Klachten aan je onderrug, je SI gewricht protesteert

Door
Miriam van Reijen
5 januari 2019 00:00
Klachten aan je onderrug, je SI gewricht protesteert

Naast knieën, heupen en enkels komen klachten aan de rug veel voor bij hardlopers. En dan vooral klachten in de onderrug. Overbelasting of een plotselinge draaibeweging kan zorgen voor verrekking van de rugspieren. Maar vaker is er bij hardlopers sprake van een storing in het sacro-iliacale gewricht. Of simpelweg het bekken of SI-gewricht.


Het SI-gewricht; doorgeefluik van romp naar onderlichaam


Het SI-gewricht bevindt zich tussen de uiteinden van je wervelkolom (het heiligbeen) en de darmbeenderen van het bekken. Het gewricht zorgt ervoor dat belasting van het bovenlichaam wordt overgebracht naar de benen en heupen. Bij springen en hardlopen gaat het juist andersom. Dan wordt de belasting van het onderlichaam overgebracht naar je romp. Wordt het SI-gewricht langdurig op die manier belast (bij lange fiets- of looptrainingen) dan kan er overbelasting of een blokkade ontstaan. Ook een verkeerde houding, verkeerde schoenen of overgewicht vergroot het risico op klachten. En zelfs het te fanatiek uitvoeren van back extension oefeningen kan zorgen voor klachten.


Van bil- tot hoofdpijn


De klachten kunnen ontstaan door een kleine verschuiving van de gewrichten. Hierdoor komen de pezen en banden die het gewricht op zijn plaats houden onder druk te staan. Ook kunnen de omringende zenuwen in de verdrukking komen en als gevolg pijnsignalen afgeven. De verschuiving kan zorgen voor lage rugpijn (vaak aan een zijde), een zeurende pijn die kan uitstralen naar je bovenbeen en knie, eventueel liespijn en soms zelfs hoofdpijnklachten. Blijft de klacht onbehandeld dan kunnen er ook lies- en hamstringblessures ontstaan.


Iedereen een beetje scheef


Diagnose van een blokkade in het SI-gewricht is lastig. Soms probeert men te kijken of je bekken scheef staan. Maar onomstreden is deze methode niet, want vrijwel niemand is geheel symmetrisch. Een afwijking van een paar millimeter links en rechts in het bekken is daarom eerder regel dan uitzondering. Pijn bij het aanraken, verminderde beweeglijkheid of je geschiedenis van klachten aan je lage rug zijn betere aanwijzingen voor het bestaan van een storing.


Losmaken van het gewricht?


Een manueel therapeut kan het SI gewricht behandelen met behulp van mobilisatie. Hoewel er vaak sprake is van een luide ‘klik’ heeft onderzoek aangetoond dat er eigenlijk geen sprake is van plaatsverandering van de gewrichtsdelen. Toch lijkt deze behandeling vaak wel verlichting te geven. Het positieve effect lijkt vooral doordat er een zogenaamd neuroreflectoir effect ontstaat. Neuroreflectoir houdt in dat bepaalde sensoren rondom het gewricht worden gestimuleerd. Deze sensoren zorgen er op hun beurt voor

dat de omliggende spieren een hogere spierspanning krijgen en zo meehelpen om de stabiliteit te verhogen.


Doortrainen?


Wanneer de klachten het toestaan is het belangrijk dat je actief blijft. Je rugspieren moeten in beweging blijven om hun kracht en flexibiliteit terug te krijgen. Door rust te nemen worden de spieren juist stijver en slapper en komt er meer belasting op het gewricht. Alternatieve trainingsvormen als zwemmen, fietsen of crosstrainen kunnen wel verlichting geven.


Preventief aan de slag


Om klachten aan het SI gewricht te verminderen is het belangrijk dat je

-         Altijd begint met een goede warming up en eindigt met een cooling down. Je spieren kunnen zo wennen aan de belasting van je inspanning

-         Zorgt voor goed passende schoenen en kleding die je warm houdt

-         Regelmatig oefeningen doet die je buik- en lagerugspieren versterken. Hierdoor is er minder disbalans tussen de spieren van je romp en die van je benen en kan de belasting van romp naar onderlijf (of vice versa) beter worden overgedragen. 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Miriam
Miriam van Reijen
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Rob van den Akker
  Uit ervaring kan ik melden: afwisseling van trainingen (er is veel meer dan lopen alleen), dagelijks lichte bewegingsoefening voor de onderrug, 2 a 3 x per week core oefeningen, goed rust nemen tussendoor(herstel) en acupuncture desgewenst om juiste energie stromen tussen boven en onderlichaam te herstellen of te continueren (onderhoud).
  Reactie geplaatst op 06/01/19 om 10:20 uur
 • Hardloopliefhebber
  In het kader van preventie: misschien ook looptechnische oefeningen? Lopen met zo min mogelijk 'impact' zodat je niet steeds grote klappen op je rug krijgt. Dat scheelt in rugklachten maar is voor alle gewrichten beter. Natuurlijk, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door er aandacht aan te besteden kun je zeker lichter gaan lopen.
  Reactie geplaatst op 05/01/19 om 16:01 uur
 • Tillie
  Ik heb al ruim 3 jaar last van mijn onderrug. Van alles aan gedaan, ook Fysius waar ik 8 maanden in behandeling ben geweest. Ik heb ook een ortomanuele hamer sessie ondergaan, waardoor het probleem alleen maar verergerd is. Niets helpt. Ik heb een cortisonsteroiden injectie gehad 4 weken geleden. Heeft iemand hier resultaten mee gehad ?
  Reactie geplaatst op 04/07/18 om 11:38 uur
 • Jan
  De meeste lage rugklachten komen door het niet kunnen benutten van de dwarse buikspieren. De basisoefening hiervoor wordt zelden uitgelegd bij core-training en nog minder vaak uitgevoerd. Regelmatig blijkt daardoor dat vele uren sportschool volledig nutteloos zijn voor de echte stabiele core.
  Reactie geplaatst op 08/06/18 om 22:32 uur
 • Darly
  Ik raad iedereen Fysius rugexperts aan!
  Reactie geplaatst op 11/05/18 om 13:51 uur
 • Alexandra
  ik heb al jaren voet/been en rugklachten. ik laat er altijd een MRI van maken om een diagnose te hebben en vandaaruit de behandelopties bespreken met arts/fysio en Cesar, waardoor ik toch elke keer weer kan blijven wandelen.
  Reactie geplaatst op 04/04/18 om 15:09 uur
 • Jan
  Hallo Rene en Adrie, Ook ik zit met hetzelfde probleem... dagelijks pijn bij stappen en staan. Ik ga momenteel ook langs bij fysio maar betert niet. Zit al 10 jaar met dit probleem. Iemand suggesties?
  Reactie geplaatst op 20/09/17 om 11:52 uur
 • Rene
  Beste Adrie Steenbergen. Jou verhaal is exact mijn verhaal. Heb je ondertussen een goede behandeling kunnen vinden? Ik hoor het graag!
  Reactie geplaatst op 06/09/17 om 09:08 uur
 • Adrie Steenbergen
  Heb dagelijkse pijn onder in mijn rug begint links zo erg dat lopen minimaal maar 300 meter kan weet dan geen raad v.d. pijn en moet dan even stilstaan om weer verder te kunnen voor 300 meter hooguit. Als ik mijn bed recht moet trekken kan ik het net aan halen om niet v.d. pijn door mijn onderrug te gaan net alsof alles blokkeer. Zit ik dan even op de stoel dan kan ik weer iets gaan doen hopeloos zo de dagen door te strompelen Wie kan me raad geven? heb therapie gehad maar verregend de pijn nog meer dus gestopt een ellende zo dagelijks voor te leven!
  Reactie geplaatst op 01/04/17 om 13:43 uur
 • Maarten
  Had een jaar geleden veel last van mijn onderrug. Hardlopen lukte niet meer en opstaan ging ook steeds slechter. Destijds naast de manuele therapie ook begonnen met Pilatus. De pijn is al maanden nu volledig weg, mijn balans is beter dan ooit en mijn lijf is soepeler dan het in jaren is geweest. Een maand geleden voor het eerst in mijn leven tijdens een training 20 kilometer gelopen in 1 uur 47. Ik kan het iedere hardloper aanraden.
  Reactie geplaatst op 09/10/16 om 12:28 uur
 • Kees
  Goed stuk! Deze klachten herken ik: ik had er niet altijd last van, maar regelmatig had ik toch last van mijn onderrug. Ook na extra wekenlang extra oefeningen voor mijn buikspieren. Uiteindelijk een bezoekje bij de fysiotherapeut gebracht. Zij zette me op een soort kruk en ik moest met mijn bekken een stipje op de monitor laten bewegen. Ondanks het trainen van mijn corestability bleek dat de spiertjes bij mijn ruggewervels helemaal niet zo sterk waren. Door regelmatig te trainen op zo\'n flexchair gaat het nu veel beter. De lage rugpijn komt veel minder vaak voor en is ook veel milder. Jarenlang had ik er 1 en soms 2 keer per maand last van. De afgelopen 8 maanden is het maar 2 keer voorgekomen. Dus als je al langer last hebt van die klachten: niet zo eigenwijs doen als ik, maar ga naar de fysio voor zo\'n rugtest.
  Reactie geplaatst op 13/04/16 om 22:46 uur

Loopkalender

23
juli