Coros: new kid on the block

Hoe bevalt de nieuwe COROS PACE?

Coros: new kid on the block

Coros levert sinds kort de COROS PACE, een Multisport Watch: een sporthorloge ontworpen voor lopers, fietsers, zwemmers, triatleten.
De eerste indruk is goed: een compleet goedwerkend sporthorloge. Vrij grote maar lichte kast, robuust uiterlijk. De PACE is het eerste sporthorloge van Coros: ze hebben geen historie wat dit betreft en zijn de “new kid on the block”. Natuurlijk heeft Coros bij het creëren van dit horloge gekeken naar andere succesvolle sporthorloges zoals de diverse Garmin varianten, en hebben ze alles wat daar goed aan is ondergebracht in hun eigen product. Ze moeten hebben gedacht: we doen het in één keer goed. Het resultaat is een prima sporthorloge.

Producten die ik ter review krijg test ik door te kijken hoe ver ik zonder handleiding kom. Hoe intuïtief is de installatie, bediening. Bij de Coros kom ik ver, heel ver…. De eerste melding op het scherm is “pair with app”. Er is een kaartje met streepjescode, ik download de Coros app, scan de code en klaar. De app vraagt me om persoonlijke data waaronder maximale hartslag, biedt aan met Strava te koppelen en ik kan verder. Ik klik linksonder en kan kiezen uit verschillende sporten. Met de rechterknopjes blader ik door de opties. Linksonder klik on te kiezen, klik om te starten. Allemaal logisch. Mogelijk helpt mee dat het ontwerp nogal lijkt op dat van Garmin en/of Polar, maar toch.

Bediening gaat gemakkelijk.

Laten we nu dan kijken naar functionaliteit. Wat kan de Coros eigenlijk? Voor een sporthorloge in prijsklasse net onder de 300 euro verwacht ik veel.

Functionaliteit: volledig, en meer zal volgen
Functionaliteit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de duurdere garmins (935,645,735). Scherm 240×240 pixels 64 kleuren, bluetooth4.0, verkrijgbaar in zwart, rood, blauw.

Functie

Aantal, afmeting

Opmerkingen

GPS functie

GPS, GLONASS

Het vinden van de satelliet lijkt iets langer te duren dan bij mijn Garmin 645 maar nauwkeurigheid is goed: testparcoursen worden correct gemeten.

Verbindingen

Bluetooth, ANT+ (voor bijvoorbeeld externe hartslagmeters, pods, cadans meters)

Accu

25 uur GPS

Accu tot 30 dagen. 25 uur GPS. Mijn indruk is dat dat wellicht wat aan de hoge kant is… maar zelfs 20 uur is ook al prima. Geschikt voor lange trails.

Fietsen

Snelheid/hartslag/cadans/sportzones, buiten of binnen

Zwemmen

Geschikt voor zwembad (div. afmetingen) en open water

Hardlopen

Snelheid/hartslag/cadans/sportzones, buiten, indoorbaan, loopband. VO2max schatting, drempel bepaling, voorspelling wedstrijdtijden. Interval training feature.

Activity tracker

Aantal passen per dag, slaappatroon, 24×7 hartslagmeting

Hartslagmeting

Optisch

Nauwkeurige optische meting, 24×7 meting. Ook bij zwemmen redelijk nauwkeurige meting. Zoals alle optische meters soms wat verstoring als horloge bijvoorbeeld te los zit of als het erg koud buiten is (waardoor weinig bloed langs polsen stroomt)

Notificaties

Mail, text, alerts etc

Sensors

Accelerometer (om snelheid op loopband te meten), kompas, hoogtemeter

Resultaten bekijken

Coros app op smartphone

Multisport

Triathlon; switchen tussen disciplines met één druk op knop

Naast al deze functionaliteit belooft Coros upgrades en vernieuwing van zowel app- als horloge-software, en luistert daarbij naar de klant (ik zag dat DCRainmaker [1] al suggesties ter verbetering aan Coros had gedaan die werden opgepikt).

Praktijkervaring
Ik heb gelopen en gefietst met de COROS PACE. Zwemmen kan er helaas niet van maar ik vertrouw daarbij op de evaluatie van [1] en het kunnen kiezen van zowel verschillende afmetingen zwembad als het kunnen zwemmen in open water is prima. Even kiezen… starten en go!

Hardlopen: bediening is gemakkelijk. Modus kiezen (hardlopen), rechtsonder knop indrukken en start. Elke kilometer een tussentijd; apart scherm voor hartslagmeting.  Na thuiskomst de app openen: een bekend parcours. Snelheid wordt aangegeven, enigszins onduidelijk omdat de beginsnelheid van nul bij deze loop ook in de schaling is meegenomen. Pasfrequentie (cadence) wisselt wat, misschien door wind invloeden. Ernaast hartslag, zoals te zien keurig gemeten, en opgedeeld in hartslagzones.  Nadere analyse van loopprestaties, een “Running Dynamics Analysis” is nog iet beschikbaar maar is aangekondigd.

Fietsen gaat vergelijkbaar. Elke vijf kilometer een tussentijd, vergelijkbare grafieken.
De hartslagmeting is, net zoals met andere optische hartslagmeters op de pols, niet altijd zo nauwkeurig als hierboven. Bij het lopen van korte tempo’s, sprints en dergelijke, is er vaak wat onnauwkeurigheid in de meting. Het horloge moet tijdens de meting echt goed tegen de huid aan zitten. Dit gezegd hebbend: ik kreeg tijdens mijn testrondje (Run Winschoten 10k) exact dezelfde hartslaggrafieken uit mijn Garmin 645 en de PACE.
Zoals gezegd: GPS is nauwkeurig. Daarnaast is er de snelheidsmeting via de accelerometer. Met twee horloges (de 645 en PACE) om de polsen op loopband getest en ja! Afstanden bleken gelijk aan elkaar en gelijk aan wat de loopband aangaf, met een 2% marge bij deze ene test. Overigens doet de accelerometer het ook gewoon buiten, mocht je de GPS niet gebruiken (bijvoorbeeld: naar sportschool hardlopen, daar indoor wat lopen, terug naar huis hardlopen).

En dus?
Een goed horloge, vergelijkbaar met o.a. de Garmin ForeRunner 935, 735. Functionaliteit is prima in orde, met allerlei sportmodussen waaronder het zwemmen in open water en een speciale triatlonmodus. Kwaliteit van metingen (GPS, hartslag) is in orde. Op de Coros site kan je je opgeven als testgebruiker en uit reviews van anderen maak ik op dat men goed luistert naar gebruikservaringen om hun product te verbeteren. Prijsstelling is ter discussie. Op zich is een prijs van tegen 300 euro realistisch maar mogelijk verovert Coros sneller marktaandeel als die prijs iets zakt…
Bottomline: een goed sporthorloge voor verschillende typen sporters. Als je alleen hardloopt zijn er wellicht goedkopere opties. Maar als je sportgek bent en hardloopt, trailt, lang wandelt, zwemt en/of fietst dan heb je hier een perfect horloge aan.

Meer info op www.coros.com

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech