Gore Partial Windstopper Shirt

De meest ideale crossover tussen jack en shirt!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Gore Partial Windstopper Shirt

Gore Running Wear staat al jaren bekend om de innovatieve materialen, perfecte afwerking, fit en feel en de uitstekende kwaliteit.Wij zeggen wel eens voor de grap dat Gore voor de detailisten geen goed merk is om te verkopen. Het gaat namelijk véél te lang mee.

De nieuwe Partial Windstopper is weer een voorbeeld van de kwaliteit die Gore biedt. Met de komende koude in het vooruitzicht het juiste moment om dit product eens beter onder de loep te nemen.
Het is voor het Nederlandse klimaat één van de meest ideale kledingstukken en bij weersomstandigheden zoals voorspeld voor de komende weken mijn meest gedragen item.
Het is eigenlijk geen jack en het is ook geen shirt, het zit er meer tussen in. De Windstopper is namelijk zo dun en licht van membraan dat het meer dan genoeg ademend is, misschien wel het best ademende materiaal dat toch werkelijk volledig winddicht is en zo goed waterafstotend dat je uren in de regen kunt lopen, trailen maar ook voor het schaatsen perfect werkt.
Je kunt de dikte van het Windstoppermateriaal vergelijken met de dikte van huishoudfolie. Zo dun en licht is het. En toch zijn de ‘gaatjes’ in het membraan zo gemaakt dat ze aan de binnenzijde groter zijn dan aan de buitenzijde, dus waterdamp van de binnenzijde gaat er veel makkelijker doorheen dan de grotere omvang van een regendruppel en dus ook wind kan tegenhouden. Het membraan wordt tegen een ander materiaal ‘geplakt’ waardoor je dit als totaal materiaal kunt verwerken tot jacks, shirts, pants e.d.
Ik draag het zelf soms bij iets warmer weer en regen bloot op de huid, maar ook vaak met alleen maar een dun Craft hempje. Maar bij kouder weer of bij bijvoorbeeld schaatsen draag je er één of twee laagjes meer onder. Je kunt de hoeveelheid warmte die je wenst dus heel goed afstemmen op de weersomstandigheden en je type training.
Bij een pittige interval produceer je nu eenmaal meer warmte dan bij een lange rustige duurloop.
Het neon gele materiaal op de afbeelding hierboven is het Windstopper materiaal. Hierdoor blijven de meest gevoelige delen voor de koude, het hart en de longen goed beschermd.
Hieronder zie je links een afbeelding met een thermal camera het verschil tussen een goedkoper zogenaamd winddicht materiaal en rechts het Gore Windstopper.
Het zwarte materiaal is het materiaal waarvan de meeste hardloopshirts gemaakt zijn. Dit deel zit meer tegen het lichaam aan dus heeft net wat minder bescherming nodig en daardoor ventileert het op deze delen zo extreem goed en heb je het zelden snel té warm.
Het zwarte materiaal is ook elastischer dan het Windstopper materiaal en geeft het precies de juiste hoeveelheid bewegingsruimte. Gore staat er om bekend dat de mouwlengte uiterst geschikt is voor veel Nederlandse mannen (en soms ook vrouwen) die wat langere armen hebben. Bij Gore geen gebrek aan mouwlengte.
Wel is altijd de maatvoering is aan de kleine kant. Zelf ben ik 184 cm bij 75 kg en gebruik ik echt maat L. Terwijl bij andere merken ik ook vaak maat M aankan. Niet bij Gore.
Op de borst zit bij de herenuitvoering een zakje, bij de damesuitvoering zijn het twee normale steekzakken. Bij de damesuitvoering gaat het iets meer naar een jack toe omdat er wat minder shirtmateriaal verwerkt zit en wat meer Windstopper materiaal. De reden hiervoor is dat Gore uit verschillende enquetes en onderzoeken heeft geleerd dat veel vrouwen wat sneller warmte verliezen dan mannen.
Op de rug zit bij de herenuitvoering ook weer een extra ventilatie strook die vertical naar beneden over de rug loopt.
Bij de damesuitvoering zijn de mouwen voorzien van een zachte binnenmanchet en bij de herenuitvoering is het mouwuiteinde van het meer elastische materiaal zodat het voor beiden op de polsen heel comfortabel aanvoelt.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit RunTech