X
Brooks Ghost 11WINACTIE
De nieuwe Brooks Ghost 11


Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Hardloop voeten verdienen extra verzorging

Door
redactie Redactie
12 april 2018 00:00
Hardloop voeten verdienen extra verzorging
hardloopvoeten
Mocht je willen beginnen met hardlopen of ben je al een fanatieke loper, bedenk dan dat je voeten extra verzorging nodig hebben. We zijn geneigd te denken dat onze voeten ons overal naar toe rennen, maar vaak zijn ze het ondergeschoven kindje. Eeltknobbels, blaren of losse teennagels? Nee, het is niet normaal en is een teken van onze voeten dat ze graag aandacht willen. 

We verstoppen onze voeten tijdens het hardlopen in een vaak nauwkeurig uitgekozen schoen, maar vergeten na het rennen dat onze voeten veel van het werk doen. Daarbij, het oog wil ook wat als je in de zomer op teenslippers loopt, dus een goede voetverzorging brengt dubbel plezier.

Op grote voet

Het is een tip die pedicures vaak geven, maar die niet altijd wordt opgevolgd (of te laat): koop je sportschoenen altijd een maat groter. Veel mensen lopen op te kleine (sport)schoenen, waardoor kalk- en schimmelnagels kunnen ontstaan. Zorg er dus voor dat je de juiste maat koopt en dat je in ieder geval één centimeter de ruimte hebt bij je tenen.

Blaren

Hoe goed en duur je loopschoenen ook zijn, een blaar is bijna niet te voorkomen. Zeker als je net nieuwe schoenen hebt, ligt een blaar op de loer. Als je een blaar hebt, is het belangrijk dat je deze behandelt. Het vormt een kwetsbare plek waar een ontsteking kan ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen en bij een blaar kun je beter de huid heel houden. Helaas lukt dit niet altijd, dus dan is doorprikken met een steriele naald en ontsmettend middel een goede oplossing. Als je hem doorprikt, is het belangrijk dat alle vocht uit de blaar gaat. Voorkomen is uiteraard het beste: start met rustig inlopen bij nieuwe schoenen en investeer in echte hardloopsokken. 

Zweetvoeten en aftercare

Hardlopers zweten en hun voeten ook. Warme en vochtige schoenen zijn een walhalla voor bacteriën. Om te voorkomen dat je ontstekingen en schimmels krijgt, doe je er goed aan je schoenen direct na je training of rondje hardlopen uit te trekken. Investeer in een voetencrème die urea bevat, waardoor je voeten goed verzorgd blijven. Zet je loopschoenen te drogen en zorg dat je na het lopen comfortabele schoenen draagt, bijvoorbeeld van Schuurman schoenen of van Gabor. Tip: doe je loopschoenen in een plastic tas in de vriezer, daar houden bacteriën niet van!

Eelt

Als we gaan hardlopen, krijgen we te maken met eelt. Eelt is net als de blaar een verdediging van het lichaam en ontstaat op plekken waar veel druk of wrijving voorkomt. Eelt heeft een gelige kleur en voelt harder en droger. Heb je veel eelt, dan is het belangrijk dat je elke dag je voeten insmeert. Daarnaast kun je eelt verwijderen door een voetenbadje te nemen of onder de douche een puimsteentje te gebruiken. Af en toe een bezoek aan de pedicure is ook geen overbodige luxe, zeker voor hardlopers. Verwen jezelf een keer per drie maanden met een bezoekje: het is de ultieme vorm van voetverzorging en daarbij zijn je voeten meteen zomerproof. 

Deze tekst wordt je aangeboden door Schuurman schoenen.
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

17
juli