De Brooks Glycerin 16 voor je getest

Jeroen heeft de nieuwe Brooks Glycerun 16 getest en het zegt het niet snel, maar ‘wauw’ wat een geweldige schoen!

Wauw, dat is wat ik kan zeggen over de Brooks Glycerin 16. Een hele dikke wauw. Deze schoenen lopen bouncy, verend, zacht zonder zompig te zijn en ze lopen vooral heel vloeiend  in de afwikkeling.

Brooks heeft al een zacht dempende schoen in de collectie met de Levitate dus je kunt je afvragen of nog een model dat more-or-less in dezelfde prijsklasse en dempingcategorie zit geen overkill is.
Het antwoord hier op is echter ‘nee’. Het zijn echt twee verschillende schoenen die waarschijnlijk prima naast elkaar kunnen bestaan.

Het eerste verschil zit in het bovenwerk. Beide zijn zacht, seamless en passen goed om de voet, maar de Glycerin is duidelijk breder in de voorvoet waar de Levitate een stuk smaller is. Het tweede grote verschil zit in de tussenzool. De Levitate voelt voor mij persoonlijk een beetje ‘duf’ aan qua demping. 
Ze zijn zeker zacht en dempend, maar met ‘duf’ bedoel ik meer dat je in de schoen neerkomt veel demping voelt maar dat is het dan. Er zit weinig response in de zool zeker wanneer deze wat ouder worden. Dat is niet per sé slecht of goed, maar iets wat je prettig of minder prettig vindt.

De Brooks Glycerin 16 daarentegen voelt super bouncy door het nieuwe DNA Loft materiaal. Het is een mix van EVA foam, lucht en rubber.  En het loopt alsof je veel meer energie terugkrijgt in je pas en snelheid terwijl de schoenen toch zacht en comfortabel dempen. 
Het bovenwerk is van een 3D geprint materiaal dat flexibel meebeweegt met de vorm van je voeten. 
Het knelt nergens, maar voor de smalste voeten zal het waarschijnlijk wel wat té breed zijn. Dat op zich is niets vreemd want de historie van de Glycerin is dat het meer een schoen is voor de lopers met brede voeten. En dat is niet anders bij deze Glycerin 16.

In het 3D printed materiaal zit een soort binnenvoering die als een sok de voeten omsluit en meebeweegt met je voetbeweging. Wederom super zacht en zeer aangenaam aan de voeten. Ik heb de schoenen ook met blote voeten zonder problemen, blaren of schuurplekken kunnen dragen.

De Glycerin 16 heeft een doorlopende slijtzool hetgeen wat extra torsiestabiliteit geeft, maar met voldoende goed gepositioneerd flex grooves onder de voorvoet waardoor de schoenen makkelijk onder je voeten afwikkelen naar de tenen.

De zool off set is 10 mm en daarmee 2 mm hoger dan de Brooks Levitate.  Mocht je een loper zijn die wat gevoeliger is in de kuiten en achillespezen dan kan dit net dat beetje extra positief verschil maken.

Voor een stabiele neutrale trainingsschoen zijn ze verbazingwekkend licht van gevoel. Eigenlijk voelen ze lichter aan je voeten dan ze werkelijk wegen met 300 gram in een herenmaat US 9.

Brooks heeft met de Glycerin 16 de plank behoorlijk raak geslagen en deze schoenen gaan veel lopers heel erg blij maken.  

De Glycerin 16 gaat € 169,95 kosten en is vanaf heden leverbaar in een aparte dames- en herenuitvoering In de ProRunshop krijg je 10% korting en betaal je maar €153

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech