Andrea van Lieshout en de magie van trailrunning

Bij trailruns is de tijd ondergeschikt aan de beleving

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Andrea van Lieshout en de magie van trailrunning
Sponsored artikel

Wat is er nou mooier dan dwars door de natuur over prachtige singletracks banjeren en mooie plekken ontdekken? Andrea van Lieshout weet als geen ander te vertellen over de magie van trailrunning. Deze enthousiaste dame heeft sinds een jaar of vijftien haar hart verloren aan hardlopen maar doet daarnaast met evenveel plezier aan survival, boulderen, Crossfit en Obstacle running. Haar deelname aan het WK Obstacle running 2014 en 2015 bevestigt dat Andrea in het bezit is van een interessante sport CV. Andrea ziet trailrunning als één van de meest plezierige manieren van trainen en neemt ons graag mee in haar belevingen.

“Bij trailruns is de tijd ondergeschikt aan de beleving”

Van Lieshout is dikwijls in het buitenland voor een trailrun en plakt daar graag een vakantie aan vast. Voor Andrea is het speciale aan trailrunning dat tijd ondergeschikt is aan beleving. Het brengt haar dicht bij de natuur. Een plek waar ze tot rust kom. Daarnaast maakt de relaxte sfeer trailruns zo speciaal. In tegenstelling tot wegwedstrijden, waar ze altijd onwijs zenuwachtig is, staat Andrea bij trailsruns relaxt en ontspannen aan de start. Er is tenslotte veel minder competitie voelbaar: “Wie komt voor een snelle tijd heeft op een trail weinig te zoeken. Je bent afhankelijk van de ondergrond, de afstand, weersomstandigheden en hoogtemeters. Een trailrun laat zich niet dicteren, zoals bij een wegwedstrijd vaak wel kan.”

 

Aan de start van een trailrun zul je Andrea niet zonder de opvallende Herzog Sportcompressiekousen zien. Hoewel je de Herzog kousen in de hardloopwereld tegenwoordig overal ziet gaat Andrea’s eerste kennismaking met de Herzog kousen veel verder terug. In de voorbereiding voor haar eerste marathon kreeg Andrea wat last van pijntjes in de onderbenen. Haar fysiotherapeut raadde haar destijds aan om met de Herzog kousen te gaan trainen. “De compressie zorgde voor een vlotter herstel en een verminderde kans op blessures. Ik was dus beter in staat de trainingsbelasting te doorstaan. Na de marathon ben ik ze blijven dragen en eigenlijk loop ik zelden zonder.”Hoewel Andrea tegenwoordig een stuk belastbaarder is gebruikt ze de kousen nog altijd preventief. Ze heeft minder last van haar kuiten en schenen en ze vindt ze bovendien gewoon lekker zitten: “Al heb ik tijdens een trailrun door een rivier gebanjerd, ik krijg nooit blaren. De kousen zijn tegenwoordig ook in allerlei leuke kleuren verkrijgbaar en zijn een vast onderdeel van mijn outfit geworden.”

“De Herzog kousen zijn een vast onderdeel van mijn outfit geworden.”

Met name de avontuurlijke trailruns, waarbij van lopers wordt verwacht dat ze ‘zelfvoorzienend’ zijn, spreken Andrea aan. Het is bijzonder om met een rugzakje met voldoende water, voeding en wat extra kleding aan de start te staan. Vlak voor de start van een trail gaat Andrea vaak nog vliegensnel na of ze niks vergeten is. “Heb ik mijn water, voeding, drinkcup, telefoon en alle andere benodigdheden wel ingepakt?” Haar Herzog kousen zijn een belangrijk bestandsdeel van haar checklist. Hoewel er tegenwoordig vele andere compressie-aanbieders op de markt zijn kiest Andrea heel bewust voor Herzog: “Ik weet dat de compressie bij Herzog vrij hoog is. Ik moet flink wurmen om de compressiekousen aan te trekken, maar ik zou niet anders willen. De kousen die je gewoon aantrekt als een sok kunnen nooit de compressie geven, en dus nooit de voordelen bieden, die de Herzog Sportcompressiekousen me geven.”“Laat de tijd los. Dan kun je pas echt genieten”

Het staat vast dat je in tegenstelling tot wegwedstrijden bij trailruns geen bombarie van linten en dranghekken vindt. Lopers kunnen genieten van prachtige singletracks door de natuur. Voor Andrea heerst er een bepaalde magie rondom trailrunning. Met de vraag of Andrea beginnende trailrunners een tip zou kunnen geven drukt ze hen op het hart dat ze de tijd los moeten laten: “We zijn zo gewend om constant op ons horloge te kijken om te zien of we wel op schema liggen. Dat heeft tijdens een trail geen zin. Je raakt alleen maar gefrustreerd als je je kilometertijden ziet kelderen als je weer een pittige aantal hoogtemeters voor de kiezen krijgt. En weet je hoe vrij je je voelt als je geen druk van tijd voelt? Dan kun je pas echt van de natuur genieten.”


Aangezien sommige trailruns behoorlijk zwaar zijn kent Andrea nadien ook bepaalde herstelrituelen. “Direct na afloop begint het herstel al. Ik houd gerust nog uren mijn Herzog Sportcompressiekousen aan. Voeding en hydratatie zijn uiteraard ook belangrijk. Heb ik echt enorm vermoeide benen, dan plof ik een uurtje op de bank met de Compry Recovery. Omdat ik zoveel verschillende sporten doe, kan ik meestal de dag na een trailrun wel een andere training doen, of ik dribbel rustig een herstelrondje.”

Wil je meer weten over de Herzog Sportcompressiekousen? Neem dan snel een kijkje op de  website: www.herzogmedical.com. Wil je Andrea van Lieshout live in actie zien en kennismaken met onze producten? Wij zijn 25 september aanwezig bij de Smokkelaarstrail: www.smokkelaarstrail.nl! 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech