Een sporthorloge: een onmisbare gadget voor hardlopers?

Sporthorloges worden tegenwoordig aangeboden met de meest uitgebreide functies. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit ingebouwd in het sporthorloge:  een GPS, een hartslagmeter, een meter die het calorieverbruik in de gaten houdt en zelfs de mogelijkheid om je e-mail te lezen of je favoriete muziek te beluisteren. Er is een ruime […]

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Een sporthorloge: een onmisbare gadget voor hardlopers?
Sporthorloges worden tegenwoordig aangeboden met de meest uitgebreide functies. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit ingebouwd in het sporthorloge:  een GPS, een hartslagmeter, een meter die het calorieverbruik in de gaten houdt en zelfs de mogelijkheid om je e-mail te lezen of je favoriete muziek te beluisteren. Er is een ruime keuze in verschillende merken met diverse mogelijkheden en functies. Hardlopers gebruiken een sporthorloge vooral om tijdens de training de kilometers die gelopen worden bij te houden, regelmatig de actuele snelheid te checken en natuurlijk om de hartslag in de gaten te houden. Na de training worden de gegevens gesynchroniseerd naar een smartphone of een laptop om vervolgens op Strava te kunnen delen met vrienden, familie en trainingsmaatjes. Dat is leuk, maar heb je dat wel echt nodig?

Hoe kies je een sporthorloge?
Sporthorloges zijn er in verschillende prijzen en in verschillende uitvoeringen. Hoe duurder het sporthorloge is, hoe meer functies het meestal heeft. De vraag is wat jij nodig hebt. Het is van belang om te weten wat je doelen zijn en welke afstanden je loopt. Een langeafstandsloper heeft bijvoorbeeld een sporthorloge nodig met een lange accuduur, hoewel dat laatste eventueel ook op de lossen valt met een powerbank, een externe batterij die niet te zwaar is, zoals een ultraslim powerbank of een outdoor model. 

Een hardloopspeciaalzaak kan je informeren over de mogelijkheden en prijzen. Ook is het mogelijk om online sporthorloges te vergelijken om tot een goede keuze te komen.

Met een sporthorloge hardlopen
Een sporthorloge is een geweldige middel om persoonlijke doelen mee te halen. Het kan zeer motiverend zijn als je ziet dat je meer of harder hebt gelopen dan je dacht tijdens de training.

Trainen met een sporthorloge is ook nuttig en veilig omdat je de hartslag goed in de gaten kunt houden. Vooral voor oudere sporters is dit van groot belang, omdat zij een lagere maximale hartslag hebben en zonder sporthorloge ongemerkt over hun maximum heen kunnen gaan.

Op sommige sporthorloges zit een functie ‘back to start’. Als je in een onbekend gebied traint en weer terug naar hotel of camping wilt, hoef je alleen maar op dit knopje te drukken en de route naar huis wordt automatisch uitgestippeld. 

De mogelijke functies van sporthorloges zijn handig, of leuk, zoals muziek kunnen luisteren via je sporthorloge. Er zijn dus duidelijke voordelen aan het dragen van een sporthorloge tijdens de training, maar zijn er ook nadelen?

Zonder sporthorloge hardlopen
Als je een sporthorloge vooral draagt tijdens het hardlopen omdat je daarna aan anderen kan laten zien wat je allemaal gedaan hebt, kun je je afvragen of je wel goed bezig bent. Je moet jezelf niet vergelijken met anderen. Teveel bezig zijn met jouw prestaties te vergelijken met die van anderen, kan stress opleveren. Er zullen altijd mensen zijn die beter presteren dan jij. Nou en? Je loopt toch voor jezelf? Om zelf fit en gezond te zijn? Om zelf te genieten van het hardlopen?

Kortom, soms is het beter om de technische toeters en bellen thuis te laten. Gewoon, zonder prestatiedruk een stukje te gaan hardlopen. Voor jezelf en voor niemand anders. 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech