X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Waarom is een sportbeha belangrijk bij het hardlopen?

Door
Eleanor Crick
24 juni 2018 07:00
Waarom is een sportbeha belangrijk bij het hardlopen?
Een aantal jaar geleden liep ik nog niet met een sportbeha. Dat was wel lastig, want ik heb zelf ook een grote cupmaat en dan is hardlopen bijna onmogelijk. Soms hoorde ik van vriendinnen dat ze met twee normale beha’s over elkaar heen gingen hardlopen. Dat begreep ik niet helemaal. Als vrouw heb je stevigheid nodig, maar twee beha’s over elkaar heen?

Waarom een sportbeha?

Maar waarom moeten wij vrouwen nou een sportbeha? Vrouwen die geen goede sportbeha dragen, kunnen in het ergste geval eindigen met ‘theezakjes’. Ondanks dit schrikbeeld is een sportbeha niet het eerste waar vrouwen die beginnen met hardlopen aan denken. Vaak denken ze namelijk eerst aan fatsoenlijke hardloopschoenen. Dan pas aan een leuk shirt plus broek en vervolgens merken ze tijdens het lopen dat het toch niet zo prettig is voor hun borsten. 

Hoe komt dat? De vrouwenborst bestaat voornamelijk uit vet- en klierweefsel. De borst wordt op haar plaats gehouden door de huid en door banden die uit bindweefsel bestaan. Met deze banden zit de borst aan de dieper gelegen grote borstspier vast. De rekbaarheid van de banden is alleen groot, zodat de borsten zonder kunstmatige ondersteuning snel kunnen gaan hangen. De natuurlijke ondersteuning van de borst is dus minimaal en afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel. 

Bij het hardlopen gaan de borsten door hun gewicht omhoog en omlaag, waardoor de banden het zwaar te verduren krijgen. Hierdoor treden bij veel vrouwen pijnklachten op tijdens of na het lopen. Een goede sportbeha is in staat om deze bewegingen te beperken, waardoor klachten voorkomen worden en de kans op beschadiging van de banden afneemt. Nog steeds klachten

Als je borsten echt een handicap blijken te zijn of je hebt nog steeds klachten tijdens het lopen, kan een borstamputatie of borstverkleining uitgevoerd worden. Het eerste werd volgens de Griekse mythologie al gedaan door de Amazones: ze sneden  namelijk gewoon een borst af om te kunnen boogschieten. Maar ook in de twintigste eeuw gebeurde het nog. Zoals in het verhaal van Violette Morris, een grote sportvedette van vóór de Tweede Wereldoorlog die carrière maakte in diverse autosporten. Zij onderging een mastectomie (borstverwijdering) om beter haar bolides te kunnen besturen.

Vooral voor vrouwen met een wat grotere voorgevel zoals ik is een passend sportbeha vinden een grote opgave. Een die stevig genoeg is om tijdens het hardlopen te dragen en ook in diverse maten beschikbaar is. Veel beha’s gaan niet verder dan cupmaat D. Of zelfs alleen in maat S, M of L. En dat is vreemd: er zit toch degelijk meer verschil in borstmaten dan alleen een small, medium of large. 

Dus hoe vind je nou echt een goede sportbeha? Eentje die je borsten echt op zijn plaats houdt? Een exemplaar dat ervoor zorgt dat die zachte rondingen niet zo enorm op en neer stuiteren? Als vrouw en als hardloper heb ik al een aantal sportbeha’s uitgeprobeerd. Het merk dat bij mij zorgde dat ze niet te veel omhoog en omlaag gingen en waar ik een passende cupmaat bij kon vinden, was de Shock Absorber.  

De naam zegt het al: De Shock Absorber. Dit merk is gespecialiseerd in sportbeha’s voor allerlei sporten. Daarnaast hebben ze beha’s in de cupmaten AA tot H. Elke vrouw zou dus een sportbeha kunnen dragen. Ze zijn daarnaast  speciaal gemaakt om verschillende sporten te beoefenen. In hun collectie hebben ze zelfs speciaal ontworpen sportbeha’s voor de hardloper. Deze hardloopbeha bevat namelijk een geïntegreerd monitoring systeem waarop de meeste hartslagmeters te bevestigen zijn. 

Wat denk jij? Is de Shock Absorber een goede keus? Of zou je liever net als de Amazones je borst er af hakken, zodat je toch kan blijven hardlopen? 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Gerbrig
  Er zijn heel veel verschillende merken sportbeha\'s, maar ik ben het met de schrijfster van het stukje eens dat bij een forse voorgevel de shock absorber een uitstekende keuze is! Ik heb er maar 5 :) Maar net als met schoenen: laat je adviseren, probeer het uit. Iedere vrouw is anders, dus besteed ajb net zoveel tijd aan het zoeken naar een goede sportbeha als aan het zoeken naar de juiste schoen! Je lijf zal je (later) dankbaar zijn!
  Reactie geplaatst op 26/07/16 om 11:40 uur
 • Jan
  En zo hebben we weer even reclame kunnen maken onder de vlag van zogenaamd vergelijkend warenonderzoek. Er zijn meer goed merken met vergelijkbare mogelijkheden, zelfs de geintegreerde borstband voor de hartslagmeter
  Reactie geplaatst op 20/07/16 om 21:02 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei