De Zwift RunPod een klein, slim en betaalbaar hulpmiddel

Een klein en krachtig apparaatje boordevol nuttige informatie om zo je looptechniek te verbeteren.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
De Zwift RunPod een klein, slim en betaalbaar hulpmiddel

De MilestonePod is in 2018 overgenomen door Zwift en nu verkrijgbaar onder de naam Zwift RunPod. De pod is een klein maar krachtig apparaatje. Je bevestigt hem bovenop je schoen, vast aan de veters. Je trekt je schoenen aan en go! Je doet een duurloop, intervaltraining, bosloop, wat je maar wilt, en de Zwift RunPod registreert van alles. Zo op het oog lijkt het een simpele stappenteller maar niets is minder waar. Hij registreert:

Op basis van al deze gegevens berekent hij verbrande calorieën, afgelegde afstand, en daarnaast ook de interessante “Runficiency” indicator welke de hardloopefficiëntie aangeeft. Deze wordt berekend op basis van de combinatie snelheid, cadans, grondcontacttijd, beenzwaai, landingsparameters. Een goede hardloopefficiëntie wordt bereikt met een relatief korte grondcontacttijd en vrij hoge beenzwaai. Dit wordt uiteraard slecht voor één been gemeten. Als je je andere been wilt doormeten knoop je de Pod aan de andere schoen.

De Pod onthoudt alles: geen smartphone nodig tijdens je training
Tijdens je loop slaat de Pod alle gemeten data op. Na afloop gebruik je de (Apple of Google Play) app op je smartphone om de MilestonePod data te laden (via een sync button is dit heel simpel), en zie je de interessante grafieken. De app: eenmalig registreren met email of via je Facebook account. Ik heb een tempotraining op de loopband gedaan wat resulteerde in onder andere de volgende grafieken:

  

Ik deed circa 6x 800 meter met snelheid oplopen van 15 km/uur tot ca 16 km/uur. Links is te zien dat de cadans iets toeneemt tot 190 per minuut, rechts is te zien dat grondcontacttijden iets afnemen tot ca 210 milliseconden per stap.

  

De derde grafiek (er zijn er overigens zes in totaal: staplengte en rate of impact zijn er ook) geeft de al genoemde loopefficiëntie weer: de ‘runficiency’. Ik zit bij hogere snelheden tegen de 95% aan. De vierde grafiek geeft de leg swing aan: de hoogte van je hak tijdens het hardlopen. Bij lagere snelheid zakt je hak, bij hogere snelheid zou je hak ook de hoogte in moeten gaan.

Alleen maar pluspunten: nauwkeurig, veelzijdig, goedkoop
Nauwkeurig: de afstands- en snelheidsmeting is vrij nauwkeurig. Je kan via de bijgeleverde app de afstandsmeting ijken (door een bekende afstand te lopen en daar de Pod mee te ijken). Daarna blijkt hij nauwkeurig (bij mijn trainingslopen vrijwel altijd binnen een marge van 2%) de juiste afstand aan te geven.

Veelzijdig: er worden een groot aantal parameters gemeten. Ook op de loopband krijg je goede data.

Goedkoop: de prijs is slechts € 39,95. Ik vind het erg goedkoop voor zoveel functionaliteit. De prijs nodigt ook uit tot gewoon maar eens proberen.
Verder vind ik het een pré dat de Pod op kronkelige bosparcoursen met hoge bomen nauwkeuriger is dan GPS-meting, die nogal eens gehinderd wordt door hoge bomen en bladeren, in combinatie met vele bochtjes. Ik zeg Trail!

Eindoordeel: doen!
De Zwift RunPod is klein en krachtig. Er gaat een batterij in die een halfjaar meegaat, daarna simpel vervangen. Het gebruiksgemak is hoog: de Pod zit al aan je schoen, je hoeft niets op te laden of in te stellen, slechts af en toe de data uit te lezen. Als je er twee koopt, kun je ze gewoon zonder te wisselen altijd op je schoenen laten zitten en daarmee ook de totale gelopen schoen afstand gemakkelijk in de gaten houden. Voor een prijs van slechts € 39,95 prijs zou ik zeggen: doen!

Bestel hier jouw Zwift RunPod. 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit RunTech