Om een artikel toe te voegen aan je leeslijst moet je zijn ingelogd.
Wil je het artikel "De invloed van warmte op de halve van Amersfoort" verwijderen uit je leeslijst?
Eerder hebben we op ProRun al gehad over de invloed van de temperatuur op je loopprestaties. Dat het van invloed is, hebben we allemaal wel ervaren bij de zomerse en bijna tropische temperaturen van afgelopen dagen. De Halve Marathon van Amersfoort van afgelopen zondag 18 juni 2017 bood auteur Ron een perfecte praktijkmogelijkheid om hier eens nader naar te kijken.
De Halve van Amersfoort
Het parcours van de Marathon van Amersfoort is vlak en snel. Het volgt eerst de dijk langs de rivier De Eem, gaat door de polder van Hoogland, loopt over de Singels van de historische binnenstad van Amersfoort en finisht bij het Eemplein. Zondag 18 juni was het bovendien windstil. Het was wel warm! Bij de start was het volgens het weerstation al 25°C. Bij de finish bleek de temperatuur te zijn op gelopen tot 28°C. Gelukkig was de luchtvochtigheid laag!
Ron liep de Halve van Amersfoort als langzame duurlooptraining met als doel een loopmaatje onder de 2 uur te hazen.
Hoge temperatuur
In ons boek Hardlopen met Power! gaan we uitgebreid in op het effect van een hoge temperatuur op ons lichaam. We moeten daarbij onderscheid maken tussen het effect van verhoging van de temperatuur van ons lichaam (hyperthermie) en het effect van uitdroging (dehydratatie). Als we hardlopen, produceren we vrijwel altijd meer warmte dan we verbruiken. Onze lichaamstemperatuur gaat daardoor stijgen en we gaan zweten, om de warmte af te voeren. Bij een lage temperatuur kan er al veel warmte afgevoerd worden door stroming (convectie), waardoor we minder hoeven te zweten. We koelen dan al voldoende af door de lucht die langs ons stroomt tijdens het lopen. Bij een hoge luchttemperatuur zweten we veel meer en dreigt het gevaar van uitdroging. Bij een combinatie van hoge luchttemperatuur en hoge luchtvochtigheid kunnen we onze warmte vrijwel niet meer kwijt en dreigt het gevaar van een zonnesteek of collaps. Om dit gecombineerde effect van temperatuur en luchtvochtigheid mee te kunnen nemen gaan we uit van de zogenaamd natte bol temperatuur Tnb. Het effect van de temperatuur hangt ook samen met de afstand die je loopt. In onderstaande tabel uit Hardlopen met Power! is dit weer gegeven voor ons vaste voorbeeld, de Marathon Man.
Warmer dan 24°C
In een normale halve marathon moest Ron volgens de tabel bij 24°C al rekenen met meer dan 6 minuten verval. Met de calculator op www.hardlopenmetpower.nl kun je berekenen dat het verval bij 28°C ongeveer een kwartier bedraagt.
Hoewel we het natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek kunnen noemen, biedt dit wel de mogelijkheid om met de gegevens van de Garmin van Ron eens te kijken of dit een beetje klopt. De relatie tussen hartslag en tempo ligt vast, zoals je weet. Die gegevens zijn uiteraard bekend. Hans en Ron houden dit soort zaken precies bij.
Door het temperatuurverloop gedurende de Halve van Amersfoort – die elke kilometer een beetje hoger was – uit te zetten tegen het verschil in bpm (slagen per minuut) met de normale hartslag (HR) bij het tempo dat Ron die kilometer gemiddeld liep, krijg je onderstaande figuur.
Bijna 13 minuten
Het eerste deel van de Halve werd in de volle zon gelopen. In de bebouwde kom was er op zeker moment ook een koele door bomen beschaduwde laan en in de binnenstad van Amersfoort waren veel bewoners zo vriendelijk om de lopers met tuinslangen een douche te geven.
Zo over de duim genomen was de hartslag van Ron al met al 11 slagen (bpm) hoger dan normaal. Omdat 1 hartslag hoger bij Ron een 3,3 seconden langzamere tijd per kilometer (tempo) oplevert. Over 21,1 km doet Ron bij dezelfde HR dan dus 11 x 3,3 x 21,1 = 766 seconden langer, oftewel bijna 13 minuten.
Velen zullen dit herkend hebben na de finish!
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl
De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?
Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.
Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en doneer eenmalig € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.