Wel of geen warming-up of cooling down?

Door
Ben Klumpers
4 maart 2019 00:00
Wel of geen warming-up of cooling down?

Twee begrippen die veel discussie opwerpen. Zijn de warming-up en cooling down nu wel nodig of niet? Hoe moet je het doen? Doe je het lang of kortdurend? Heeft het effect? Moet je erbij rekken? De meningen over warming-up, cooling down en het rekken van musculatuur lopen nogal uiteen.


In de natuur zijn er weinig beesten die vanuit een rusttoestand voluit op snelheid kunnen functioneren. De cheetah doet dat bijvoorbeeld en in de wateren van Indonesië leeft een garnalensoort die dat nog twee keer zo snel kan. Maar starten deze dieren werkelijk vanuit een rusttoestand? Is het niet vergelijkbaar met een start van Usain Bolt? Voordat hij start heeft hij zich al lang op een rustige manier ingelopen. Zijn warming-up en cooling down zijn wezenlijk anders dan die van een lange afstand loper. Zijn metabolisme, of celverbranding, is anders, omdat hij gebruik maakt van andere voedingsstoffen voor de verbranding. Hij gebruikt veel creatine, terwijl een lange afstandloper vooral koolhydraten en vetten gebruikt.


Voor je een training of wedstrijd begint, is het verstandig om een stukje te wandelen, daarna met een lichte versnelling hard te lopen, wat losmakende oefeningen doen, de spieren wat te rekken en de gewrichten even in de uiterste stand te brengen. Het lichaam went op deze wijze aan een verhoogde belasting en het herinnert de uiterste standen van gewrichten en spieren. Tevens zal de temperatuur van het lichaam iets stijgen. Kracht, uithoudingsvermogen en soepelheid zijn essentieel voor een juiste belastbaarheid van het lichaam. Daarnaast kun je jezelf geestelijk voorbereiden op bijvoorbeeld een wedstrijd. Heb je een handicap of ben je bijvoorbeeld zwanger, dan kun je de warming-up aanpassen naar de omstandigheid waarin je verkeert. Voor zwangere vrouwen geldt voor het hardlopen over het algemeen een iets lagere maximale hartslag, zo’n 60-80%. Afhankelijk van het weer pas je de kleding aan. Zorg dat je niet te warm gekleed bent. Bewezen is het nooit, maar er wordt algemeen aangenomen dat een goede warming-up blessures voorkomt.


Uitlopen na een wedstrijd of training is essentieel. Het lichaam moet langzaam in zijn of haar rustfase terugkomen. Daarom is het na een lange afstand verstandig om zeker 10 minuten te wandelen. Gedurende deze tijd daalt de lichaamstemperatuur en kun je ook het tekort aan vocht en eventueel de eiwitten aanvullen door kleine slokjes water te nemen of een reep te eten. Eenmaal tot rust is het verstandig om de spieren rustig iets te rekken. Een dag na de wedstrijd of zware training is het verstandig om de bloedsomloop te stimuleren door een korte afstand rustig te lopen of een stukje te fietsen of zwemmen. Zo voorkom je tevens onnodige blessures aan spieren of pezen.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Ben
Ben Klumpers
Ben  Klumpers

Ben Klumpers
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • John Schoeters
  Beste redactie, van de Atletiek Academie van de KNAU, is rekken bij lange afstandslopers uit den boze. Je mag volgens de KNAU niet rekken. Warming-up Cooling down zit bij mij in de training. Ook lopers die toch willen rekken kan ik dat niet afnemen. Geef hun wel mee, dat de KNAU dit liever niet wilt. Kracht en core stabiliteit. evenwicht, ademhaling- oefeningen Loopscholingen etc. Vind ik naast de kern ook belangrijke items die wel aan bod komen. Sportief groetend, John
  Reactie geplaatst op 04/03/19 om 09:40 uur
 • Paul
  Jammer genoeg lees ik in dit stuk over wat je zou moeten doen alleen een mening van de auteur en geen onderbouwende opinie. Over w-up en cooling-down zal het nut bij een ieder wel duidelijk zijn. Maar rek-en strek oefeningen daar zijn de meningen over verdeeld. Voornamelijk de oude garde zweert bij rek-oefeningen waarbij de tendens in opleidingen en onderzoeken juist naar het niet-rekken gaan. Bij beginners zou ik zeer zeker rekken, omdat hun spieren daar baat bij hebben. Maar bij gevorderde lopers is het volgens onderzoek/publicaties de laatste jaren steeds duidelijker dat het eerder nadelig dan voordelig is. Beter is het om een w-up te doen waarbij je rustig went aan de inspanning, daarna losmaak-oefeningen en dan pas gaan beginnen. Bij de c-down de andere kant op..
  Reactie geplaatst op 28/06/17 om 12:17 uur
 • Miranda
  Hallo, Even een vraag hoop dat jullie mij hierop een antwoord kunnen en willen geven. Mijn dochter heeft in de sportklas de 7 km duinloop hardgelopen, dit over het strand en stukje duinen. Deze heeft ze in 44 min gelopen, dit was volgens de leraar te traag, bij het beginnen van de duinloop hebben ze geen warming up gedaan, de leraar heeft hij mij in de mail aangeven dat een warming-up voor een 7 kilometer niet nodig is. Dit is toch belangrijk dat er een warming-up is? Hopelijk kunnen jullie mij een antwoord geven. Met vriendelijke groet Miranda van kesteren.
  Reactie geplaatst op 17/03/17 om 09:11 uur
 • Hans Rump
  Doe nooit aan geen van beide,ben 71 doe mijn rek en sterk oefeningen haast elke dag heb vroeger geturnd ,dat is volgens mij de beste basis,op elke. basis school weer echte vakleerkracht gymnastiek,die leerde je ook lopen.over een lijn als je tegenwoordig naar de jeugd kijkt hoe die loopt. wordt je niet vrolijk van.dus weer echte gymnastiek en niet alleen spelletjes.
  Reactie geplaatst op 11/11/15 om 00:23 uur

Loopkalender

23
juli