Zo helpt je zorgverzekering bij blessures

Zo helpt je zorgverzekering bij blessures

Hardlopen klinkt misschien niet als de meest gevaarlijke sport, maar schijn bedriegt: het gevaar van vele blessures ligt op de loer. Logisch, want de belasting op je spieren is zwaar. Veel hardlopers lopen dan ook de deur van de fysiotherapeut plat. Geen goedkope zaak. Kan je zorgverzekering daar niet bij inspringen?

Alleen aanvullend te verzekeren

Laten we meteen met de deur in huis vallen: vanuit de basisverzekering krijg je geen fysiotherapie vergoed als dit nodig is vanwege blessures. Wel krijg je een vergoeding als het gaat om een chronische ziekte. Dit is dan vanaf de 21e behandeling.

Ook als onderdeel van revalidatie is het mogelijk een vergoeding te krijgen. Het ligt dan wel aan de operatie die je bent ondergaan. Je merkt: er zitten best wat haken en ogen aan de zorgverzekering. Betekent dit dat je de fysiotherapie maar moet laten lopen? Absoluut niet.

Een aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je zorgverzekering fysiotherapie-sessies vergoedt. Je kunt deze heel uitgebreid nemen – tot 27 keer per jaar, als je regelmatig gaat – of juist klein houden, tot zes behandelingen per jaar. Bedenk goed wat je denkt nodig te hebben. Wil je meer de optie openhouden om af en toe te gaan, maar heb je niet consequent fysiotherapie nodig? Dan is een kleine aanvulling voldoende.

Let op of het loont

Een sessie bij de fysiotherapeut kost gemiddeld € 50, al ligt dat natuurlijk aan de aanbieder en het type sessie. Bedenk goed of het de moeite waard is om een extra verzekering af te sluiten. Als je per maand € 15 extra betaalt – dat is dus € 180 op jaarbasis – en je krijgt maar tot een maximum van € 100 per jaar vergoed, dan kun je beter zelf de rekening voor de fysiotherapeut betalen.

Sommige verzekeraars hebben ook beperkingen en voorwaarden voor ze gaan vergoeden. Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Als je een naturapolis hebt, krijg je alleen vergoeding als je bij een aangesloten zorgaanbieder terechtkomt. Als jouw favoriete fysiotherapeut niet aangesloten is bij je zorgverzekeraar, krijg je alsnog de rekening of een groot deel daarvan voor de kiezen.” Let dus bij het zorgverzekeringen vergelijken op of je wel de juiste vergoeding krijgt. Het zou zonde zijn om een verzekering af te sluiten en dan alsnog de vergoeding mis te lopen.

Beter voorkomen

Het is fijn dat we kunnen genezen, maar voorkomen is beter. Daarom hieronder wat tips om de fysiotherapeut te ontlopen:

  • Let op je gear. Als je schoenen hebt die niet goed passen, of die eigenlijk voor iets heel anders bedoeld zijn, loopt het al snel uit de hand met blessures. Hardloopschoenen zijn bedoeld om je stappen goed op te vangen en de belasting op je spieren te minimaliseren.
  • Zorg voor jezelf. Neem af en toe een massage. Vergeet niet dat een rustdag ook heel belangrijk is. Eet voldoende fruit en groente, en zorg er ook voor dat je genoeg drinkt!
  • Een rustige opbouw. Hardlopen is een marathon, geen sprint. Ken je limieten en luister naar je lichaam, anders gaat het fout. Zeker als je net begint kan het anders lopen dan je verwacht. Onthoud: het gaat om vooruitgang. De lat mag best wat lager als dat realistischer is. Gebruik deze tool om je trainingstempo te bepalen.
  • Loop voor jezelf. Er zijn een heleboel apps die bijhouden hoe hard en ver je loopt. Voor sommige mensen werkt dat, maar anderen voelen een druk om te presteren. Je doet dit voor jezelf, en niet voor een app: als je merkt dat je minder plezier uit hardlopen haalt, laat die app maar lekker z’n beloop.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid