RunTech

Meetnauwkeurigheid van GPS en Pod: wie wint?

Door
Paul Oude Vrielink
18 juni 2017 08:00
Meetnauwkeurigheid van GPS en Pod: wie wint?
De markt wordt overstroomd met diverse GPS horloges, Pods, en andere meetapparatuur. Je ziet door de bomen het bos bijna niet meer. Hoe nauwkeurig zijn al deze gadgets eigenlijk? Er worden voortdurend reviews gedaan, er is veel informatie. Sommigen maken er een sport van om dit keurig op een rijtje te zetten, zo ook de Amerikaan  Peter Savage van de website Fjellrunne. Hij heeft een prima site met veel informatie over genoemde apparatuur en heeft alles overzichtelijk gepresenteerd. 

Om maar met de deur in huis te vallen toon ik hier (met toestemming) enkele van zijn analyses. Uitleg volgt eronder.


Op de horizontale as: nauwkeurigheid ("trueness”). Begrijpelijker geformuleerd: de markering staat meer naar rechts als de gemiddeld gemeten afstand (gemiddelde van een aantal metingen) beter klopt. Op de verticale as: precisie. Begrijpelijker geformuleerd: de markering staat hoger als opeenvolgende metingen hetzelfde resultaat geven.  Zo is er te zien dat de Stryd (rechtsboven) elke keer nauwkeurig de goede afstand geeft. 

Enkele andere opvallende constateringen: 

Score van GPS chips: Ik zie bijvoorbeeld dat de SiRFstar chip over het algemeen beter scoort dan de MediaTek chip. De markeringen staan meer naar rechts en naar boven. Verder is te zien dat hetzelfde type chip verschillende uitslagen laat zien bij verschillende sporthorloges.

iPhone 4s nauwkeurigheid: De iPhone kan concurreren met veel van de gps-horloges. De iPhone is zowel behoorlijk nauwkeurig als behoorlijk precies en verslaat hierbij sommige uitvoeringen van gerenommeerde merken als Polar (de M400 die linksonder staat). 

Pods zijn nauwkeurig: dit is wat mij betreft de meest opvallende constatering. De Stryd, de MilestonePod en anderen staan allemaal rechtsboven. Pods meten afstand met behulp van een accelerometer. Een accelerometer berekent afstand op basis van versnellings- en vertragingsbewegingen van de voet. Sommige van de Pods moeten gekalibreerd worden (wat neerkomt op het afstemmen van de Pod op jouw persoonlijke kenmerken) waarna de Pod dit verwerkt in al zijn volgende metingen.
 
Pods winnen het van GPS op lastige parcoursen

Fellrunner heeft de horloges en Pods aan een vrij rigoureuze test onderworpen. Hij heeft als parcours een vrij kronkelige weg gekozen wat betekent dat GPS hier relatief slechter scoort. Dit komt omdat GPS om de paar meter een punt berekent en als je dan net een bocht om bent ‘mist’ de GPS een stukje van die bocht. Daar kan de software dan wel weer voor corrigeren, maar het wordt er niet nauwkeuriger op. Zie onderstaande figuur voor een voorbeeld meting.De lijntjes zijn berekende routes op basis van GPS. Ze slingeren wat om de daadwerkelijk gelopen route (zwarte lijn) heen. 

Natuurlijk is het zo dat als je twintig kilometer langs het kanaal op het platteland heen en terug loopt, GPS veel nauwkeuriger is. Geen bochten, geen gebouwen. Kleine meetfouten worden goed gecorrigeerd. Maar het parcours van fellrunner is daarentegen meer natuurgetrouw: als je bijvoorbeeld in de stad loopt, dan zijn er vaak hoge gebouwen en ook meestal vrij veel bochten. De gebouwen blokkeren soms GPS signalen, de bochten maken de meting minder nauwkeurig. Verder vinden veel lopers het fijn om in het bos te lopen, waar hoge bomen en kronkelpaadjes de meting niet nauwkeuriger maken. Het is daarom niet zo verrassend dat Pods nauwkeuriger zijn op dat soort parcoursen. Want hoe kronkelig ook, de software meet gewoon de versnelling aan de voet en berekent de route.

Enkele goede Pods: Stryd, MilestonePod

Stryd: de Stryd staat in deze test eenzaam aan de top. Naast afstandsmeting biedt hij bovendien vermogensmeting, zoals ook te lezen is in dit ProRun artikel. Hij is duur, maar dan heb je ook iets goeds.

MilestonePod: deze had ik in eerste instantie niet verwacht aan de rechterkant. Want: een goedkoop klein Podje, kan die eigenlijk wel wat? Het antwoord is JA! De Pod moet wel gekalibreerd worden (hij moet op jou en je bewegingen en je schoen worden afgestemd) maar is daarna nauwkeurig. ( Zie ook ook dit ProRun artikel)

Een aantal andere factoren zorgen overigens ook soms voor verschillen tussen GPS meting en Pod meting: 

- Sommige GPS horloges lopen door als je stil staat. Dan meten ze toch wat afstand, wat een vertekend beeld geeft. 
- Pods zoals de MilestonePod knippen pauzes waarbij je minder dan 100 stappen per minuut doet (rekpauzes, langzaam wandelen) uit de sessie, waardoor je minder lijkt te hebben afgelegd. Ook worden wandelkilometers aan begin en eind van een hardloopsessie verwijderd. 

Metertjes, metertjes

Hoe mooi de apparatuur ook is, soms denk ik met weemoed terug aan de jaren ’80. Er bestond nog geen GPS, de eerste hartslagmeters kwamen pas net uit en hardlopen was simpel. Schoenen aan en een route van ‘ongeveer 15 a 17 kilometer lopen’. Of 6x1000 proberen met de groep mee te gaan en na vier keer moeten afhaken wegens ademnood. Het ging gemakkelijk of moeilijk, je had wel of geen pijn in je benen en dat was het. Biertje na afloop en weer een training afgetikt. 

Nu is er enorm veel mogelijk. Elk klein halfuur-duurloopje kan daarna nog een uur lang geanalyseerd en geplot worden, tot op de meter nauwkeurig gemeten. Het enige dat ik kan zeggen is: bepaal je behoeften en kies:

- Triathlon en wielrennen: GPS omdat de Pod geen wielerritten kan meten
- Rechttoe rechtaan platteland parcours: GPS of Pod
- Trails en lastige parcoursen: Pod

Ofwel: gewoon GPS horloge, Pod, uitgebreide vermogensmeting, keukenklok, het kan allemaal!

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Paul Markus
  Ben zeer tevreden met Garmin Forerunner in combinatie met POD, maar ik begrijp dat vermogensmeters de trend worden: misschien ook wel leuk voor erbij (kost misschien wat maar ik rook niet :-)
  Reactie geplaatst op 11/09/18 om 22:04 uur
 • Paul Markus
  Ben zeer tevreden met Garmin Forerunner in combinatie met POD, maar ik begrijp dat vermogensmeters de trend worden: misschien ook wel leuk voor erbij (kost misschien wat maar ik rook niet :-)
  Reactie geplaatst op 11/09/18 om 22:02 uur
 • Jan
  Jammer dat Prorun inmiddels een reclamewebsite voor de milestonepod is geworden. Wanneer je continue wordt overladen met reclame, aanbiedingen en dit soort advertorials wordt het moeilijk de rest van de inhoud serieus te nemen.
  Reactie geplaatst op 05/09/18 om 22:44 uur
 • Jim
  Paul, kun je iets zeggen over de omvang van de verschillen? In de grafiek lijken die groot, maar als het verschil tussen linksonder en rechtsboven een meter per kilometer is, dan voldoen ze in de praktijk allemaal.
  Reactie geplaatst op 24/11/17 om 12:59 uur
 • Paul Oude Vrielink
  Henri, het onderzoek van Peter Savage ging hier alleen over gelopen afstand. Het kan best zijn dat de Stryd vermogensmeting op zachte ondergrond een vertekend beeld geeft, is inderdaad aannemelijk dat er kracht 'verdwijnt' in het zand. Misschien dat de Stryd handleiding daar ook iets over zegt?
  Reactie geplaatst op 22/06/17 om 16:52 uur
 • Bert Holsteijn
  Interessant artikel, beantwoordt een aantal vragen en/of bevestigt vermoedens die ik al had. Dank.
  Reactie geplaatst op 22/06/17 om 09:15 uur
 • Henri Havinga
  Is in het onderzoek ook gemeten op onverharde ondergrond? Ik loop daar met de Stryd en de vermogensmeting schiet daar tekort. Als ik dezelfde inspanning blijf leveren daalt toch het vermogen omdat de energie die ik verlies met de afzet (die gaat in de zachte ondergrond) niet wordt gemeten. Misschien dat de afstandsmeting wel klopt want de accelerometer meet de op- en neerwaartse bewegingen van de voet .
  Reactie geplaatst op 21/06/17 om 08:55 uurLoopkalender

23
juli