De Garmin ForeRunner 645 music: praktijkervaring

Hoe bevalt de Garmin ForeRunner 645 Music?

Winnaar van de nieuwsbrief prijsvraag van 11 april is  : Walter Heijmans . Gefeliciteerd! Hij ontvangt binnenkort via Garmin Nederland de Forerunner 645 Music

Soms kom je een sporthorloge tegen waaraan alles klopt. Het design, de functionaliteit…. De Garmin FR 645 (music) is er zo eentje, om diverse redenen die in de nu volgende review naar voren komen. De 645 bezit erg veel functionaliteit. Alles wat je maar kan bedenken zit erin. En meer. Uiteraard GPS, snelheid, afstand. Hartslagmeting aan de pols, activity tracker, koppelingen via wifi en bluetooth. Een vollediger lijst is hieronder te zien. Nieuw is Garmin Pay (contactloos betalen) en muziek: er passen 500 nummers in de 3.5 gigabyte geheugen, te beluisteren via bluetooth. Voor 50 euro minder heb je overigens de niet-music versie.

Het uiterlijk, het gevoel: een lichtgewicht horloge (42 gram), erg mooi afgewerkt, met een hard-glas schermpje (240×240 pixels, geen touch-screen hetgeen wat mij betreft een voordeel is). Goede ‘backlight’ verlichting. Verwisselbaar soepel horlogebandje. 

Het innerlijk: zoals de afwerking van buiten is, zo is de souplesse van alle functies. Installatie, koppeling met de diverse applicaties, gebruik van de bedieningsknopjes: dit alles is intuïtief (ik heb het instructieboekje zelfs niet hoeven lezen). 

Veel functionaliteit: een overzicht
Het is ondoenlijk om ALLE functionaliteit te behandelen, daarom hier een overzicht van de belangrijkste functies.

Functie

Aantal, afmeting

Opmerkingen

GPS

 

GPS inclusief satelliet pre loading. Snel vinden van satellieten. Kan parcoursen opslaan

Muziek

500 nummers, 3.5 Gig

Afluisteren op Bluetooth apparaten, boxjes, oortjes

Verbindingen

 

Bluetooth, ANT+ (voor bijvoorbeeld externe hartslagmeters, pods zoals Running Power Garmin Pod), USB, Wifi

Betalen

 

Garmin Pay: contactloos betalen via NFC (protocol)

Accu

12hr GPS

Accu tot 7 dagen. 12 uur GPS meting, 5 uur inclusief muziek

Fietsen

 

Fietsfunctie, geen wattage, wel cadansmeting mogelijk

Zwemmen

 

Geschikt voor indoor (telt baantjes), geen hartslagmeting onderwater. Minder geschikt voor buitenzwemmen

Hardlopen

 

Buiten (uiteraard), loopband, indoorbaan

Activity tracker

 

Aantal passen per dag, slaappatroon, 24×7 hartslagmeting

Hartslagmeting

Optisch

Nauwkeurige optische meting, 24×7 meting, stress meting via aan te koppelen hartslagband. Zelfde meter is aanwezig in ForeRunner 935

Trainingsanalyse

 

Via FirstBeat intelligentie trainingsstatus indicatie, Anaerobe-drempel meting, VO2max meting, wedstrijdtijd voorspelling.

Programmeerbaar

ConnectIQ

Allerlei apps en watch faces op de 645 te zetten

Notificaties

 

Mail, whatsapp, ook reageren hierop is mogelijk

Running dynamics

 

Contacttijd, oscillatie etc, te meten met aan te koppelen hartslagband

Resultaten bekijken

Phone, PC, web

IOS/Android/Windows phone, Garmin Express PC, Garmin Connect op web

Kortom: de 645 kan veel. Eigenlijk alles wat je maar wilt. De vraag is dan, hoe (hoe gemakkelijk, soepel) werkt alles? Gebruiksgemak, functionaliteit in de praktijk. Hier ga ik in de volgende paragrafen op in.

Functionaliteit: evaluatie 
GPS 
Dit behoeft eigenlijk nauwelijks evaluatie. De GPS functioneert prima en geeft vrijwel zelfde waarden als de Garmin 630 waarmee ik vergeleken heb. Anderen, zie ook [1], hebben nog veel uitgebreidere vergelijkingen gedaan en daar komt niets raars uit. 

Hartslagmeting
Hoe betrouwbaar is de optische hartslagmeting? Laat ik onderscheid maken tussen de 24×7 meting (waarbij dag en nacht hartslag gemeten wordt) en de meting tijdens trainingen. De 24×7 meting is prima en geeft een uitstekend beeld van hartslagverloop gedurende de dag en nacht. Een voorbeeld meting:

Onderaan het aantal uren. Niet getoond de hartslag schaalverdeling maar het idee is duidelijk. De nachtmeting (minimum 47/min bij mij) is belangrijk omdat die een indicatie is voor je herstelstatus. Daalt de hartslag tot normale waarden of blijft deze gedurende de nacht verhoogd? Rechts op de grafiek is mijn training van die dag te zien: hartslag oplopend tot ca 140. 

Dan de hartslagmeting tijdens trainingen. Weet, dat metingen per individu nogal kunnen verschillen, afhankelijk van huidskleur, lichaamsbeharing, positie horloge. Het horloge moet tijdens meting goed dicht tegen de huid zitten en absoluut niet kunnen verschuiven. Zoals ook bij andere polsmeters moet ik de 645 bij trainingen soms ietsje hoger op de pols dragen omdat op de normale positie teveel pezen en onregelmatigheden zitten waardoor de meting iets minder nauwkeurig wordt. Het blijkt bij mij dat de meting meestal goed is maar soms niet helemaal klopt en in dat geval werkt het horloge enkele centimeters omhoogschuiven goed. Anderen, bijvoorbeeld [1], noemen dit fenomeen van hoger op de pols moeten dragen niet.

Een meting tijdens een lange duurloop gaf prima waarden. De pieken naar beneden: hier stopte ik het horloge even. 

De conclusie: meting aan de pols werkt goed maar wil je een 100% zekere meting hebben dan is de (vian ANT+ aan te koppelen) hartslagband soms (afhankelijk van de persoon) wat beter. Ook kan je dan nog wat extra metrics zoals grondcontacttijd en oscillatie meteen.

De VO2max meting

Op basis van snelheid en bijbehorende gemeten hartslag meet het horloge een VO2max: de maximale zuurstofopname in milliliter per kilo lichaamsgewicht per minuut. Na een week is bij mij een waarde van 54 gemeten, wat een realistische waarde is. Mede op basis van de VO2max voorspelt het horloge wedstrijdtijden… Rotterdam 3.07, we gaan het zien!

Slaappatroon meting

Om je conditie en fitheid verder te analyseren kan je je slaappatroon bekijken. Onderstaand patroon is “normaal”: eerst zo’n 2 uur diepe slaap, dan wat blokjes licht – diep afgewisseld, met uiteindelijk wat lichte slaap en dromen. In combinatie met de nachtelijke hartslagmeting ontstaat zo een goed beeld van de kwaliteit van de nachtrust.

Meer evaluatie
Muziek: 500 of meer liedjes, of uiteraard andere audiobestanden. Misschien audioboeken of trainingsinformatie, podcasts (ik gebruik, tip, podcasts van Steve Magness over training, wel/niet duurlopen, tempo etc etc: [2] https://itunes.apple.com/us/podcast/magness-marcus-on-coaching/id961516002). 

ConnectIQ: op dit platform zijn vele apps te vinden, zie https://apps.garmin.com/nl-NL/devices/forerunner645music/apps [3] Deze kan je gemakkelijk op je horloge plaatsen… en er komen er steeds meer. Je kan je klokje er ook zo laten uitzien:

LiveTrack: anderen kunnen live meekijken waar je nu bent. Je moet wel je mobiel meenemen omdat de communicatie vanaf horloge naar mobiel naar internet naar die anderen gaat. 

Intelligente trainingsevaluatie: Via FirstBeat trainingsevaluatie wordt je training geanalyseerd. Niet alleen de training van die dag, maar ook de training in relatie tot alle andere activiteiten van de afgelopen periode. Één harde training is prima, maar FirstBeat vindt het niet leuk als je dat vier dagen achter elkaar doet, en geeft dan ook aan dat de kwaliteit van je training vermindert.

Tenslotte verwijs ik naar reviews van dcrainmaker [1] Hij heeft enorm uitgebreide reviews van allerlei horloges, meters, pods, en vergelijkt alles met alles. Hij heeft vergelijkbare ervaringen als ik met o.a. de optische hartslagmeting en GPS meting. 

Het Eindoordeel
Ach wat zal ik zeggen… als je het geld hebt (ik zag 449 euro staan voor de music versie) is het een erg mooi horloge: goed design, zeer veel functionaliteit, daarnaast ook “toekomstvast” via de software updates en het ConnectIQ platform.  ( zie Garminwebshop)
De niet-muziek functionaliteit is vergelijkbaar met die van de duurdere ForeRunner 935 of Fenix 5, en begint bij goede GPS meting, hartslagmeting. De echte kracht ligt mijns inziens in de combinatie: meting trainingsgegevens (waarbij hartslagband nog extra informatie geeft), meting overige activiteiten, slaap, hartslag, en duidelijk inzicht hierin geven, en intelligente analyse van al deze informatie welke leidt tot goede adviezen. GarminPay, ConnectIQ, en music is de bonus.

Verwijzigingen:
[1] DC Rainmaker: https://www.dcrainmaker.com/2018/03/garmin-forerunner-645-music-gps-watch-in-depth-review.html 
[2] Podcasts: https://itunes.apple.com/us/podcast/magness-marcus-on-coaching/id961516002
[3] Het ConnectIQ platform: https://apps.garmin.com/nl-NL/devices/forerunner645music/apps

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech