1. Zorg voor goede kleding
In de zomer trek je een shirt aan en een short en weg ben je. In de winter kun je beter een kledingplan maken. Sorteer je kleding op warmte, comfort en welk laagje het wordt. De basis is 3 lagen. Voor nog meer diepvriesdagen kun je ook overgaan tot thermo-ondergoed. Vooral bij lange duurlopen is het comfort van die drie laagjes over elkaar erg prettig. Zorg dat je je beste kleding klaar hebt voor die hoekstenen in je wekelijkse trainingsschema. Denk ook aan bescherming van je hoofd, oren, handen en als het nog kouder wordt hals en mond. Vergeet niet het kleine maar oh zo belangrijke laagje in je schoenen: de sokken.
2. Veiligheid eerst
Op de redactie kennen we maar een paar hardlopers die dit echt doen. Al die miljoenen lopers zouden bij zich moeten hebben: een pas, kaartje of iets anders met daarop je gegevens en een nummer van een contactpersoon hulpverleners ice (in case of emergency) kunnen bellen. Als je echt hulp nodig hebt, maak het dan niet voor omstanders en hulpverleners tot een zoektocht. Dus zet ook ice + telefoonnummer in je telefoon. Zoek op internet even op hoe je dat ook bij een vergrendelde telefoon in beeld kan brengen.
3. Reflectie en verlichting
Laagstaande zon in de winter zorgde al voor menig ongeluk op de weg. Als hardloper kun je vaak niet overdag en loop je in het uurtje dat het schemert. Meestal kom je thuis van je training en is het al helemaal donker. Kijk goed naar punt 1 en zorg dat je je kleding met de beste reflectie draagt. Nog beter, loop met goede lampjes. Vroeger moest je daarvoor fietslichtjes aanschaffen maar veel hardloopmerken bieden nu betere oplossingen voor je donkere trainingen. Denk ook aan batterijen of het opladen van batterijen. Hopelijk kunnen hardloopmerken de kinetische energie die we vrijmaken nog eens toepassen voor lampjes.
4. Plan het weer
Vandaag is het zo een dag: in de vroege ochtenduren lichte vorst maar in de middag breekt het zonnetje door en wordt het vriespunt verlaten. Met dank aan real time informatie over het weer kun je als hardloper goed je training inplannen. Vooral in de winter is dat heel handig. Check de weekverwachtingen en de neerslagradars en je hebt een goed idee hoe je trainingsweek en -dag er uit kunnen zien. Dan kun je kiezen of je wel die vorst wil of toch liever niet.
5. Korte ronde
Vertrouw je het weer niet? Ook neerslagradars zitten wel eens mis. Plan dan een korte ronde maar loop die twee keer. Vooral als je een ronde in de buurt van je huis uitzet, ben je altijd maar enkele kilometers van je huis verwijderd. Handig als neerslag, gladheid of andere winterse verrassingen toch te heftig zijn.
6. Zoek een hardloopmaatje
Een aantal winters geleden lag er maandenlang sneeuw. Het vroor iedere dag. Ook de trainingsdag die met min 15 graden celcius begon was voor de hardlopers geen probleem. Ze waren met een clubje van vijf en het werd een onvergetelijke training. Worden de omstandigheden je te bar, zoek een paar bekenden en ga samen op pad. De gezelligheid maakt echt het verschil.
Veel plezier deze winter.