De nieuwste runtech voor 2016

Een paar opvallende nieuwe running gadgets nader bekeken

Als je de markt moet geloven, kunnen we niet hardlopen zonder ons eerst vol te hangen met allerlei hightech gadgets. Eerlijk is eerlijk, er zijn er heel veel die het lopen voor ons veraangenamen, onze data registreren, onze houding en prestaties verbeteren, etc. We kunnen er dus ons voordeel mee doen, zowel als topatleet als recreatief loper. Waar we voorheen naar een lab moesten om ons door te laten lichten, kunnen we nu ‘zelf aan de slag’. Ieder zijn/haar ding natuurlijk. Ik zette een aantal opvallende ontwikkelingen op een rijtje die we dit jaar op de (Nederlandse) markt kunnen verwachten. 

Stryd Running Power Meter

Een slimme hartslagmeter, die je real-time coacht. De Stryd Running Power Meter is voorzien van de allernieuwste technologie, waarmee veel meer data gegenereerd kan worden. Beweging, snelheid, omgevingsfactoren en hoeksensoren afgezet tegen het gewicht van de loper geven de loper inzicht in het aantal gegenereerde Watts tijdens de inspanning. Door real-time feedback via een app over bijvoorbeeld houding, cadans, etc. leer je direct efficiënter te lopen en je prestaties te verbeteren.

Lumo Run


Dat de core enorm belangrijk is tijdens het hardlopen weten we allemaal. Maar hoe weet je nu of jouw core-stability wel ok is? In april 2016 wordt de Lumo Run (in de VS) gelanceerd. Dit metertje draag je in de broekband en meet de beweging in bekken en heupen, zoals cadans, bounce, grondcontact, paslengte, rotatie, buiging, afremming en doorzakken door de heupen. Via de app krijg je real-time informatie en aanwijzingen en naderhand kun je al je data analyseren. 

FALKE Impulse Running

Steeds meer merken komen met compressiekleding. Speciale kousen, tights en shirts of longsleeves die de spieren ondersteunen. Met de werking van de compressie wordt de doorbloeding van de spieren gestimuleerd en afvalstoffen versneld afgevoerd. Daarnaast kan het helpen blessures te voorkomen.
Maar FALKE komt nu met wel iets heel speciaals. Op 1 februari lanceert FALKE de Impulse Running-lijn. De kousen, tights en shirts zijn voorzien van silicone nopjes en speciale gebreide zone´s, die het bindweefsel, de fascia, van de huid en spieren stimuleert. De impulsen die worden afgegeven komen in het bewegingscentrum van de hersenen. De hersenen besturen de overeenkomstige spieren en zorgen dat de beweging op een optimale manier gebeurt. Bewegingen worden verfijnd, de stijl van het hardlopen wordt effectiever en de gewrichten worden gestabiliseerd. Hierdoor kun je op een relaxtere en meer gecoördineerde manier trainen.


Sportwatches


Op de Nederlandse markt zijn zowel TomTom  en Garmin, met o.a. de Forerunner 630  de marktleiders als het gaat om sportwatches waarbij de hartslag gemeten wordt via de pols.
welke nieuwe watches komen er op de markt?
Maar er spelen meer ontwikkelingen. De Suunto komt met de Ambit3 Vertical (consumentenadviesprijs vanaf € 420,-), die gespecialiseerd is in  het betere klim- en daalwerk. Data als stijging, daling,verticale snelheid, hoogte, stijgingspercentage kun je na afloop in een 3D kaarten en filmpjes delen met je vrienden. 

Lactaatmeting


Nu denk je dat met de sportwatches van tegenwoordig je alle data wel kunt verzamelen. Nee hoor. Lactaat kun je tegenwoordig ook meten. En daar hoef je niet eens meer bloed voor te prikken tijdens een inspanningstest! De BSXinsight 2.0 is een kleine meter die op de kuit wordt gedragen middels een tube. Je kunt zo zelf eenvoudig een lactaat drempel test doen, jouw ideale loopsnelheid bepalen welke je het langst vol kunt houden zonder te verzuren, nauwkeurig hartslagzones bepalen en zo je anaerobe drempel verhogen door je training af te stemmen op je huidige conditie. De data is real-time via een app uite lezen.

Voetenwerk


Er zijn flink wat technologieën ontwikkeld voor schoenen om de biomechanische gegevens van het lopen te analyseren. Van sokken tot devices die je op de schoen draagt. Maar van Nederlandse bodem is Arion. Zooltjes die je helpen je looptechniek te verbeteren? De inlegzooltjes van Arion draag je in je schoenen en analyseren je biomechanica. De druk van de voet tijdens de afzet, grondcontact, stride, balans, etc. worden geregistreerd. De verzamelde data geeft je via een app real-time feedback over jouw looptechniek. Naderhand kun je je data terugzien, analyseren en middels oefeningen je looptechniek verbeteren. Op deze manier kun je niet alleen je prestaties verbeteren, maar ook blessures voorkomen

 
Recon Jet


Opvallen doe je zeker! De opvolger van de Google Glasses maar dan voor sporters? Zonder dat het je zicht beïnvloedt heb je alles bij de hand, zonder constant op je horloge te moeten kijken. Je tikt simpel op het frame om snelheid, cadans, je route of tijd in beeld te zien. Foto’s en filmpjes maak je voortaan ook met de Recon Jet en als je hem connect met je telefoon kun je ook inkomende gesprekken en je muziek via een tik op het frame regelen.


Al die nieuwe ontwikkelingen maken het ons mogelijk onze prestaties te verbeteren en de beste hardlopende versie van onszelf te worden. Er hangt wel een prijskaartje aan. 
Al die technische hulpmiddelen zijn leuk maar wat is er mis met zonder toeters en bellen lekker naar buiten te gaan voor een rondje stressvrij en zonder prestatiedruk te gaan hardlopen? 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech