X

Maak kans op het winnen van de Powerbreathe Plus. 

Met een POWERbreathe versterk je de ademspieren zodat je makkelijker en dieper adem kunt halen.
Het trainen van je ademhalingspieren verbetert aantoonbaar je prestatie.  

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
RunTech

Ik ga trailen en ik neem mee

Door
Andrea van Lieshout
8 september 2018 00:00
Ik ga trailen en ik neem mee

Waarom lopen zo veel trailrunners met een rugzak op de rug? Nemen ze nu echt zoveel mee? Wat had ik bijvoorbeeld bij me tijdens Trail des Fantomes?

Je gaat toch geen week kamperen? Nee dat niet, maar trailrunning staat eigenlijk synoniem voor het op jezelf en de omgeving waar je loopt aangewezen zijn. Als je dan ook nog eens een flinke afstand gaat overbruggen, dan is het noodzakelijk het een en ander mee te nemen.


Drinken
De meeste trailrugzakken zijn voorzien van een drinkzak die mooi is weggewerkt in het rugzakje, of met flesjes die je voor op de schouderbanden kunt bevestigen. Heel handig, want als je een lang stuk gaat zwerven door de bossen of bergen kan het zo zijn dat je geen drinkgelegenheden tegen komt. Zorg dus dat je voor jezelf genoeg water mee neemt. Bij warm weer heb je minimaal een halve liter per uur nodig. Tijdens een georganiseerde trailrun kun je vaak bij de verzorgingsposten wat drinken, of je water bijvullen. Kijk alleen niet gek op als er geen bekertjes zijn. Veel trailrunners nemen een eigen opvouwbare cup of drinkzakje mee.


Need food
Bij lange afstanden kan het handig zijn om wat te eten mee te nemen. Wat je maag kan verdragen is heel persoonlijk, maar ik heb geen moeite met gelletjes, boterhammen, winegums, etc. Er is echter één gouden (vaak ongeschreven) regel: alles wat je meeneemt komt mee terug! Neem dus de verpakkingsmaterialen in je rugzakje mee en gooi het in de bewoonde wereld netjes weg. Niets zo irritant als medelopers die de trails volstrooien met afval. Niet alleen voor je medelopers, maar ook voor de organisatie en de natuur.


De weg
Loop je een uitgezette trailroute, ga je lekker dwalen, teken jij je route uit op stafkaarten, volg je de zon of de route via GPS? Allerlei manieren om de weg te vinden. Welke manier je ook kiest, zorg dat je er mee over weg kunt en zeker bij de batterijgevoelige gadgets: zorg dat ie goed opgeladen zijn.Safety
Alleen op pad gaan is een risico. Of je nu in Nederland of in het buitenland gaat lopen, zorg dat je je ID en een telefoon (met volle batterij en roaming) mee hebt. Verder kan het handig zijn wat geld (of pinpas) mee te nemen. Je weet nooit of je ergens op een terrasje beland of een ijsjeszaak passeert.

Er zijn trails waarbij de organisatie een paklijst vrij geeft met materialen die je bij je moet hebben, zoals een fluitje bij nood (op mijn rugzakje heb ik er standaard eentje zitten).

Heb je geen idee hoe lang je over je avontuur gaat doen? Neem dan voor de zekerheid ook een hoofdlampje mee.


Oeps
Ongelukken zitten in hele kleine hoekjes, ook bij trailrunning. Afgeleid door een vogel die verschrikt van je wegvliegt zie je die boomwortel niet en daardoor lig jij mooi met je snufferd op de grond. Bij de lange afstanden op onbekend terrein, zonder te veel voorzieningen onderweg heb ik altijd een klein EHBO-setje mee (al is het maar om een open wondje te ontsmetten en een pleister te plakken) en een isolatiedekentje om onderkoeling te voorkomen (zit standaard in de meeste EHBO-sets).


Kleding
Niets zo verraderlijk als het weer. Check voor het lopen altijd even wat het weer de komende uren gaat doen. Bij kans op regen of veel wind neem ik een lichtgewicht regenjasje mee en als het erg warm is een extra shirtje. Kan ik halverwege even wisselen en voorkomt vervelende schuurplekken of te snelle afkoeling door zeiknatte kleding. Ook handig om mee te nemen: armstukken, een pet en een buff. En zeker als je de bergen opzoekt een set extra kleding (lange tight, lange mouwen en een droog paar sokken kan ook erg fijn zijn).


Onze trailtips
23 september - Smokkelaarstrail 
4 november- Alphensebergentrail  

Veel plezier op de trails!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Mariëlle Lankamp
  Kan ik nog een trail aan Evelien??? Neem een kijkje bij Brekeld Runners Trail in Rijssen op 06-10-2018!! Súpermooi parcours!!
  Reactie geplaatst op 09/09/18 om 23:03 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

22
april