X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
RunTech

De MilestonePod in real time

Door
Paul Oude Vrielink
23 juli 2017 07:00
De MilestonePod in real time
Zoals we al weten levert de MilestonePod interessante metrics: cadans (pasfrequentie), paslengte, contacttijd, ‘leg swing’, rate of impact (de klap die je voet, been krijgt bij landing). Al deze metrics zijn in te zien via de MilestonePod app. Het zou fijn zijn als enkele van die metrics ook real-time te zien zouden zijn, bijvoorbeeld op je Polar V800. Bijvoorbeeld: bij lopen zonder gps (loopband) of op trailparcoursen verkies je wellicht de Pod data boven de data van het sporthorloge. Het is bekend dat de Pod verrassend nauwkeurig afstanden en snelheden kan meten. 

Op 13 juli heeft Milestone Sports een update op de Pod software uitgebracht die het mogelijk maakt om cadans, snelheid, afstand real-time te kunnen zien op diverse merken en typen sporthorloges waaronder mijn V800. Zie ook http://www.milestonepod.com/faq/can-get-pod-data-real-time/. In de volgende instructievideo is te zien hoe het koppelen met een Polar M400 en het vervolgens real-time monitoren in zijn werk gaat:Ik heb deze update getest en ja! De data is zichtbaar tijdens hardlopen en ook  na afloop bij analyse der cijfertjes. Bij evaluatie van deze functionaliteit had ik een aantal vragen, zoals: hoe nauwkeurig is de data, hoe goed zien de grafieken eruit… ik heb hiertoe een intervaltraining (6x2 minuten T15.5) uitgevoerd waarin ik zowel een Polar V800 (voor koppeling met Pod), Garmin ForeRunner 630 (om contacttijden / cadans dubbel te meten en te vergelijken) en uiteraard de Pod zelf meenam. Hieronder de resultaten. Ik presenteer enkele grafieken en licht ze toe. Uiteindelijk kom ik tot een volledige conclusie.Deze figuur (overgenomen van mijn polar flow trainingssite) toont een groot deel van de trainingssessie. Inlopen links, daarna een vrij lange periode van ca 27 minuten waarin niets gemeten is. Deze periode bestond uit het doen van diverse oefeningen, loopscholing en dergelijke. Deze worden, zoals bekend, door de Pod niet gemeten: de Pod meet pas als de cadans boven de 100 per minuut komt. Daarna zes korte loopjes en vervolgens vijf keer twee minuten vlot met tussendoor wat dribbelen. Snelheid 15.1 km/u bij 91 (182) passen per minuut. 

Wat verder opvalt is dat, hoewel de 15.1 km/uur nauwkeurig is, er een spike in snelheid te zien is. Deze vertekent het beeld en zal in een volgende versie vast en zeker verwijderd worden. Ook valt op dat de grafiek van cadans en snelheid gedetailleerder is dan op de MilestonePod app wordt getoond. Dit doet vermoeden dat op de app de data ook gedetailleerder kan worden getoond. Ook dit zou fijn zijn. Deze figuur toont dezelfde sessie op de Garmin. Er komen vergelijkbare getallen uit: 15.1 km/uur, 182 passen per minuut. Naast het feit dat de doorgegeven Pod data correct is,  is hier vooral de metric ‘grondcontacttijd’ interessant. Uiteraard vergelijken we dit met de MilestonePod app, die ook grondcontacttijden toont: Op het oog zijn de contacttijden vergelijkbaar, hoewel niet op de milliseconde te zien. Hierbij dan ook een suggestie aan de MilestonePod bouwers: hoewel de grafieken al mooi zijn kunnen ze nog iets gedetailleerder. De data is aanwezig (weten we nadat we gedetailleerde Polar grafieken gezien hebben), dus waarom niet bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden tot inzoomen in de grafieken en vermelden van enkele minimum getalletjes binnen de grafiek? 

Nu we toch bezig zijn met analyse
Een sterk punt van de MilestonePod is het kunnen geven van informatie over hak/mid/voorvoet landing (footstrike) en de belangrijke Rate of Impact parameter. Deze informatie is niet op sporthorloges beschikbaar. In mijn training zagen deze beide parameters er als volgt uit:In vorige trainingen was mijn haklanding (foot strike) 100% maar was mijn Rate of Impact (ROI) HOOG. Een hoge ROI leidt volgens onderzoek tot meer kans op (onderbeen) blessures. Mijn doel was deze training dan ook om meer op mijn middenvoet te lopen en zo mijn ROI te verlagen. Haklanding bleek niet te veranderen, maar ROI wel! Dit kwam deels doordat ik waarschijnlijk toch iets meer op middenvoet liep (hoewel niet genoeg om haklanding te veranderen) en voor een belangrijk deel ook omdat deze training grotendeels op zachte bospaden plaatsvond. De snelle tempo’s nummer 4 en 5 vonden bijvoorbeeld op een zacht pad plaats en leidden tot een lage ROI en dus verminderd risico op blessures. Fijn!

Samenvattend: MilestonePod is goed bezig
Het kunnen doorgeven van data richting horloges zoals V800 is een verbetering. Dit leverde en passant het bewijs op dat de door de Pod verzamelde data gedetailleerd genoeg is en dit leidt weer tot het advies aan Milestone Sports om die data met een nog grotere mate van detail op de app te tonen. 

Verder is het goed om te weten dat de eenmaal aangeschafte Pod blijft groeien in functionaliteit en kwaliteit. Wij van ProRun bevorderen en beïnvloeen dit proces via onze goede connecties met MileStone Sports. 

Tip: Koop hier jouw Milestonepod
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Ria
  Mijn Milestone pod wil niet opladen op mijn app op mijn mobiel. Hij download tussen de 80 en 90 % en stopt er dan mee. Wat moet ik doen om mijn data te kunnen lezen?
  Reactie geplaatst op 12/10/18 om 15:23 uur
 • Adri
  Ondersteund de MilestoenPod ook de Garmin Forerunner 235 realtime?
  Reactie geplaatst op 31/07/17 om 11:53 uur
 • George Hahn
  Hoi Paul, Erg tevreden met mijn pod, nu echter ben ik in gesprek op facebook met een dame die net als ik meer afstand heeft op haar milestone pod dan op mijn suunto en stava, zowel mijn suunto als strava zeggen bij mijn laatste loop, 10,2 km terwijl de pod er van maakt 10, 750.Heb jij enig idee waardoor dit kan komen. wij zijn beide thuis aangekomen, dus niet nog eens uitgelopen.
  Reactie geplaatst op 23/07/17 om 12:47 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

25
mei