Herplaatst: september 2024.
Blaren, knobbels, hamertenen, zooltjes. Medisch pedicure Pauline van Elsdingen geeft antwoorden op een aantal veelgestelde vragen van hardlopers over voeten. Ze is zelf ook hardloper en heeft dus extra affiniteit met het onderwerp!
Vraag:
Normaal gesproken heb ik weinig blaren. Na afloop van de marathon in Rotterdam (van ruim 5 uur) had ik onder beide voeten forse blaren op dezelfde plek. Sindsdien zijn de voeten veel gevoeliger geworden voor blaren, ook op kortere afstanden. (Claire)
Antwoord:
Eigenlijk heb ik een paar vragen:
Was het je eerste marathon? Daar ga ik bij het beantwoorden van mijn vraag vanuit.
Wat je niet beschrijft is waar je blaren had en of de blaren ook nu nog steeds op dezelfde 2 plekken terugkomen of ook op andere plekken. Ik ga er bij mijn antwoord vanuit dat het op dezelfde plek is.
Het je 1 of 2 paar schoenen waarop je hardloopt? Ik ga uit van 1 paar.
Bij het steeds op de dezelfde plekken terugkomen en ook op beide voeten kan dat er op wijzen dat de huid nog herstellende is, al lijkt deze helemaal geheeld. Mijn advies is dan ook beide plekken, voorlopig, te voorzien van fysiotape om ze te beschermen. Zeker bij de duurtrainingen.
Een andere mogelijkheid is dat je schoenen hun langste duur hebben gehad en daardoor minder dempen of toch wat wijder geworden zijn. Als dit absoluut niet aan de orde is, zou het een optie kunnen zijn een 2e paar te kopen van een totaal ander merk en daardoor pasvoering. Grote kans dat je voeten anders belast worden en waardoor er ook geen blaren komen.
Dit brengt mij op een laatste advies: maak een afspraak met een podotherapeut (dus geen podoloog). Die kan zien of er sprake is van afwikkelproblematiek en kan je een advies op maat geven.
Vraag:
Ik heb geen vetkussentjes meer onder de ballen van mijn voeten. Loop als het ware op de botjes waarvan de kapsels regelmatig ontsteken. Capsulitis onder mijn voeten, ik heb ook regelmatig een branderig gevoel onder mijn voeten. Via de podotherapeut heb ik steunzolen aangemeten gekregen en ik draag met hardlopen altijd korte compressiesokken van Herzog. Wat kan ik nog meer doen om deze pijn te verlichten. Ben een oudere loopster van 77 jaar. Advies van anderen: stoppen met rennen. Dat doe ik absoluut niet. (Ria)
Antwoord:
Lastige vraag, want ik weet niet wat voor zool je hebt en wanneer je last krijgt.
Zelf (55plusser) heb ik ook geen vetkussentjes meer, hardloper en ook zolen van een podotherapeut en die helpen geweldig, nooit meer last. Is het een optie om bij een andere podotherapeut een second opinion te vragen?
Wat ik als, medisch pedicure, kan bedenken is om eens een goede blarenpleister te gebruiken. Zelf ben ik fan van Compeed, duurder maar de beste (ik heb ze allemaal geprobeerd). Dit kan nét het verschil maken. Doe wel voorzichtig met afhalen, blarenpleisters zijn bedoeld om een paar dagen te blijven zitten, altijd verwijderen onder de douche als ze bijna loslaten.
De keuze van (hardloop)schoenen is voor jou heel belangrijk. Zorg voor (hardloop)schoenen met een dikke en stevige loopzool waardoor de druk op de voorvoet verminderd wordt. Daarnaast is de pasvorm, breed genoeg en zeker geen puntige schoenneus, zeer belangrijk.
Ik weet eerlijk gezegd niet waarom je compressiesokken draagt, het lijkt me niet dat het voor de capsulitis is. Lijkt me niet helpen, deze zijn bedoeld voor de kuiten/achillespees en niet voor de voeten, maar ik weet weinig van compressiesokken af.
Vraag:
Ik heb last van de voetknobbel aan mijn rechtervoet. Kan dan niet meer lopen. (Bèr)
Antwoord:
Eerste wat in mij opkomt is wáár heb je de voetknobbel. Ik gok dat het gaat om een hallux valgus (grote teen staat scheef, meestal richting de klein teen van dezelfde voet).
Het meest voor de hand liggende advies is om je te verwijzen naar een podotherapeut. Deze kan nagaan wat de oorzaak van de hallux valgus (aangeboren of door verwerving) en specifiek advies geven.
Zelf kan je kijken of je (hardloop)schoenen niet te smal zijn. Niet alleen ter hoogte van de knobbel maar ook bij de tenen. Als de schoenpunt te smal is verergert te hallux valgus en daarmee de pijn. Zoek (hardloop)schoenen met een brede neus. Heel nadrukkelijk zet ik (hardloop) tussen haakjes. Als je gewone schoenen te smal zijn dan kan dit voor extra pijn bij het hardlopen zorgen.
Heb je op de knobbel een likdoorn (eksteroog) laat deze dan verwijderen door een pedicure.
Vraag:
Beste, ik zie wel eens dat teenspreiders zo heilzaam zijn voor lopers. Ik heb dit echter nog nooit geprobeerd en heb vragen bij de wetenschappelijke onderbouwing van dit advies. Kunt u me hier een sluitend antwoord bieden? Alvast hartelijk dank. (Ellen)
Antwoord:
Een sluitend antwoord kan ik niet geven want dan zou ik daar onderzoek naar hebben gedaan en dat heb ik niet.
Wat teenspreiders kunnen doen is zorgen voor ontspanning in de middenvoetsbeentjes doordat ze uit elkaar worden geduwd, waardoor de spieren en banden in de voet kunnen ontspannen. Is het idee.
Ik zou niet weten waarom het specifiek voor hardlopers goed zou zijn. Er zijn meer mogelijkheden om je voeten te ontspannen: je voeten rollen over een bal (verschillende groottes, soorten en hardheid) geeft ook veel ontspanning. Een voetmassage is ook goed voor de ontspanning van je voeten.
Vraag:
Hallo, ik heb een giga-verleden met voetproblemen tijdens lopen. Zooltjes, inzetstukken, sokken, schoenen alles heb ik geprobeerd. Blaren en gevoelloosheid in de tenen met regelmaat. Nu ga ik een smalle schoen proberen in de hoop pijnvrij te lopen. Nu ik ouder word, zakt mijn voet meer door schijnbaar. Maar, ligt de oplossing mogelijk niet bij flinke oefeningen om je voeten sterker te maken, net zoals mijn runners knee ook weg is sinds ik krachtoefeningen doe? Ik zou zo graag willen lopen, maar regelmatig wordt het verpest door de problemen. Heb meerdere podologen gehad. Zou een goed advies goed kunnen gebruiken. (Fabienne)
Antwoord:
De meeste voeten worden bij het ouder worden langer maar ook breder. Dit komt doordat de bogen en banden in je voeten langzaam hun kracht en elasticiteit verliezen. Denk aan een elastiekje, hoe ouder het elastiek, hoe slapper en sneller het zal knappen. Dat maakt dat ik niet helemaal begrijp waarom je kiest voor een smallere schoen.
Kijk eens op de website van https://voetentraining.nl/gezondevoeten/. Deze biedt allerlei oefeningen aan om de voeten sterker te maken om van klachten af te komen of erger te voorkomen.
Ik neem aan dat je alles geprobeerd hebt in overleg met een podotherapeut. Ben je al eens naar een andere gegaan voor een second opinion en frisse blik op jou en jouw voeten?
Vraag:
Hoe kun je problemen met hallux valgus voorkomen/aanpakken? En verhoogt deze aandoening de kans op blessures in de rest van het lijf? (Ellis)
Antwoord:
Een hallux valgus kan aangeboren zijn of gedurende het leven verworven. Bekende oorzaken van het 2e zijn te smalle/spitse schoenen.
Een aangeboren hallux valgus is niet te voorkomen maar wel kan voorkomen worden dat het erger wordt door de juiste schoenen het gebruiken van een orthese eventueel in combinatie met zooltjes.
Een orthese voor de tenen is een hulpmiddel waarmee de stand van de tenen beïnvloed wordt. Een podotherapeut kan ze op maat maken maar zelf heb ik hele goede ervaringen met https://rodiq.nl/
Ga vooral niet zelf uitproberen want het luistert nogal nauw. Een te grote/dikke of een te kleine/dunne doet nét teveel of te weinig en dan heb je er zomaar een klacht bij.
Kijk eens op de website van http://voetentraining.nl. Zij bieden trainingen aan speciaal voor een hallux valgus. Ga je met deze training aan de slag, weet dan dat je dit de rest van je leven moet volhouden.
Dan je 2e vraag: mijn antwoord is helaas “ja”, een hallux valgus kan blessures uitlokken doordat de afwikkeling verstoord is, de tenen in het gedrang komen en eht pijnlijk kan zijn. Eén of allemaal tezamen kunnen zorgen overbelasting van spieren in je voeten, kuiten of bovenbenen.
Bij een hallux valgus aan één voeten kan je ook nog een scheef gaan lopen om die ene voet te ontzien.
Wat de stand van de hallux valgus ook is het is altijd raadzaam om naar een (sport) medisch pedicure of podotherapeut te gaan om erger te voorkomen.
Vraag:
Is er een remedie voor hamertenen? (Jan)
Antwoord:
Heb je eenmaal hamertenen, waarvan de kootjes zo vast zitten dat er geen beweging meet mogelijk is, en je wilt er echt van af dan is een operatie door een orthopedisch chirurg de enige oplossing.
Heb je hamertenen waar nog wel beweging in is dan zijn er een paar dingen die je kan doen om erger te voorkomen:
Draag alleen schoenen die lang genoeg zijn voor álle tenen.
Te kleine schoenen zijn dé oorzaak voor hamertenen, vooral als de 2e teen naast de grote teen in hamerstand staat.
Draag geen slippers meer waarvan de hak tegen je hiel slaat. Je tenen moeten dan heel hard werken om je slipper aan de voet te houden. Bij een goede slipper zitten de banden zo over de voet dat de slipper niet kleppert.
Ook een orthese is mogelijk, deze zorgt ervoor dat de tenen uit hamerstand komen. Deze orthese moet dan wel dagelijks gedragen worden voor een effect.
Saskia
Ik hoopte nog op een advies wat te doen tegen blauwe nagels?
Jan Vanhommerig
Kunnen barefoot runningshoes een oplossing zijn?
Pauline
Blauwe nagel hebben een oorzaak, denk aan een te smalle neus of een te kleine schoen. Haal de binnenzool eruit, ga er op staan, kijk naar voren en laat een ander kijken hoe je voet op de zool staat.
Een bezoek aan een podotherapeut is ook aan te raden.
Pauline
Zeker, mits deze de juiste maat hebben. Ook te kleine barefoot schoenen kunnen leiden tot nagel problemen.
Nelleke
Ben een 65 jarige hardloopster en heb last van de tenen, geen kussentjes meer! Voordat ik ga hardlopen tape ik drie kleine tenen aan elkaar. Werkt goed. En ook aangemeten steunzolen. Gr
Miranda Voetreflex therapeut
Mooie vragen en antwoorden.
Ter aanvulling vanaf mijn Voetreflex therapie vakgebied:
Een voet bestaat uit veel spieren die we kunnen trainen! Bij veel voetproblemen kunnen voetoefeningen baat hebben samen met massage, ook als er geen vetkussentjes meer zijn. Als er bij een halux teen nog beweging inzit kan er met trainingen, teen-spreiders en tapen wellicht verbetering optreden. Verder zou ik bij voet problemen zeker aanraden een Voetreflex therapeut te bezoeken.
Groet van een enthousiaste loper!
Jos (fysio-/manueeltherapeut)
Uitstekend correcte antwoorden op alle vragen. M.n. het advies aan Ria en Fabienne om vooral een second opinion op te vragen bij een andere podotherapeut kan ik onderschrijven. De beschreven klachten van Ria en Fabienne moeten met een adequate steunzool te verlichten/verhelpen zijn.
Cora
Wat een fijn artikel! Is het ook een optie om blarenpleisters als voorzorg te plakken wanneer je doorgezakte voorvoeten hebt (en tegenwoordig zonder steunzolen loopt om de oorzaak aan te pakken en i.p.v. symptoombestrijding)?
Pauline van Elsdingen
Beste Cora, in mijn beleving is een doorgezakte voet onomkeerbaar en blijft er niks anders over dan symptoom bestrijding. Een blarenpleister kan zeker blaren voorkomen maar is voor eenmalig gebruik niet aan te raden omdat deze een paar dagen moet blijven zitten totdat het zelf loskomt. Mijn advies zou zijn om fysiotape te gebruiken. Gebruik je blarenpleisters om pijn te voorkomen kijk dan eens naar een voetzoolkussentje.
Naima
Indrukwekkende antwoorden van Pauline van Elsdingen, zij weet tenminste écht waarover ze praat! Dankjewel, je hebt mij weer verder geholpen
Naima
Wauw, indrukwekkende antwoorden van Pauline van Elsdingen, zij weet tenminste écht waarover ze praat! Dankjewel, je hebt mij weer verder geholpen
Klaas Lok
Uitstekende adviezen van Pauline van Elsdingen!
Zelf heb ik ook hallux valgus (en daarbij nog rigidus – oftwel redelijk verstijfd grote teengewricht: kan grote teen in dat gewricht slechts ongeveer 30-40 graden buigen).
Drie dingen die mij hielpen:
1) Onderste gaatjes niet veteren, waardoor er minder druk van de schoen op het grote teengewricht is.
2) Teenspreider (juiste dikte is zeer belangrijk!)
3) Afwikkelbalk, zodat je redelijk normaal af kunt wikkelen. Daarvoor moet de hardloopschoen beetje verbouwd worden, hetgeen lastig is met veel moderne schoenen.
Bijkomend voordeel van een afwikkelbalk is dat je minder schuift in de schoen –> de schoen (en dus voet) rolt ietsje–> minder last van blaren onder de bal van de voet en onder grote teen.
Wie wil weten hoe ik mijn schoen verbouwde, kan contact met mij opnemen via mijn Facebook-pagina. Ik kan dan een foto sturen.
Als je je schoen niet wilt verbouwen, zou je het voorste deel van de inlegzool (deel onder de topjes van de tenen) kunnen wegknippen: hiermee creëer je een dun afwikkelbalkje. Als je het met 2 inlegzolen bovenop elkaar doet, verdubbel je het effect.
Pauline van Elsdingen
Mocht je niet zo’n handige klusser zijn als Klaas Klok zoek dan een podotherapeut, deze kan met een zool hetzelfde bereiken.
Jos Hoogeveen
Bij vrijwel alle mensen is het verzorgen van je voeten een vergeten “ kindje”. We verzorgen ons lijf helemaal behalve onze voeten. Elke week je voeten verzorgen: eelt schuren, nagels doen, masseren, insmeren….. gewoon goed voor je voeten zorgen. Je gebruikt ze immers elke dag intensief…doen! Scheelt je heel veel ellende en dan is het vaak te laat…..