kunnen drinken op een terras. In Nederland gebeurt dat echter dusdanig bedroevend weinig, dat we met recht professioneel binnen-blijvers genoemd mogen worden.

En dat is ontzettend jammer en ook nog slecht voor je. Dat bewijst het boek The Nature Fix: why Nature Makes Us Happier, Healthier, and More Creative van de auteur Florence Williams.  Hierin staan een hoop argumenten die voor ons hardlopers als muziek in de oren klinken. Hoewel juist muziek in je oren iets is wat je niet tijdens het hardlopen moet doen (maar daarover later meer)

Voordelen van de natuur in

De centrale stelling van Williams is dat de mensheid kampt een met ‘epidemisch tekort aan buiten zijn’. En dat is niet goed voor de lichaam en de geest. We raken er gestresster, zieker en ongezonder van doordat we te weinig buiten komen. 

Gelukkig wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar het effect van de natuur op je welbevinden. En al ben je slechts 15 minuten buiten, zelfs dan gaan je stresshormonen (die je voortdurend aanmaakt door al die likes en swipes) al naar beneden. Breid je dit uit tot 45 minuten, dan gaat zelfs je brein scherper werken. En dat komt voor ons hardlopers goed uit, want dat is zo ongeveer de tijd dat de meesten van ons doen over hun rondje rennen. 

Williams haalt talloze onderzoeken uit drie continenten aan, zo schrijft The New York Times. 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan  Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
augustus