Peesproblemen door gebruik van antibiotica

Het Amerikaanse FDA wijst op risico’s van gebruik van antibiotica

Het lijkt op het eerste gezicht een ver-van-mijn-bedshow voor hardlopers. Hoe kan een antibioticum tegen een slijmvliesontsteking of een urineweginfectie je hardlopen nadelig beinvloeden? Toch waarschuwt de Amerikaanse registratie-autoriteit, de Food and Drug Administration (FDA), tegen  fluorchinolonen, een breedspectrumantibioticum, dat onder meer wordt gebruikt bij slijmvliesontsteking en urineweginfectie. Volgens de FDA kan het namelijk de pezen aantasten en kunnen gebruikers van het medicijn nog jaren na data er last van ondervinden.

Wat zijn fluorchinolonen?
Fluorchinolonen is een breedspectrumantibioticum, dat een breed spectrum aan bacterieen dood en daarom vaak wordt voorgeschreven als andere antibiotica niet aanslaan. Het middel wordt vaak voorgeschreven bij  slijmvliesontstekingen, urineweginfecties, nierinfecties of luchtweginfecties.

Wat zijn de risico’s en wat houdt de nieuwe waarschuwing in?
Dit antibioticum ontwricht en verzwakt de onderliggende peesstructuur. Een theorie is dat dit gebeurt doordat ze het verhoogd enzymniveau de cellen van de weke delen aantast. Een andere theorie zegt dat het komt doordat het middel de manier waarop je lichaam DNA reproduceert beinvloedt. En juist die DNA-reproductie is belangrijk bij herstel. 

Uit onderzoek is nu naar voren gekomen dat personen die fluorchinolonen gebruiken 70 procent meer kans hebben op  een beschading van de achillespees, omdat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. Bovendien hebben ze 30 procent meer kans op een afgescheurde achillespees.

Vanzelfsprekend is het risico groter naarmate de dosis hoger is en het medicijn langer gebruikt wordt. Daarbij kan het overigens soms weken, maanden en zelfs jaren duren voordat het effect merkbaar is. 

Vanwege deze gevolgen adviseert de FDA het middel alleen in uiterste nood te gebruiken. Als het toch niet anders kan, adviseert de FDA hardlopers om met hun arts in gesprek te gaan over het aanpassen van hun hardloopprogramma. Dit kan door de omvang of de trainingsintensiteit terug te brengen, met name in de eerste zes tot negen maanden na inname. Daarnaast is het verstandig om goed naar waarschuwingssignalen van je lichaam te luisteren.

Natuurlijk geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Zo kunnen hardlopers de kans op urineweginfecties reduceren door snel na afloop hun bezwete kleding uit te doen. En kunnen ze hun weerstand op peil houden door op tijd rust te nemen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid