De wedstrijden, met name de langere afstanden, vergen veel inspanning en tijd. Een niet goed aangepaste opbouw van je training kan je, zeker voor de lange afstanden, halve marathon tot marathon, opbreken. Wat merk je? En hoe kun je het voorkomen?
Vermoeidheid, slechte wedstrijdprestaties, irritatie en geen zin hebben om te trainen: dit alles duidt op overtraining. Overtraining kan ontstaan door een te grote trainingsomvang of door vaak zeer zware trainingssessies. Ernstige overtraining kan leiden tot slaapstoornissen, stoornissen in het immuunsysteem, slechte eetlust en bij vrouwen kan het zelfs leiden tot veranderingen in het menstruatiepatroon. Meet je ochtendpols eens en constateer of deze niet permanent te hoog is. Is deze te hoog, pas dan je levensstijl en het hardlopen aan.
Verminder de trainingsomvang gedurende minimaal twee weken. Experimenteer met het terugbrengen van het aantal kilometers, het plannen van rustdagen en doe wat vervangende alternatieve training (bijvoorbeeld fietsen of aqua-joggen) om uiteindelijk tot een juiste combinatie te komen. Als je denkt dat je ernstig overtraind bent, is het raadzaam om slechts twee tot drie keer in de week te trainen, niet meer dan 45 minuten in een rustig tot gemiddeld tempo. Je kan dit aanvullen met meer rekoefeningen en alternatieve training op de dagen dat je niet loopt. Doe dit niet langer dan een uur en voer de oefeningen uit met niet al te grote inspanning.
Wanneer je jezelf uiteindelijk beter voelt en klaar bent om meer te lopen, kan je het beste een jaarplanning opstellen om voortaan overtraining te voorkomen. Plan de wedstrijden en dus de perioden waarin je hard moet trainen, en laat daar een periode op volgen met minder trainingskilometers. Mocht je niet zeker zijn, neem dan contact op met onze sportarts of sportfysiotherapeut. Zij kunnen je hierin op de juiste wijze begeleiden. Wil je meer weten of heb je vragen, ga dan naar www.runninghealthcenter.nl
Dit artikel is aangeboden door Running Health Center.
Beeld: ByRyanfotografie