6 tips om je hardloopschoenen mooi te houden

Gelukkig vinden hardlopers het meestal niet erg om nat of vies te worden. 6 Tips om je schoenen netjes te houden.

Sponsored artikel
Heerlijk hardlopen door de knisperende herfstbladen. Maar ook plassen en modder horen er nu eenmaal bij. Zeker in de herfst. Gelukkig vinden hardlopers het meestal niet erg om nat of vies te worden. Dus blijf lekker naar buiten gaan! Maar al dit vuil zorgt er wel voor dat je schoenen er versleten uitzien, terwijl ze dat misschien nog niet zijn. Af en toe hebben je schoenen dus een grote beurt nodig. 6 tips om je hardloopschoenen netjes te houden. 
 
1. Grote-binnen-beurt

Ook de binnenkant van je schoenen wordt nat: zweet en soms diepe plassen of harde regenbuien zorgen hiervoor. Lucht je schoenen dus na elke training. Even laten ‘uitstomen’, liefst op een frisse plek zoals de tuin of het balkon, voor je ze opbergt. Maar geef ze zeker in de herfst geregeld ook een grote-binnen-beurt. Haal de voering of de inlegzool eruit (dat kan bij de meeste hardloopschoenen) en was deze afzonderlijk met water en wat zeep. Hierdoor blijft de binnenkant van je schoen lekker fris. Veters kun je in de wasmachine wassen, of als ze er echt niet meer uitzien: vervangen. Ze ruiken en zien er na deze beurt weer uit als nieuw!

2. Zure regen

Wist je dat de zuren die in regen zitten een chemische reactie geven met de dempzool van je hardloopschoenen? Hierdoor worden deze sneller aangetast en kan de demping van de schoen verdwijnen. En als jij graag in de bossen loopt, slijten deze extra snel aangezien de bosgrond vaak vochtig is. Simpele oplossing: even met een oude afwasborstel schoon borstelen onder de kraan.

3. Snelle-buiten-beurt

Smaken verschillen. De ene loper is blij dat het gloednieuwe van de schoenen af is na een rondje herfst. De ander baalt van die vlekken. Behoor jij tot de laatste groep? Verwijder vuil zoals modder, zand en grind snel en makkelijk. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en glimmen ze weer bij je volgende rondje. 

 
4. Droge-beurt

Flink nat geworden? Droog je schoenen niet op of bij een verwarming. Het lijkt misschien een goed idee, maar de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Daarbij kan het de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, en hierdoor kan zelfs een stabiliteitsprobleem ontstaan. Droog ze gewoon op natuurlijke manier. Open de schoen en stop er een prop kranten of keukenrol in, dit trekt het meeste vocht eruit. Zijn ze niet droog voor je volgende training? Lees dan zeker tip 5.

5. Mix up your run

Je trainingen, ondergrond, snelheid en duur afwisselen is een goed excuus om een 2e paar aan te schaffen. Want net zoals je niet gaat tennissen op je voetbalschoenen, ga je ook niet het bos in met je spikes. Maar variatie is ook gezond voor je lichaam en geest. Bekijk hier een mooi filmpje waarin de ASICS’ Mix Up Your Run filosofie kort en inspirerend wordt uitgelegd:

Train jij wel altijd op dezelfde manier en ondergrond, is het tóch verstandig en zelfs duurzaam om uit twee paar schoenen te kunnen kiezen. Zeker tijdens de herfst en winter. Wanneer jij wisselt van schoenen, kan het andere paar drogen, luchten en terug in vorm komen (net als jij). Overweeg jij nu een extra paar hardloopschoenen om jezelf te motiveren nu de dagen korter en natter worden? Twee leuke tips: 
 
Glow in the Dark

Zichtbaarheid is een must nu het sneller donker wordt. Lees hier alles over veilig en stijlvol hardlopen in het donker. Fijn is dat de nieuwste Gel Kayano 22 ook in een Lite-Show editie verkrijgbaar is. Zo ben je altijd beter zichtbaar tijdens de momenten met weinig licht. Dit dankzij reflecterend materiaal, 3M Reflective, dat zorgt voor meer veiligheid in het donker. Nog een fijn detail: deze schoen heeft een uitneembare voering mét antibacteriële eigenschappen voor een koelere, drogere, gezondere omgeving.

Dé NYC-marathonschoen

Speciaal voor de 2015 TCS New York City marathon is een limited edition graffiti print GEL-KAYANO 22 én een GEL-Nimbus 17 ontworpen. Voor NYC(marathon) liefhebbers én lopers die van urban & opvallen houden. Let op: deze is enkel verkrijgbaar via de officiële webshop van ASICS.

Graphic Manager van ASICS America Corporation Jimin Weatherly vertelt over zijn inspiratie: ‘Mijn inspiratie voor deze schoen komt uit het hart van de stad met haar levendige geschiedenis, graffiti en streetart. Het is een eerbetoon aan de Big Apple: de Bronx, Manhattan, Brooklyn, Queens en Staten Island. Deze schoen viert niet alleen de 2015 New York City marathon, maar ook de jeugdige, levendige hardloopcultuur.’

6. Eerste hulp bij gras- en bloedvlekken

Blaren, eigenwijze teennagels? Dat geeft lelijke bloedvlekken en ziet er onfris uit. Een sterke vlekkenoplosser voor je kleding, zoals Vanish Oxi Action, doet ook wonderen voor je schoenen. Spoel eerst het meeste bloed eruit onder de koude kraan. Volg daarna tip 1 en 4. Ben je los gegaan op een grasveldje? Dr. Beckmann Vlekkenduivelgras is de tip: de naam zegt genoeg.

Dit artikel is aangeboden door ASICS.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech