Droog je uit door het drinken van koffie?

Door
Eleanor Crick
25 oktober 2018 00:00
Droog je uit door het drinken van koffie?
Shutter stock man drinking water

Vaak lezen we dat cafeïne je uitdroogt. Wil je dus je vochtbalans onderhouden is het dus belangrijk om naast je kopje koffie ook water te drinken, maar klopt dit wel? Leidt cafeïne of koffie echt tot uitdroging? Of kun je deze dranken drinken als bijdrage aan de dagelijkse vochtinname? 


De richtlijn voor dagelijkse vochtinname varieert van 1,5 tot 3,7 liter per dag. Om ten eerste duidelijk te krijgen; cafeïne drijft vocht af, wanneer het in grote dosissen wordt genomen (meer dan 500 mg). Maar dit is al meer dan 80 jaar bekend. En 500mg is een zeer hoge dosis om in een keer te drinken. Gemiddeld drink je 400 mg per dag en een gemiddeld kopje koffie kan 80 mg bevatten (verschillende dranken hebben verschillende hoeveelheden cafeïne).

 

Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat je een tolerantie ontwikkelt als je regelmatig cafeïne drinkt. Maar die ben je ook na slechts 4 dagen geen cafeïne te drinken weer kwijt. Dus als je een regelmatige koffiedrinker bent, kan het vocht afdrijvend effect minder zijn, ook bij hogere doses cafeïne.

 

Onderzoek koffie en hydratatie

 

In een studie gepubliceerd in PlosOne onderzochten wetenschappers Dr. Sophie Killer, Dr. Andy Blannin en Dr. Asker Jeukendrup of koffie kon bijdragen aan de dagelijkse vochtinname. Waar eerdere studies de korte termijneffecten van koffie of cafeïne gebruik hadden onderzocht, werd juist in deze studie gekeken naar de lange termijneffecten.

 

De wetenschappers lieten een groep van 50 mannelijke koffiedrinkers gedurende drie dagen koffie en water drinken. Daarbij werd fysieke activiteit, voeding en vloeistofinname gecontroleerd. De deelnemers consumeerde ofwel 4 x 200 ml koffie bevattende 4 mg/kg cafeïne of dezelfde hoeveelheid water. Via verschillende methodes analyseerden de wetenschappers het vochtgehalte voor en na het drinken van koffie of water.

 

Uit het onderzoek bleek dat er geen verschillen waren als de proefpersonen water of koffie consumeerden. Dus heb je na het hardlopen meer zin in een kopje koffie dan een glaasje water, dan kan dat prima. 


Bron: My Sports Science

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.


Loopkalender

25
juni