Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?

Jaarlijks krijgen vele lopers een blessure. Wat kun je doen om te voorkomen dat je geblesseerd raakt?

Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?
Acht Johan Cruijff Arena’s vol. Zoveel lopers krijgen jaarlijks te maken met een blessure (voor degenen die niet weten hoeveel mensen in het stadion passen: dat zijn er circa 50.000). Dus is deze vraag gerechtvaardigd: wat doen lopers er zelf aan en zijn die blessures te voorkomen?

Verhelpen

Eigenlijk is er maar één echte remedie tegen het krijgen van blessures en dat is zorgen dat je er geen oploopt. De site veiligheid.nl zette op een rijtje welke methodes effect hebben om blessures zo goed mogelijk te voorkomen en die manieren zijn nog wetenschappelijk onderbouwd ook.

Een opvallende conclusie luidt bijvoorbeeld dat er geen verschil is in blessurerisico tussen lopers die een zeer geleidelijke trainingsopbouw hanteren en lopers die dit minder doen. 

Natuurlijk zijn er wel andere zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van blessures. In het geval van knieblessures zijn bijvoorbeeld trainingen die zich richten op het ‘landen en wenden’ effectief. Ook balanstraining doet een duit in het ‘blessure-voorkomzakje’. Zo’n training is vooral handig bij het voorkomen van knie- en enkelblessures. Het meta-onderzoek van veiligheid.nl concludeert verder dat er voor de leek weinig betrouwbare informatie te vinden is over maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen.

Vijf belangrijke maatregelen om blessures te voorkomen:

Maar natuurlijk zijn die maatregelen er voldoende en ook wij schrijven er regelmatig over. Hier vijf basis maatregelen die je kunt nemen:

1: Doe een warming-up

2: Schaf regelmatig nieuwe hardloopschoenen aan

3: Heb je eerder een enkelblessure gehad? Draag dan een brace of tape

4: Pas de juiste trainingsopbouw toe

5: Doe spierversterkende oefeningen

Atletiektrainer Wim Schoots vat het in het artikel als volgt samen: ‘Doe het gewoon rustig aan, geniet ervan, luister naar uw lichaam en niet naar het hardloopschema waar u mee bezig bent.’

Pijn

Natuurlijk zal het regelmatig voorkomen dat je als loper pijn hebt. Dat komt vaak door overbelastingsblessures. Daarom nog een aantal tips hiervoor, of beter gezegd: hier tegen.

1: Als de pijn snel verdwijnt wanneer je klaar bent met hardlopen, kun je gerust doorgaan met lopen. Houd de pijn natuurlijk wel in de gaten.

2: Wanneer de pijn de volgende ochtend nog aanwezig is, kun je beter je volgende twee trainingen aanpassen qua intensiteit en trainingsduur. Loop dan op een rustig tempo de helft van wat je eigenlijk zou moeten lopen.

3: Loop nooit door de pijn heen.

4: Blijft de pijn langer duren? Train dan gewoon twee tot drie weken helemaal niet. Wil je toch bewegen? Doe dan aan zwemmen, wandelen of fietsen. Dat is veel minder belastend. Overweeg een bezoek aan de dokter of fysiotherapeut.

5: Heb je na deze weken rust nog steeds pijn? Dan is het echt tijd om de dokter of fysiotherapeut te bezoeken. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid